to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πόρισμα του Σ.ΕΠ.Ε. δικαιώνει την ΕΤΕΡ: Ο Μαρινάκης οφείλει να εξοφλήσει τους εργαζόμενους του «Βήμα FM»

Σε αντίθετη περίπτωση, οι τεχνικοί του σταθμού μπορούν να καταθέσουν μηνυτήριες υπεύθυνες δηλώσεις για την διαβίβαση του εν λόγω πορίσματος στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, η οποία θα εξετάσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες ενώ, το Σ.ΕΠ.Ε., επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενέργειες και κυρώσεις σε βάρος της εταιρείας του Β. Μαρινάκη («ALTER EGO ΜΜΕ Α.Ε.»)


Η ιστορία λίγο – πολύ είναι γνωστή: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης επιχειρεί να αποφύγει την ανάληψη των υποχρεώσεων του ραδιοφωνικού “Βήματος”, οδηγώντας το σε πτώχευση και «φεσώνοντας» τους εργαζόμενους, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το Δημόσιο. 

Απέναντι του όλο αυτό το διάστημα, βρέθηκε, μεταξύ άλλων, η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ): σε δικαστικές αίθουσες (τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 έχει ορισθεί η εξ’ αναβολής συζήτηση στο Πρωτοδικείο Αθηνών της νέας αίτησης της ALTER EGO ΜΜΕ Α.Ε. για ορισμό διοικητικού συμβουλίου ειδικού σκοπού στο “Βήμα FM”), στο υπουργείο Εργασίας (στις λεγόμενες τριμερείς συναντήσεις) αλλά και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.).

Σύμφωνα, μάλιστα, με διασταυρωμένες από το Σ.ΕΠ.Ε. πληροφορίες του Left.gr, σε πόρισμα του τελευταίου, με ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου 2018, δικαιώνεται πλήρως η θέση της ΕΤΕΡ ότι εταιρεία του Β. Μαρινάκη ("ALTER EGO ΜΜΕ Α.Ε.") είναι ο βασικός μέτοχος της εταιρείας στην οποία υπάγεται ο ραδιοφωνικός σταθμός του πρώην ΔΟΛ (Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις Βήμα FM Α.Ε.), εταιρεία η οποία δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, όπως η μητρική της, δηλαδή ο ΔΟΛ. Ως εκ τούτου, η "ALTER EGO ΜΜΕ Α.Ε.", ως βασικός μέτοχος, καλείται από το Σ.ΕΠ.Ε. να συγκαλέσει άμεσα τα διοικητικά όργανα του “Βήματος” και να εξοφλήσει τους εργαζόμενους.

Σε διαφορετική περίπτωση, το Σ.ΕΠ.Ε. “επιφυλάσσεται για τις νόμιμες ενέργειές του” ενώ και οι τεχνικοί του σταθμού που προσέφυγαν στο Σ.ΕΠ.Ε. μπορούν να καταθέσουν μηνυτήριες υπεύθυνες δηλώσεις για την διαβίβαση του εν λόγω πορίσματος στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, η οποία θα εξετάσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για την πλευρά της νέας διοίκησης. 

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Πολιτεία αναγνωρίζει και υποδεικνύει τις ευθύνες της εταιρείας του Βαγγέλη Μαρινάκη στον ραδιοσταθμό "Βήμα fm", καθώς ανάλογο ήταν και το πόρισμα του υπουργείου Εργασίας, μετά την τριμερή συνάντηση τον Ιούνιο του 2018.

