to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:48 | 19.06.2017

Διεθνή

Πορτογαλία, η επόμενη μέρα μετά τη φονική πυρκαγιά (βίντεο)

Μια μέρα μετά, το Russia Today καταγράφει με drone τον αυτοκινητόδρομο που μετατράπηκε σε νεκροταφείο για δεκάδες ανθρώπους.


Τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 62 τραυματίστηκαν, στη φονική δασική πυρκαγιά που ξέσπασε χθες την περιοχή Λεϊρία της κεντρικής Πορτογαλίας.

Τα περισσότερα θύματα παγιδεύτηκαν μέσα στα σπίτια τους ή στα αυτοκίνητά τους ενώ προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από την περιοχή και απανθρακώθηκαν, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Πέντε από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, και πιο συγκεκριμένα ένα παιδί και τέσσερις πυροσβέστες.

Επίσης οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να βρουν και άλλα θύματα στα χωριά που περικυκλώθηκαν από τη φωτιά.

Μια μέρα μετά, το Russia Today καταγράφει με drone τον αυτοκινητόδρομο που μετατράπηκε σε νεκροταφείο για δεκάδες ανθρώπους.

Δείτε το βίντεο:

Μαίνεται η πυρκαγιά

Περισσότεροι από 2.000 πυροσβέστες εξακολουθούν να προσπαθούν και σήμερα να θέσουν υπό έλεγχο την τεράστια δασική πυρκαγιά στο κέντρο της Πορτογαλίας με τα μέτωπα της από το Πεδρόγαου Γκραντ, να έχουν μεταφερθεί στις γειτονικές περιοχές Καστέλο Μπράνκου και Κοΐμπρα και σε άλλες 35 περιοχές.

«Ο πόνος μας είναι τεράστιος, όπως και η αλληλεγγύη μας προς τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας», δήλωσε χθες βράδυ ο πρόεδρος Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα, ο οποίος βρισκόταν ακόμη υπό κατάσταση σοκ μετά την πιο φονική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία της Πορτογαλίας.

«Η Πορτογαλία θρηνεί για το Πεδρογάου Γκραντ», «Στη μνήμη των θυμάτων», «Ο πόνος μας προς όλους», ήταν οι τίτλοι των εφημερίδων με μαύρα γράμματα. «Πώς μπόρεσε να συνέβη αυτό;» ανέφερε στο πρωτοσέλιδο της η Jornal de Noticias. «Γιατί;» ρωτάει η Publico.

Η ξηρασία κι ένας κεραυνός προκάλεσαν την τραγωδία

Η δικαστική αστυνομία «κατάφερε να προσδιορίσει ότι ένα κύμα ξηρασίας ήταν η αιτία της πυρκαγιάς» απορρίπτοντας το εγκληματικό κίνητρο, αφού βρήκε ένα δένδρο που είχε κτυπηθεί από κεραυνό.

Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία πέρασε αυτό το Σαββατοκύριακο ένα ισχυρό κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η χώρα είχε πληγεί πέρυσι από ένα κύμα πυρκαγιών που κατέστρεψαν περισσότερα από 1.000.000 στρέματα στην ηπειρωτική χώρα.

Βοήθεια από την Ευρώπη

Τέσσερα ισπανικά Καναντέρ και τρία γαλλικά αεροσκάφη έφθασαν την Κυριακή προκειμένου να βοηθήσουν τους Πορτογάλους πυροσβέστες. Δύο ισπανικά αεροσκάφη και δύο ιταλικά αναμένεται να φθάσουν σήμερα, καθώς και χερσαίες ενισχύσεις, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας που ενεργοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της Λισαβόνας.

«Η σκέψη μου είναι με τα θύματα της Πορτογαλίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)