to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:04 | 10.02.2022

Πολιτική

Πόρισμα εξεταστικής για λίστα Πέτσα: Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ολομέλεια

Αποδείχτηκε ότι η πολιτική της ΝΔ συνίσταται στην κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, τα ρουσφέτια,τη συγκάλυψη, τη χειραγώγηση, τη διαπλοκή, τον εκφοβισμό, τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πλήθος παραδειγμάτων κατά τις παρεμβάσεις τους στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητούνται τα πορίσματα της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας των μελών της Εξεταστικής για τη «λίστα Πέτσα» και την υπόθεση της Opinion Poll


Αναλυτικότερα μερικές από τις τοποθετήσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση στην Ολομέλεια επί των πορισμάτων της Εξεταστικής για τη λίστα Πέτσα:

Δημ. Βίτσας: «Για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα»

Ο Δημήτρης Βίτσας στην αρχή της ομιλίας του τόνισε: «..Στον Ουμπέρτο Έκο αποδίδεται η φράση: "μόνο ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, όταν υπάρχει η τηλεόραση".

Ξεκινώ με τρία παραδείγματα:

Η πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της προστασίας της δημοσιογραφίας καταγγέλλει τις διώξεις κατά δημοσιογράφων αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis. Συγχρόνως, στη σχετική έκθεση που εκδίδει το Συμβούλιο γίνεται ρητή αναφορά στην Ελλάδα και ειδικά στη λίστα Πέτσα. Όπως αναφέρεται: «ελληνικά MMΕ που επικρίνουν την κυβέρνηση αποκλείστηκαν από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα στήριξης».

Παράλληλα, η αρμόδια αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βιέρα Γιούροβα δηλώνει στο έγκυρο δημοσιογραφικό site Euractiv ότι η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη είναι ήδη ανάμεσα στις προβληματικές χώρες στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου και ότι η ΕΕ προτίθεται να ερευνήσει σχετικά.

Τέλος, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κινητοποιείται για το ζήτημα της αδιαφανούς χρηματοδότησης ΜΜΕ με πρόσχημα την πανδημία και της παροχής υπηρεσιών από εταιρίες δημοσκοπήσεων στην Κυβέρνηση. Αλλά, και για το ζήτημα της θεσμικής εκτροπής που συνιστά η κλήση σε απολογία ως κατηγορούμενης της κυρίας Τουλουπάκη, της δικαστικής λειτουργού που τόλμησε να ερευνήσει το μέγα σκάνδαλο της Νοβάρτις.

Ίσως πρέπει να σας θυμίσω ότι η επικεφαλής Εισαγγελέας της ΕΕ Λάουρα Κοβέσι  είναι, επίσης, μια δικαστική λειτουργός που αντιμετώπισε διώξεις στην πατρίδα της τη Ρουμανία, επειδή εκτέλεσε το καθήκον της ως Εισαγγελέας Διαφθοράς  με τρόπο μη αρεστό σε κάποια κυβερνητικά στελέχη.

Είναι ανάγκη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να αποκατασταθεί η δημοκρατία σε αυτή τη χώρα. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι θα αναρωτηθείτε εάν είναι αντιφατικό να λέγεται κάτι τέτοιο από το βήμα μιας Βουλής που παραμένει ανοικτή και σε λειτουργία.

Σας διαβεβαιώνω πως δεν είναι καθόλου αντιφατικό. Και με αυτό δεν εννοώ ότι έχει καταλυθεί η δημοκρατία με στρατιωτικό πραξικόπημα.  Αλλά ότι η δημοκρατία δεν είναι ένα τυπικό κέλυφος. Δεν είναι μια διαδικασία που αν δείχνει να τηρείται, αυτό αρκεί για να λέμε ότι υπάρχει. Και η ορθή λειτουργία του πολιτεύματος έχει τρωθεί βαρύτατα τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα. Έχει τρωθεί σε όλα τα επίπεδα με την νοοτροπία, τις μεθόδους και τις πρακτικές μιας κυβέρνησης που εξελίσσεται σε καθεστώς».

Και ο Δημ. Βίτσας πρόσθεσε:

Σήμερα συζητάμε μια κρίσιμη πτυχή αυτής της αλλοίωσης των χαρακτηριστικών της ομαλής λειτουργία του πολιτεύματος. Η λίστα Πέτσα έχει γίνει το συνώνυμο με νέες μεθόδους χειραγώγησης της ενημέρωσης. Σε άλλες εποχές, τα αυταρχικά καθεστώτα έκλειναν ΜΜΕ. Εσείς έχετε επιλέξει την μέθοδο της εξαγοράς.

Η χειραγώγηση των μαζών γίνεται πλέον με επιστημονικές μεθόδους. Κάνοντας το μαύρο άσπρο. Διαστρεβλώνοντας έννοιες και ιδέες μέσα από τους μηντιακούς μηχανισμούς. Επιβάλλοντας μια άσχετη θεματολογία στη δημόσια συζήτηση. Με την οργάνωση μαζικών επιθέσεων προπαγάνδας κατά των αντιπάλων. Με μια εξίσου μαζική πλημμύρα κολακείας, η οποία όσο χονδροειδέστερη είναι, τόσο πιο αποτελεσματική. Με την ατέλειωτη επανάληψη κάποιων λέξεων και φράσεων-κλειδιά, μέχρι να εντυπωθούν στο συλλογικό ασυνείδητο.

Με την μετατροπή ενός εργαλείου μέτρησης των τάσεων της κοινής γνώμης που είναι οι δημοσκοπήσεις σε όπλο για τη διαμόρφωση αυτών των τάσεων. Μέσα από την κατασκευή ατζέντας και κλίματος -ή, απλά, μέσα από την αγοραπωλησία δημοσκοπήσεων, με τη λογική του ό,τι πληρώνεις παίρνεις.

