to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:19 | 18.07.2013

Διεθνή

Πορτογαλία: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας επιβίωσε σήμερα και από την πέμπτη πρόταση μομφής την οποία στήριξε σύσσωμη η αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένων και των Σοσιαλιστών που διαπραγματεύονται ταυτόχρονα με τον κυβερνητικό συνασπισμό για την εξεύρεση μιας λύσης που θα βγάλει τη χώρα από την πολιτική κρίση.


Η πρόταση μομφής που είχαν καταθέσει οι Πράσινοι απορρίφθηκε χάρη στην ευρεία πλειοψηφία που διαθέτουν στο κοινοβούλιο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κουέλιου και ο εταίρος του στην κυβέρνηση, το συντηρητικό CDS-PP. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, χωρίς μάλιστα να την έχει ζητήσει.

Η στάση των Σοσιαλιστών, που στήριξαν την πρόταση μομφής ενώ διαπραγματεύονται ένα "σύμφωνο εθνικής σωτηρίας" φαινόταν αντιφατική. Όμως το PS εξήγησε ότι συζητά με τα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία και όχι με την κυβέρνηση.

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, στο περιθώριο της συζήτησης στη Βουλή, ο γενικός γραμματέας του PS, Αντόνιου Ζουζέ Σεγκούρου, υπογράμμισε ότι το κόμμα του συμμετέχει "καλή τη πίστει" στις διαπραγματεύσεις, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει εάν έχει επιτευχθεί πρόοδος.

Το PS, το PSD και το CDS-PP έχουν διορία μέχρι την Κυριακή για να βρουν μια λύση. Ξανάρχισαν τις επαφές τους το πρωί ενώ τα πολιτικά γραφεία των δύο πρώτων κομμάτων αναμενόταν να συνεδριάσουν ξεχωριστά αργά απόψε.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από τα τρία κόμματα, που έχουν συνυπογράψει το μνημόνιο στήριξης της χώρας από τους διεθνείς πιστωτές της, να καταλήξουν σε ένα "σύμφωνο εθνικής σωτηρίας" ώστε να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση.

 ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)