to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:00 | 15.10.2012

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

Πορτογαλία: Άνοδο της Αριστεράς βλέπουν οι Γερμανοί

"Η Πορτογαλία θεωρείται υπόδειγμα αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων λιτότητας. Ωστόσο η πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης φέρνει αρκετούς πολίτες στα όρια των αντοχών τους". Αυτή είναι η διαπίστωση σύσσωμου του Γερμανικού τύου, μετά τις τελευταίες μεγάλες διαδηλώσεις στην Πορτογαλία.


Εκτενή αφιερώματα φιλοξενούν πολλές εφημερίδες στις σελίδες τους, ενώ κεντρικό θέμα αποτελούν οι κοινωνικές αναταράξεις στην Πορτογαλία στη Ντόιτσε Βέλε. Μάλιστα παραθέτουν δηλώσεις συνδικαλιστών και ακτιβιστών, όπως της Μίριαμ Ζαλουάρ, μέλους κίνησης πολιτών, κάτι σαν τις δικές μας πρωτοβουλίες κατοίκων.
Η Μίριαμ Ζαλουάρ είναι μέλος μίας κίνησης πολιτών που διοργάνωσε πρόσφατα μαζί με περίπου 10 ανέργους μία διαμαρτυρία έξω από ένα υποκατάστημα της υπηρεσίας εύρεσης εργασίας στη Λισαβόνα. Αιτία της διαμαρτυρίας τους ήταν τα ψευδή, κατά τη γνώμη τους, στοιχεία για το ύψος της ανεργίας στην Πορτογαλία, η οποία ανέρχεται επισήμως στο 16%, ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, πρέπει να είναι μεγαλύτερη καθώς αρκετοί πολίτες δεν είναι εγγεγραμμένοι στις σχετικές λίστες.

Ένα μήνα μετά τη μικρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η άνεργη Πορτογαλίδα έλαβε μία κλήτευση για δίκη καθώς, σύμφωνα με την καταγγελία, είχε οργανώσει διαδήλωση πριν τις 7 το βράδυ σε εργάσιμη ημέρα, κάτι που απαγορεύεται από νόμο που ισχύει τα τελευταία 40 χρόνια. Η Μίριαμ δεν ξέρει ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την καταγγελία, ωστόσο, όπως λέει, είναι σαφές ότι οι διαδηλωτές έχουν μπει στο στόχαστρο των Αρχών, αποδίδοντάς τους συχνά ψευδείς κατηγορίες.


Σθεναρή αντίσταση στα μέτρα λιτότητας

Οι Πορτογάλοι δεν φαίνεται πάντως να πτοούνται από την αυστηρότητα των Αρχών. Σε μία αυθόρμητη διαδήλωση στα μέσα Σεπτέμβρη εναντίον των νέων μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα συμμετείχαν περίπου 1 εκ. πολίτες. Ποτέ πριν δεν είχε συγκεντρωθεί τόσο μεγάλος αριθμός πολιτών για να εκφράσει την δυσαρέσκειά του για τις πολιτικές της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο. Ο Σεκουντίνο Καρδόζο, ιδιοκτήτης εστιατορίου εκφράζει τη διαφωνία του: «Θεωρώ ότι η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να στερεί διαρκώς περισσότερα από τους εργαζομένους, έτσι ώστε να αυξηθεί και πάλι η αγοραστική τους δύναμη. Έτσι θα ήταν πολύ πιο απλό να ξεπεράσουμε την κρίση».

Το πολιτικό κλίμα στη χώρα άλλαξε άρδην τον πρόσφατο Σεπτέμβρη. Η σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού διαταράχθηκε όταν ο κυβερνητικός εταίρος, το δεξιό Δημοκρατικό και Κοινωνικό Κέντρο (CDS) εξέφρασε δημόσια τις αντιρρήσεις του για τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση οι Πορτογάλοι καλούνται να προετοιμαστούν για νέες σκληρές περικοπές. Ο φόρος εισοδήματος αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 35% (κατά μέσο όρο) εντός του 2013. Το κράτος πρέπει να συγκεντρώσει του χρόνου 3 επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ κι αυτό αν και η τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) «διόρθωσε» το στόχο του ελλείμματος από το 3% στο 4,5%.

Πολλοί Πορτογάλοι δεν έχουν τα προς το ζην. Στο μεταξύ έχουν συσταθεί πολλές πρωτοβουλίες πολιτών που μοιράζουν τρόφιμα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ο Λουίς Σίλβα διοργανώνει μία τέτοια κίνηση μοιράζοντας τρόφιμα που προσφέρουν σούπερ μάρκετ και αρτοποιεία της Λισαβόνας.

«Έρχονται άνθρωποι από τα κατώτερα στρώματα και αρκετοί από τα μεσαία, οι οποίοι όμως κατευθύνονται ταχύτατα προς τα κάτω. Ακόμη και άνθρωποι που έχουν κάποιο μισθό ή άλλοι που έχουν ανεξόφλητα δάνεια δεν μπορούν να αγοράσουν πλέον φαγητό και χρειάζονται τη βοήθειά μας».


Η αριστερά οργανώνεται

Εντωμεταξύ, τις αντιδημοφιλείς πολιτικές του κυβερνητικού συνασπισμού προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τα κόμματα της αριστεράς. Μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατόν οι μετριοπαθείς σοσιαλιστές, οι κομμουνιστές και τα αριστερά σχήματα να γεφυρώσουν τις ιδεολογικές τους διαφορές. Πλέον όμως κάτι μοιάζει να έχει αλλάξει, όπως φάνηκε σε πρόσφατη διάσκεψη εκπροσώπων του αριστερού πολιτικού χώρου στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, οι οποίοι επιχείρησαν να σχεδιάσουν από κοινού μία εναλλακτική πολιτική γραμμή. Αρκετοί ομιλητές αναφέρθηκαν στην επανάσταση των γαρυφάλλων που το 1974 σήμανε το τέλος του δικτατορικού καθεστώτος στην Πορτογαλία.

Από τη μεριά τους πολλοί νέοι απαιτούν καινούριες πολιτικές ιδέες και φοβούνται ότι θα αποτελέσουν μέλη μίας «χαμένης γενιάς». Η έλλειψη προοπτικής αναγκάζει πολλούς νέους Πορτογάλους να μεταναστεύσουν.


Πληροφορίες από DW

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)