Γι’ αυτό είναι πολιτική χυδαιότητα η λίστα Πέτσα. Θα μείνει στην πολιτική ιστορία της χώρας σαν λεκές, για να θυμίζει πώς χρησιμοποιήθηκε μια πανδημία σαν εργαλείο εξαγοράς γραφίδων και συνειδήσεων.

Ασφαλώς, εάν η εξαγορά δεν αποδίδει, δεν έχετε πρόβλημα να προχωρείτε  σε πιο παραδοσιακές μεθόδους, όπως οι διώξεις δημοσιογράφων που αποκαλύπτουν την αλήθεια για τα πεπραγμένα σας, αντί να την κρύβουν ή να τη φτιασιδώνουν σύμφωνα με το σενάριο. Έχετε καταντήσει την καθημερινή ενημέρωση του κόσμου σε καρναβάλι, σε θίασο με προδιαγεγραμμένο σενάριο και μοιρασμένους ρόλους. Με ατάκες που διανέμονται στους δημοσιογράφους-διασκεδαστές πριν την παράσταση μέσω non-paper, από τα οποία δεν επιτρέπεται να ξεφύγουν.

Και αυτή είναι μόνο η μια πτυχή της αλλοίωσης των πυλώνων του δημοκρατικού πολιτεύματος. Από τις πιο κρίσιμες, διότι η συσκότιση που έχετε επιβάλει στη ενημέρωση σας δίνει την ευχέρεια να παραμορφώσετε και τους άλλους θεσμούς που συγκροτούν μια εύρωστη δημοκρατία. Έτσι νομίζετε.

Την εκτελεστική εξουσία την έχετε μετατρέψει σε γραφείο διανομής της δημόσιας περιουσίας και διεκπεραίωσης ιδιωτικών υποθέσεων μια χούφτας ολιγαρχικών συμφερόντων που σας στηρίζουν. Συνήθως, μάλιστα, έχοντας τον έλεγχο των ΜΜΕ. Τη νομοθετική εξουσία, αυτό εδώ το Σώμα, το οποίο, λυπάμαι που το λέω, έχετε υποβαθμίσει σε μια τυπική διαδικασία. Τη δικαστική εξουσία, όπου ξετυλίγεται ένα σχέδιο άλωσης παράλληλο με αυτό στον Τύπο και όχι λιγότερο επικίνδυνο. Ένας δικαστικός λειτουργός έχει να επιλέξει ανάμεσα στην υπόσχεση μιας ταχείας ανέλιξης, εφόσον είναι συνεργάσιμος, και στην ιεραρχική καθήλωση ή στη δίωξη, εάν φανεί υπερβολικά ευσυνείδητος στην έρευνα κάποιων ενοχλητικών για κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υποθέσεων. Αυτό, κυρίες και κύριοι δεν λέγεται ανεξάρτητη δικαστική εξουσία. Δεν λέγεται κράτος δικαίου.

Αναρωτιέμαι, όμως, κύριοι της κυβέρνησης. Έχετε την αίσθηση ότι ζείτε στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης; Έχετε πιστέψει στην προπαγάνδα με την οποία τροφοδοτείτε -μαζί με αθρόες ποσότητες δημοσίου χρήματος- τα ΜΜΕ για να σας λιβανίζουν; Ότι είστε παντοδύναμοι; Ότι δεν σας αγγίζει κανείς και κανείς δεν πρόκειται να σας καλέσει σε απολογία;

Λοιπόν, να ξέρετε ότι δεν ζούμε στη γυάλα που έχετε φτιάξει. Η Ελλάδα της δικής σας διακυβέρνησης πέφτει σταθερά στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου σε όλες τις σχετικές μετρήσεις. Σε κάποιες κατατάξεις, όπως αυτή των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα που θεωρείται η πιο έγκυρη, είστε ήδη σχεδόν στον πάτο. Σε κάποιες άλλες δεν έχετε ακόμα κερδίσει αυτή την «τιμητική» διάκριση, αλλά είστε πολύ κοντά. Διεθνείς κι ευρωπαϊκές ενώσεις δημοσιογράφων καταγγέλλουν καθημερινά τις πρακτικές σας.

Μπορεί εσείς να νομίζετε ότι αυτά τα γεγονότα δεν θα τρυπήσουν το Τείχος της Λίστα Πέτσα. Κάνετε λάθος. Η Ευρώπη, στις αξίες της οποίας ομνύετε τόσο υποκριτικά, έχει αργά αντανακλαστικά. Δυστυχώς, είναι γνωστό αυτό. Και όμως, κινείται. Οι μεθοδεύσεις σας για την χειραγώγηση και τον έλεγχο της ενημέρωσης έχουν ήδη φτάσει στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.

Νομίζετε ότι απέχει πολύ η ώρα που θα συγκαταλέγεστε στην ίδια κατηγορία με την Ουγγαρία του Όρμπαν και την Πολωνία του Κατσίνσκι;

Όμως, τελικά, την απολογία δεν θα σας την απαιτήσει η Ευρώπη. Θα την απαιτήσει ο ελληνικός λαός και σύντομα. Η δημοκρατία σε αυτή τη χώρα θα αποκατασταθεί με δημοκρατικό τρόπο, με τη βούληση του λαού που θα εκφραστεί στην κάλπη. Το πολιτικό σας τέλος θα είναι η αρχή για αυτήν την αποκατάσταση. Αυτό θα είναι το δύσκολο έργο της προοδευτικής και δημοκρατικής διακυβέρνησης που θα αναδείξει ο λαός, καταδικάζοντας σας στην πολιτική λήθη…»

Χ. Γιαννούλης: «Εθισμένη στο πελατειακό κράτος η ΝΔ - Με υπογραφή Κυριάκου Μητσοτάκη η λίστα Πέτσα»

O βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Χρήστος Γιαννούλης, επισήμανε, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τη «λίστα Πέτσα», ότι «στη Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί η αντίληψη ότι η εξουσία τους ανήκει. Ότι το κράτος τους ανήκει και έτσι συμπεριφέρονται. Στην εξεταστική επιτροπή έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να μην βγει στην επιφάνεια η αλήθεια για τον αδιαφανή τρόπο χρηματοδότησης των ΜΜΕ».

Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: Η «λίστα Πέτσα» έχει την υπογραφή του Μεγαρου Μαξίμου και διαπνέεται από τον εθισμό της ΝΔ στο πελατειακό κράτος. Με τη «λίστα Πέτσα» χρηματοδοτήθηκαν και παρασιτικά μέσα που υπηρετούν τον κιτρινισμό και τη ψευδολογία. Βοηθήσαν να επιβιώσουν οι «Φουρθιώτιδες» ανά την Ελλάδα». (όλη η ομιλία εδώ)

Ν. Γκαρά: «Με εντολή Μητσοτάκη, χειραγωγούν την Ενημέρωση και πληγώνουν τη Δημοκρατία»

Η βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχςη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αναστασία Γκαρά, τόνισε αρχικά ότι η σημερινή συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής για τις «Λίστες Πέτσα» και τις δημοσκοπήσεις, αναδεικνύει το «ήθος» και τη διαχρονική πρακτική της ΝΔ: κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, ρουσφέτια, συγκάλυψη, χειραγώγηση, διαπλοκή, εκφοβισμός

Και η Νατ. Γκαρά επισήμανε:

Συμπίπτει με την κυνική ομολογία 2 πρώην Υπουργών της ΝΔ πως μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, η ΝΔ μοίραζε «τσάντες» σε «όποιον έλεγε καλημέρα» για να κερδίσει τις εκλογές

Το 2007 ήταν οι «τσάντες», το 2020 ήρθαν οι «Λίστες Πέτσα - Μητσοτάκη» με στόχο τη συγκάλυψη, την αδιαφάνεια, τη χειραγώγηση του κοινού. Κάθε «εποποιΐα» σας είναι και ένα πλήγμα στη δημοκρατία και την κοινωνία

Εκατομμύρια ευρώ των φορολογούμενων δόθηκαν σε φίλους και κουμπάρους, για να εξαγοράσετε σιωπή και να κρύψετε τα σκάνδαλά σας, σε ανύπαρκτα ΜΜΕ ή άλλα με χαμηλή αναγνωσιμότητα που λίγους μήνες μετά έκλεισαν. Και όλα αυτά εν μέσω κρίσης και πανδημίας, με την κοινωνία να υποφέρει

Στήσατε μια Εξεταστική για τις «Λίστες Πέτσα» χωρίς τον κ. Πέτσα. Κρύψατε Υπουργούς, μάρτυρες, στοιχεία, κάτι που φανερώνει και την ενοχή σας. Δεν καταφέρατε όμως να κρύψετε την αλήθεια μιας και οι μάρτυρες και τα έγγραφα στην Εξεταστική τελικά «μίλησαν»

Υπήρξε κεντρικός κυβερνητικός σχεδιασμός, έλεγχος και παρέμβαση για τον τρόπο που υλοποιήθηκε η εκστρατεία για την «ενημέρωση» των πολιτών για την πανδημία. Φτιάξατε μια Λίστα που εντέχνως δεν είχε κανένα κριτήριο, όρο ή προϋπόθεση

Η Ανάδοχος Εταιρεία (Initiative) και η Προεδρία της Κυβέρνησης ήταν σε διαρκή επικοινωνία, συναποφασίζοντας ποια Μέσα θα μπουν στη Λίστα και ποια θα αποκλείονται. Ο Πρόεδρος της Εταιρείας, κ. Γκάλκος, κατονόμασε τη διευθύντρια του κ. Πέτσα με την οποία είχε άμεση επικοινωνία για την έγκριση της Λίστας

Ανέφερε, επίσης, πως αρκούσε ένα τηλέφωνο στο Μαξίμου του κ. Μητσοτάκη ώστε κάποιο Μέσο να μπει στη Λίστα με «αυτοπρόταση», ενώ ομολόγησε πως η εφημερίδα Documento αποκλείστηκε με ευθεία λογοκρισία με εντολή Μαξίμου. Ταυτόχρονα η Εταιρεία έστελνε επιστολή στην Προεδρία της Κυβέρνησης αναφέροντας πως «έχουμε προβεί στη διαβίβαση όλων των εντολών  προς τα ΜΜΕ, όπως ορίζονται στη Σύμβαση που μας γνωστοποιήσατε για εκτέλεση»

Οι ευθύνες για τα εκατομμύρια της Λίστας αποδείχθηκαν κατά την Εξεταστική, είναι βαριές και έχουν τις υπογραφές του Μητσοτάκη και του Πέτσα. Πρόκειται για απίστευτη κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, και το φαγοπότι θα  συνεχιζόταν αν δεν σας ξεσκέπαζε ο ΣΥΡΙΖΑ

Δεν πρόκειται περί «λάθους» ή «ανικανότητας» της ΝΔ αλλά για συνειδητή πολιτική επιλογή: παρακάμψατε την εθνική νομοθεσία, το ΕΣΡ, αγνοήσατε τις ευρωπαϊκές οδηγίες, επιβάλατε ολική μονομέρεια στα ΜΜΕ γιατί το μόνο που σας νοιάζει είναι η επικοινωνία. Έχετε νομοθετήσει δεκάδες ευνοϊκά μέτρα για τα ΜΜΕ: αναστολή πληρωμής της δόσης για τις τηλεοπτικές άδειες, φοροαπαλλαγές, μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Ένα συνολικό «πλαίσιο» με στόχο τη ποδηγέτηση της ενημέρωσης

Ότι δεν καταφέρατε να καλύψετε με τη «Λίστα Πέτσα - Μητσοτάκη» επιχειρείτε να το καλύψετε με δημοσκοπήσεις τύπου Opinion Poll και Abacus.