“Ο αγώνας θα πάει μέχρι τέλους”

“Μιλάμε στην πραγματικότητα για 13 άτομα, αν προσθέσεις και τις συναδέλφους του διοικητικού προσωπικού, τα οποία έχουμε απομείνει στον σταθμό, στα οποία δεν πληρώνει όσα μας οφείλει κυρίως για λόγους “παιδαγωγικούς” και όχι πραγματικού κόστους”, εξηγεί στο Left.gr o Παναγιώτης Μαυράκης, πρόεδρος της ΕΤΕΡ και εργαζόμενος και ο ίδιος στον “Βήμα FM”

“Και μάλιστα”, προσθέτει ο κ. Μαυράκης, “ενώ στην αρχή επικαλείτο υποχρεώσεις που αθροιστικά φτάνουν στο ποσό των 5.700.000 ευρώ, ως πρόσχημα για το “κλείσιμο” του “Bήμα FM”, ο κ. Μαρινάκης  “ομολόγησε”, στην αίτηση της ALTER EGO να οριστεί ΔΣ για να πτωχεύσει την "Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις Βήμα FM Α.Ε." ότι, επί της ουσίας, κλείνει τον “Βήμα FM” για χρέη 350.000 ευρώ προς το ΙΚΑ και τα δημόσια ταμεία, χρέη τα οποία μαζί με τους μισθούς των εργαζομένων (με τους οποίους δεν έχει καν συζητήσει τις απαιτήσεις τους!), δεν φτάνουν ούτε το 1 εκατομμύριο ευρώ”. 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Μαυράκης: Ποια η γνώμη του Κυρ. Μητσοτάκη για όσα κάνει σε βάρος των εργαζόμενων ο φίλος του Β. Μαρινάκης;

“Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι ο κ. Μαρινάκης πήρε με 23 εκατομμύρια τον ΔΟΛ ενώ, λίγα χρόνια πριν δεν θα έμπαινε ούτε ως μέτοχος με αυτό το ποσό. Οι εργαζόμενοι φυσικά δεν πήραν τίποτα, ούτε ότι τους αναλογούσε από το ποσό πώλησης, βάσει του Νόμου Δένδια ενώ ο νέος ιδιοκτήτης έκλεισε όλες θυγατρικές με την πτωχευτική διαδικασία προκειμένου να μην καταβάλει μισθούς και αποζημιώσεις στους εργαζόμενους”, υπενθυμίζει ο ίδιος. 

Η υπόθεση θυμίζει αυτή του πολύπαθου Mega, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΤΕΡ, η ίδια η Alter Ego έχει κυνικά ομολογήσει τόσο στο υπουργείο, όσο και με έγγραφα, ότι σκόπιμα αφήνει χωρίς νέο Δ.Σ. και καταστατικές διαδικασίες την «Βήμα FM Α.Ε.» , ώστε να μην υπάρξει εμφανής εμπλοκή των προσώπων που διοικούν και κατέχουν τις μετοχές της Alter Ego. Παρά ταύτα, στην αίτησή της προς το Δικαστήριο στηρίζει ακριβώς τα αντίθετα. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, δεδομένου ότι, ως σχεδόν αποκλειστικός μέτοχος, κατέχει το 99,75% των μετοχών του σταθμού!

Δεν ξεχνά μάλιστα να θυμίσει, στην αίτηση πτώχευσης, πως οι διακριτικοί τίτλοι «Βήμα fm» κτλ. είναι κατοχυρωμένοι από την εταιρεία ALTER EGO. “Δηλαδή ο Β. Μαρινάκης τα θέλει όλα και μάλιστα χωρίς τις ευθύνες του μετόχου”, σημειώνει ο κ. Μαυράκης προαναγγέλλοντας ότι, με όπλο και το προαναφερθέν πόρισμα του Σ.ΕΠ.Ε., η ΕΤΕΡ θα φτάσει το ζήτημα όσο πιο μακριά μπορέσει, ακόμα και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. 

“Πρέπει να σταματήσει επικίνδυνη συνήθεια από τους εργοδότες αυτής της λογικής να αποκτούν επιχειρήσεις ΜΜΕ και όταν πρέπει να πληρώσουν μισθούς των εργαζόμενων ή και το δημόσιο να αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους καλυπτόμενοι πίσω από το μανδύα του νομικού προσώπου - εταιρείας. Στην περίπτωση αυτή, εκτός από τους μισθούς και τις αποζημιώσεις πολλών ετών, διακυβεύεται και ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά όλους τους εργαζόμενους: να μείνει μία παρακαταθήκη για όποιον διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του απέναντι σε μπαταχτσήδες”, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΤΕΡ. 

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)