to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:14 | 04.10.2012

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

Πορτογαλία: Νέα μέτρα λιτότητας και γενική απεργία

Νέα μέτρα ανακοίνωσε χθες το βράδυ η κυβέρνηση της Πορτογαλία για τη μείωση του ελλείμματος, με τα συνδικάτα από την πλευρά τους να καλούν σε γενική απεργία στα μέσα Νοεμβρίου.


Στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η πορτογαλική κυβέρνηση συμπεριλαμβάνεται η μείωση των εισοδηματικών κατηγοριών από οκτώ σε πέντε, μια έκτακτη φορολόγηση 4% το 2013 και η αύξηση του μέσου φόρου εισοδήματος στο 11.8% από 9,8%.

Ακόμη επιβάλλεται φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, θα αυξηθεί ο φόρος για έσοδα από ίδια κεφάλαια όπως και ο φόρος κατανάλωσης για είδη πολυτελείας όπως και ο φόρος στα τσιγάρα.
Το πακέτο συμπληρώνουν περικοπές σε δαπάνες και μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Τα συγκεκριμένα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση είναι στο πλαίσιο της μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος 2014 και των δεσμεύσεων που έχει λάβει για το δάνειο των 78 δις ευρώ. «Η προσαρμογή είναι πιο δύσκολη από ό,τι αναμέναμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Vitor Gaspar.
«Αντιμετωπίζουμε μία κρίσιμη στιγμή, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την πορεία μας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», δήλωσε σε δημοσιογράφους. Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι οι αυξήσεις είναι «τεράστιες» αλλά υπογράμμισε ότι έγινε μία προσπάθεια για διακαιότερη κατανομή.


Τέλος, σημειώνεται πως στην Πορτογαλία έχει δοθεί παράταση ενός έτους για τη μείωση του ελλείμματος της. Ειδικότερα συμφωνήθηκε η μείωση του ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ για φέτος (έναντι 4,5%) και στο 4,5% το 2013 (έναντι 3%) και στη συνέχεια στο 2,5% το 2014.


Την ίδια στιγμή, οι αντιδράσεις των Πορτογάλων γίνεται μέρα με την ημέρα όλο και εντονότερες για τα επώδυνα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και τα συνδικάτα καλούν στα μέσα Νοεμβρίου σε γενική απεργία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)