Η κοινωνία χειμάζεται, η ακρίβεια σαρώνει, τα χωράφια μένουν ακαλλιέργητα από τους αγρότες λόγω κόστους, οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό και εσείς μοιράζετε με αδιαφάνεια δημόσιο χρήμα σε κολλητούς και ημετέρους. Δώσατε 5 δις ευρώ απευθείας αναθέσεις σε 18 μήνες, και τώρα  δίνετε άλλα 5 εκ. ευρώ στα ΜΜΕ με μια νέα Λίστα. Οι τεράστιες ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση αναδείχθηκαν ενδελεχώς κατά την Εξεταστική. Θα πρέπει άμεσα να διερευνηθούν και από τη Δικαιοσύνη.

Στη Ηλεία το 2007 εξαγοράζατε ψήφους, σήμερα εξαγοράζετε σιωπή με λεφτά στα ΜΜΕ

Ο λαός όμως ξέρει ότι είστε η πιο διαπλεκόμενη και ανάλγητη κυβέρνηση και σας δείχνει την πόρτα της εξόδου. Η χώρα θα κάνει μια Νέα Αρχή με μια προοδευτική κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ».

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βαριά θεσμική ευθύνη - Με τη λίστα Πέτσα, μοίρασε δημόσιο χρήμα με αλόγιστο τρόπο, χωρίς κανένα κριτήριο

«Ο λόγος που προκαλέσαμε την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη λίστα Πέτσα είναι ο αλόγιστoς τρόπος διαχείρισης του δημοσίου χρήματος που ουσιαστικά εκμαυλίζει συνειδήσεις. Αυτό είναι το πολιτικό περιεχόμενο της πρότασης μας και έχει σημασία η υπερψήφιση της από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης». Αυτό τόνισε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση της Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με»την επιχείρηση πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος», από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο κ. Ξανθόπουλος στην αρχή της ομιλίας του, στηλίτευσε την συντηρητική αναδίπλωση της ΝΔ η οποία αν και ψήφισε την διάταξη του Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα στην μειοψηφία να συστήνει Εξεταστικές Επιτροπές, στη συνεχεία αρνήθηκε τη συναίνεση σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. «Επιλέξατε μονοκομματικό προεδρείο, μόνοι σας διαμορφώσατε τον κατάλογο μαρτύρων, αρνηθήκατε τη κλήση του κ. Πέτσα στη Βουλή. Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν κάνετε ότι θέλετε επειδή είστε η πλειοψηφία, παραβιάζοντας τον συνταγματικό κανόνα και την δημοκρατική αρχή», παρατήρησε.

«Η σημερινή συζήτηση γίνεται υπό το φως της αποπομπής ενός υπουργού και της διαγραφής ενός δήμαρχου, επειδή είπαν πράγματα που γίνονταν άκομψα ενώ τώρα γίνονται πιο ραφιναρισμένα», συνέχισε ο βουλευτής, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

- Προφανώς συμφωνούμε στην ενίσχυση επιχειρήσεων τύπου, που έχουν μεγάλο ειδικό βάρος για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Σας εγκαλούμε όχι γιατί τις ενισχύσατε αλλά γιατί τις ενισχύσατε αλόγιστα, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και με αμιγώς κομματική προσέγγιση.

- Ενώ με τη λίστα Πέτσα μοιράστηκαν χρήματα ως έτυχε, χωρίς πρόβλεψη και διαδικασία, σε αντίθεση με τη λίστα Κικίλια.

- Η ΕΣΗΕΑ ζήτησε να μάθε με ποια κριτήρια διανεμήθηκαν τα ποσά. Πέντε διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις ρωτούν επίσης για τα κριτήρια διανομής των ποσών.

- Η Ευρωπαία επίτροπος Διαφάνειας μας κατατάσσει μαζί με Ουγγαρία και Πολωνίας σε χώρες με ακροδεξιές πρακτικές. Η χώρα κατρακύλησε στην 70η θέση της λίστας των χωρών όσον αφορά την ελευθερία του τύπου

«Δεν αντιληφτήκατε ότι τον κατάλογο των Μέσων της λίστας Πέτσα τον συνέτασσε η διευθύντρια του γραφείου του κ. Πέτσα; Γιατί εθελοτυφλείτε; Έχετε βαριά θεσμική ευθύνη για όλα αυτά, κατέληξε ο Θ. Ξανθόπουλος.

Μ. Κάτσης: Στήσατε μια εξεταστική fast-track, όπου ο ελεγχόμενος αποφάσισε με ποιους μάρτυρες και ποια στοιχεία θα ελεγχθεί

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος» στην οποία όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν και υπερψήφισαν, τόνισε ο Μ. Κάτσης και επισήμανε: Αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή ότι δεν έχει ξαναϋπάρξει κυβέρνηση με τόσο προκλητική στήριξη από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, κι ότι ο καταιγισμός των δημοσκοπήσεων γίνεται με χρονισμό και ατζέντα που συνάδουν πλήρως στο κυβερνητικό αφήγημα.

Και ο Μ. Κάτσης επισήμανε:

Έχουμε όμως ενδείξεις ότι η κυβέρνηση με καύσιμο το δημόσιο χρήμα,επιχείρησε να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη βλάπτοντας τη δημοκρατία;  Όταν ζητήσαμε την εξεταστική, 42εκ € είχαν μοιραστεί με την επονομαζόμενες λίστα Πέτσα και Κικίλια, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ,είχαν δοθεί με απευθείας αναθέσεις, σε εταιρίες όπου οι ιδιοκτήτες τους είχαν και εταιρίες δημοσκοπήσεων.Όπως συνέβη με την OpinionPoll.HEnterpriseGreece, πλήρωνε με απευθείας ανάθεση 1εκ€ την εξαγορά καταχωρήσεων υπέρ της κυβέρνησης σε media του εξωτερικού.

Παράλληλα η κυβέρνηση νομοθετούσε ευνοϊκά για τα κανάλια, χαρίζοντας εκατομμύρια για τη δόση του 2021,και μειώνοντας τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων.Ταυτόχρονα είδαμε την Ελλάδα να κατρακυλά στην 70η θέση στην κατάταξη των χωρών ως προς την ελευθερία του Τύπου. Σε διεθνές επίπεδο, είχαμε την παραίτηση του Αυστριακού καγκελάριου Κουρτς,μετά από έρευνα για πληρωμένες δημοσκοπήσεις με δημόσιο χρήμα. Όλα αυτά μας οδήγησαν να ζητήσουμε τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής.

Η κυβέρνηση όμως, αν και ελεγχόμενη, προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να σαμποτάρει με κάθε μέσο την εξεταστική, στοχεύοντας στη συγκάλυψη των ευθυνών. Η στάση αυτή όζει από χιλιόμετρα ενοχή. Όμως παρά τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις της ΝΔ, το αίτημα σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής ήταν απολύτως επιτυχημένο.

Επιτρέψτε μου όμως αρχικά, να αναφερθώ σε όσα αποδεικνύουν το οργανωμένο σχέδιο του Μαξίμου, που εκτέλεσαν οι βουλευτές της ΝΔ ευτελίζοντας το Σύνταγμα και τους θεσμούς. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν τη συγκρότηση διακομματικού Προεδρείου, επικαλούμενοι τη φύση της επιτροπής και το Σύνταγμα.Κι όμως η ΝΔ απέρριψε το αίτημα, προφανώς επειδήήθελε να ελέγξει απόλυτα το προεδρείο.

Και τι έκανε το μονοκομματικό Προεδρείο;Απέκλεισε όλους τους μάρτυρες που αιτήθηκε η αντιπολίτευση,και κάλεσε μόνο αυτούς που ήθελε η ΝΔ. Προστάτευσαν έτσι τους κ. Πέτσα, Δημητριάδη, Πιερρακάκη και Κικίλια που ζητήσαμε να έρθουν να καταθέσουν,ενώ απέκλεισαν κι όλους τους απαραίτητους μάρτυρες για τις ερευνώμενες περιπτώσεις, ώστε να τους αντικαταστήσουν με μάρτυρες που σε κάθε δύσκολη στιγμή απαντούσαν «δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω»! Αυτή είναι η απόλυτη απόδειξη της ενοχής της κυβέρνησης.Αν δε φοβάσαι την αλήθεια λες: «όλα στο φως». Η Νέα Δημοκρατία δεν το είπε. Γιατί;

Και κάτι που, κατά τη γνώμη μας, αποτελεί κόλαφο για τη νομιμότητα, τις δημοκρατικές αρχές, αλλά και ρητή διάπραξη αδικήματος, είναι ότι η Κυβέρνηση απέκρυψε συνειδητά κρίσιμης σημασίας έγγραφα που έπρεπε να τεθούν υπόψιν της Επιτροπής, τα οποία κατ’ επανάληψη ζητήθηκαν.

Το μονοκομματικό Προεδρείο τα ζητούσε, όπως λέει, αλλά δεν προσκομίστηκαν ποτέ! Που είναι τα εντάλματα πληρωμής του Υπουργείου Οικονομικών προς τα mediaτης λίστας Πέτσα; Πως ξέρουμε ότι τα ποσά που ανακοινώθηκαν είναι πραγματικά; Που είναι η αλληλογραφία μεταξύ της INITIATIVE και της Προεδρίας της Κυβέρνησης που αποκάλυψε ο μάρτυρας κ. Γκάλγκος ότι υπήρξε; Που είναι τα πρωτογενή δεδομένα της δημοσκόπησης της OpinionPoll;

Στήσατε μια εξεταστική fasttrack,όπου ο ελεγχόμενος αποφάσισε με ποιους μάρτυρες και ποια στοιχεία θα ελεγχθεί! Επιτρέψτε μου όμως τώρα, να εισέλθω στα συμπεράσματα της εξεταστικής επιτροπής.

Παρά τις αντιθεσμικές προσπάθειες της ΝΔ, προέκυψαν πεντακάθαρα στοιχεία, για την επιχείρηση χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση. Απουσιάζουν όμως εσκεμμένα από το πόρισμα των  συναδέλφων της ΝΔ,εκθέτοντάς τους βαρύτατα. Όσον αφορά τη «Λίστα Πέτσα», όπως δυστυχώς κατέληξε να λέγεται μια κρίσιμη καμπάνια ενημέρωσης για την προστασία της δημόσιας υγείας, τι προκύπτει από τα έγραφα; Η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν εκδώσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την πανδημία, είχε ζητήσει την γραπτή άποψη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ).

Η ΕΑΑΔΗΣΥ απαντώντας στις 20 Μαρτίου 2020, απέστειλε έγγραφο με την σημείωση «εξαιρετικά επείγον» και θέμα «Διευκρινίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID- 19». Εκεί αναφέρονται οι όροι που πρέπει να διέπουν τις απευθείας αναθέσεις. Ουσιαστικά ΕΕ και ΕΑΑΔΗΣΥ έδωσαν τη δυνατότητα να εφαρμοστεί το ενωσιακό και εθνικό νομικό πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων στα όριά του, σε κάθε επίκληση απρόβλεπτου και κατεπείγοντος γεγονότος, πάντως σε καμία περίπτωση κατά παρέκκλιση από αυτά, όπως έκανε η κυβέρνηση με τη Λίστα Πέτσα Ι, μέσω της ΠΝΠ.

Εάν ακολουθούσατε τις διατάξεις του 4412/2016 που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία, όπως σας υπέδειξε η ΕΑΑΔΗΣΥ κατόπιν υποδείξεων της Commission, με έγγραφο που σας κοινοποίησε, 6 μέρες πριν ο κ. Δημητριάδης δεσμεύσει 11εκ € για την καμπάνια και κάνει την ανάθεση, θα έπρεπε να πάρετε τουλάχιστον 3 προσφορές, η προμήθεια της Initiative να ήταν έως 139.000€, και να αποδείξετε ότι ήταν η μοναδική εταιρία που μπορούσε να εκτελέσει το έργο.

Όμως η Initiativeπήρε την ανάθεση ενώ δεν ήταν η μοναδική εταιρία, με προμήθεια 420κ€, και όλα αυτά τα καλύψατε με ΠΝΠ και ΚΥΑ ενώ γνωρίζατε ότι παρανομείτε. Διαβάζω από τα πρακτικά:

Γκάλκος: «Σαφώς δεν είμαστε οι μόνοι αλλά δεν υπάρχουν και πολλοί στον συγκεκριμένο χώρο που μπορούν να εκτελέσουν ένα τέτοιο έργο…»

Όλα αυτά είναι αναλυτικά τεκμηριωμένα στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ενδεικτικά αναφέρω ως απόδειξη, ότι στη λίστα Κικίλια για τον εμβολιασμό, που ακολούθησε, συμμορφωθήκατε ως προς το ενωσιακό δίκαιο και ακολουθήσατε όλα τα παραπάνω. Υπήρχαν κριτήρια στη λίστα Πέτσα;

Από τις μαρτυρικές καταθέσεις αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχαν κριτήρια. Υπήρχε ένα παρασύστημα εγκατεστημένο μέσα στην Προεδρία της Κυβέρνησης, που διεκπεραίωσε εντελώς εξωθεσμικά, τη διαδικασία υιοθέτησης των μέσων ενημέρωσης που τελικά πήραν μέρος στην καμπάνια. Μάρτυρες όπως ο κ. Σκαναβής, η κυρία Αντωνιάδου πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ο κ. Μουντάκης των περιφερειακών εφημερίδων, ο κ. Γιαμουρίδης της επιτροπής παραλαβής του έργου,κατέθεσαν ότι δεν γνώριζαν τα κριτήρια, και ότι δεν περιγράφονται στη σύμβαση.

Όταν ο επικεφαλής της εταιρείας INITIATIVE κλήθηκε να μιλήσει για τα κριτήρια κατανομής,με βάση τα οποία άλλα μέσα ενημέρωσης υπερχρηματοδοτήθηκαν, άλλα υποχρηματοδοτήθηκαν, και άλλα αποκλείστηκαν, δεν είχε καμία συγκροτημένη απάντηση. Όπως είχε για παράδειγμα η εταιρεία ΤΕMPO, η οποία ανέλαβε την καμπάνια για τον εμβολιασμό, την οποία ελέγξαμε στην επιτροπή και δεν βρήκαμε κάτι μεμπτό.

Από τις μαρτυρικές καταθέσεις,μάθαμε ότι υπήρχαν επιτροπές που λειτουργούσαν κάθε Σάββατο και στις οποίες ενώ δεν υπήρχε δημόσια πρόσκληση, μπορούσε να απευθυνθεί ο οποιοσδήποτε μέσω κρούσης του σε κυβερνητικούς παράγοντες, ώστε να ενταχθεί στην καμπάνια.

Διαβάζω από τα πρακτικά:

ΓΚΑΛΓΚΟΣ: ….Μέσα επικοινωνούσαν με την ομάδα εργασίας τη δικιά μου, με μένα προσωπικά, επικοινωνούσαν με την αναθέτουσα αρχή. Είχαμε θέσει σαν όρο ότι κάθε Σάββατο μαζεύουμε όλες αυτές τις προτάσεις.

Το ίδιο συνέβαινε και στην αναθέτουσα αρχή (Υπουργείο Πέτσα/Προεδρεία της κυβέρνησης). Επικοινωνούσαν μέσα απευθείας στην αναθέτουσα αρχή. Η αναθέτουσα αρχή μάς τα περνούσε όλα όσα σε εμάς, τα αξιολογούσαμε και κάθε Σάββατο συζητούσαμε διαδικτυακά. Επιλέγαμε-απορρίπταμε.

Από τις μαρτυρικές καταθέσεις προκύπτει επίσης ότι τους συμμετέχοντες στη «λίστα Πέτσα» τους επέλεξε η Προεδρία της Κυβέρνησης, η αναθέτουσα αρχή δηλαδή.

Ραγκούσης: Ερώτηση, κύριε Γκάλγκο. Εσείς προτείνατε ή αποφασίζατε; Εσείς προτείνατε ή εγκρίνατε;

ΜΙΧΑΗΛ ΓΚΑΛΓΚΟΣ (Μάρτυς): Εμείς προτείναμε τεχνοκρατικά…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ωραία.

ΜΙΧΑΗΛ ΓΚΑΛΓΚΟΣ (Μάρτυς):…και ενέκρινε η αναθέτουσα αρχή.

Σε άλλο σημείοτων πρακτικών:

ΜΙΧΑΗΛ ΓΚΑΛΓΚΟΣ (Μάρτυς): Υπήρχαν δύο ομάδες εργασίας: Η ομάδα εργασίας του αναδόχου και η ομάδα εργασίας της αναθέτουσας αρχής. Η ομάδα εργασίας του αναδόχου πρότεινε, τεκμηρίωνε. Η ομάδα εργασίας της αναθέτουσας αρχής ζητούσε διευκρινίσεις επί των προτάσεων, λάμβανε τις διευκρινήσεις, έδινε εντολές, ενέκρινε και προχωρούσαμε.

Η θέση, δηλαδή, των ανθρώπων της αναθέτουσας αρχής ήταν στο να εγκρίνουμε. Με βάση τη σύμβαση έπρεπε να πάρουμε έγκριση.

Αυτά είπε ο «άλλος που μοίρασε τα λεφτά με κριτήρια» όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στον κ. Χατζηνικολάου.

Σχετικά με τη σύνθεση της επιτροπής αξιολόγησης.Διαβάζω από τα πρακτικά:

ΜΙΧΑΗΛ ΓΚΑΛΓΚΟΣ (Μάρτυς): Δεν τα γνωρίζω αυτή τη στιγμή… Εγώ προσωπικά επικοινωνούσα με την κυρία Γκόγκου που ήταν –αν δεν απατώμαι τον τίτλο της- Διευθύντρια του γραφείου της Προεδρίας!

Η κ. Ευαγγελία Γκόγκου ήταν η Διευθύντρια του γραφείου του Υφυπουργού στον Π/Θ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πέτσα! Και την έδωσε ευθέως μαζί με όλους τους προϊσταμένους της!

Την έγκριση για το αν η εφημερίδα Φιλελεύθερος που μετά έκλεισε θα πάρει 180.000 ενώ η ΕΦΣΥΝ θα πάρει 40.000, ή αν το iefimeridaθα πάρει 250.000 ενώ το Documentoθα αποκλειστεί, ή αν θα χρημοτοδοτηθούνεκατοντάδεςsite που δεν ήταν στο μητρώο onlinemedia, την έδινε η αναθέτουσα αρχή!Η οποία δια της διευθύντριας του κ. Πέτσα, που ήταν Υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, έδινε εντολές στον Πρόεδρο της Initiative! Ευθεία κυβερνητική παρέμβαση, απόδειξη χειραγώγησης απευθείας από την κεφαλή του Μαξίμου! Τι άλλη απόδειξη χρειάζεται για να φανεί η ξεκάθαρη χειραγώγηση με πολιτικά κριτήρια δηλαδή;

Η ίδια η σύμβαση λέει ρητά πως η εταιρία έχει γνωμοδοτικό ρόλο στην κατάρτιση της λίστας και αποφασιστικό ρόλο έχει η αναθέτουσα αρχή!

Από τις καταθέσεις προέκυψε και άλλο ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα: Πρόκειται για την ευθεία καταστρατήγηση της νομοθετημένης υποχρέωσης της απόδοσης του 30% της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης στα τοπικά και περιφερειακά Μέσα, σύμφωνα με ν. 4487/2017 του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα η Επιτροπή Παραλαβής εντοπίζει την παρανομία και αρχικώς αποφασίζει να αποδεχτεί ως προσωρινά εκτελεστέο το κομμάτι παραβιάζοντας το νόμο.

Συνοψίζοντας λοιπόν, στη λίστα Πέτσα δόθηκαν 20εκ € κατά παράβαση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, μοιράστηκαν από την κυβέρνηση χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, δεν ταυτοποιήθηκαν τα ποσά γιατί δεν δόθηκαν τα εντάλματα πληρωμής, και παραβιάστηκε ο νόμος του 30% στα περιφερειακά μέσα.

Πάμε παρακάτω. Στο θέμα με τηνOpinionPoll. Από τη μία διακινήθηκε μία δημοσκόπηση παραβιάζονταςπροβλέψεις του νόμου για τις δημοσκοπήσεις. Από την άλλη, ο ιδιοκτήτης της, έπαιρνε χρήματα από την κυβέρνηση με απευθείας αναθέσεις μέσω δεύτερης εταιρείας, με περίεργες πρακτικές, και ενάντια στις αρχές λειτουργίας της αγοράς.

Σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις:

Και ο Πρόεδρος του ΕΣΡ κ. Κουτρομάνος, και ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΔΕΑ κ. Μαύρος, και ο Πρόεδρος της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων κ. Χατζηπαντελής, ανέφεραν ότι η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει την αρμοδιότητα αυτοτελώς να ελέγξει μια δημοσκόπηση αν της ζητηθεί και ορθώς προσέφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ για την OpinionPollκαθώς το ορίζει ο νόμος. Άρα κακώς η ΝΔ αρνήθηκε τη σύγκλησή της,με αόριστες αιτιάσεις! Και αυτό ας γίνει σαφές, γιατί έχουμε επαναλάβει το αίτημα στη Θεσμών για μια άλλη,«χιονισμένη» δημοσκόπηση, αυτή της εταιρίας Abacus.

Παρένθεση: Ο πρόεδρος του ΕΣΡ είπε ότι αναμένεται πόρισμα για το αν και κατά πόσο παραβιάστηκε η αρχή της πολυφωνίας στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ανακοίνωσε δηλαδή ότι το ΕΣΡ έχει κάνει αποδεκτή την καταγγελία μας.Αναμένουμε.

Ο κ. Μαύρος λοιπόν, αντιπρόεδρος του ΣΕΔΕΑ, κατέθεσε ότι η επίμαχη δημοσκόπηση δόθηκε στη δημοσιότητα χωρίς να αναφέρεται ο εντολέας της.Ενώ και ο κ. Μαύρος και ο κ. Χατζηπαντελής, είπαν ότι αυτό είναι πράγματι πολύ σοβαρό θέμα. Μάλιστα ο κ. Μαύρος είπεότι δείχνει αν υπάρχουν συμφέροντα ή όχι πίσω από την ανάθεση για την εκπόνηση μιας δημοσκόπησης.

Ο κ. Χατζηπαντελής και ο κ. Μαύρος ρωτήθηκαν αν ζήτησε η OpinionPoll τον έλεγχό της από την ελεγκτική εταιρία των δημοσκοπήσεων, γι’ αυτά που καταγγείλαμε, και απάντησαν όχι. Δεν προσπάθησε δηλαδή να προστατέψει το κύρος της. Ελέγχθηκε μόνο ως προς το σκέλος το τυπικό της συλλογής στοιχείων, δηλαδή στο 50% όπως είπε ο κ. Μαύρος, αλλά ουδέποτε ως προς το ουσιαστικό επιστημονικό σκέλος των σταθμίσεων. Μέχρι κι ο κ. Ζούπη της OpinionPollκατέθεσε ότι δεν ελέγχθηκε στο κομμάτι των σταθμίσεων.

Ως προς την απευθείας ανάθεση από τον ΕΔΥΤΕ, στην RepositionStrategy του ιδίου ιδιοκτήτη με την OpinionPoll κ. Μ. Διαμαντη, για την υποστήριξη του travel.gov.gr, είσαστε πολλαπλώς έκθετοι!

Από τις μαρτυρικές καταθέσεις του εκπρόσωπου του ΕΔΥΤΕ αλλά και του εκπροσώπου της OpinionPoll,αποκαλύφθηκε ότι την απευθείας ανάθεση των 270.000 ευρώ δεν την έκανε ο ΕΔΥΤΕ, αλλά η Κυβέρνηση.

ΟΥπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνέλεξε τις προσφορές, οι οποίες δεν μνημονεύονται σε κανένα έγγραφο του φορέα,και μετά ο ΕΔΥΤΕ επικύρωσε ουσιαστικά την απευθείας ανάθεση προς την RepositionStrategy. Ο εκπρόσωπος του ΕΔΥΤΕ  ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όταν τον ενημέρωσαν από το Υπουργείο ότι αυτή πρέπει να πάρει τη δουλειά, γκουγκλάρισε για να βρει στοιχεία της εταιρείας. Στο πρακτικό του ΔΣ του ΕΔΥΤΕ που αποφασίζει την απευθείας ανάθεση, αναγράφεται ότι «έχει ήδη ξεκινήσει η συνεργασία του Υπουργείο Ψηφιακής με την Reposition” όταν δεν υπήρχε καν σύμβαση.

Επίσης πρώτα είχαμε την απόφαση ανάθεσης, και μετά από εβδομάδες κατατέθηκε η οικονομική προσφορά από την εταιρεία. Πού; Στην RepositionStrategy που στεγάζεται στην ίδια έδρα και έχει το ίδιο callcenter με την opinionPoll. Έτσι λειτουργεί το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη! Ο Υπουργός αποφασίζει αναθέσεις και οι φορείς τις επικυρώνουν!

Σύμφωνα με τον κ. ΖούπηRepositionk Opinion Poll είναι μονοπρόσωπες ΕΠΕ του ιδίου ατόμου, που απαγορεύεται από το αρ. 6 του ν.4541/2018. Ενώ τα 270.000 δόθηκαν σε 3 διαδοχικές συμβάσεις με παράλογες αλληλουχίες για το ίδιο φυσικό αντικείμενο, που συνιστά κατάτμηση έργου.

Η ιστοσελίδα που δήθεν υποστήριζε τηλεφωνικά τοtravel.gov.gr δεν ανέγραφε καν το τηλέφωνο εξυπηρέτησης!

Στην Επιτροπή μάθαμε ότι γαλάζια στελέχη όπως ο κ. Πατούλης,έδιναν απευθείας αναθέσεις στη RepositionStrategyκαι απολάμβαναν διθυραμβικές δημοσκοπήσεις της OpinionPoll, ενώ άλλα γαλάζια στελέχη όπως ο κ. Σιώμος, έχουν προβεί σε απευθείας αναθέσεις στη συγκεκριμένη εταιρία επιλέγοντας από 3 προσφορές εταιριών του ιδίου ιδιοκτήτη. Ταυτόχρονα οι εταιρίες αυτές έχουν καταγγελθεί για παρόμοια ακριβώς πρακτική στο παρελθόν και στους Δήμους Λέρου και Αγράφων!

Από τις μαρτυρικές καταθέσεις λοιπόν προκύπτει ότι η δημοσκόπηση ήταν παράτυπη, την απευθείας ανάθεση την έδωσε ο ίδιος ο Υπουργός Επικρατείας μέσω του ΕΔΥΤΕ, το έργο που της ανατέθηκε είναι και υπερκοστολογημένο, και δεν ξέρουμε πως και αν έγινε.

Και βεβαίως έπεσε στο κενό ο συμψηφισμός που επιχειρήσατε με τις περιπτώσεις των εταιριών VoxPop και BridgingEurope γιατί ούτε δημόσιο χρήμα πήραν, ούτε έπεσαν έξω υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο από ότι έπεσαν όλες οι άλλες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ στις προβλέψεις τους. Γι’ αυτό άλλωστε δεν ζητήθηκε η διεύρυνση της Εξεταστικής.

Στην περίπτωση της «EnterpriseGreece» μιλάμε για μια σκανδαλώδη ανάθεση που έγινε εκτός των αρμοδιοτήτων της. Και είχε το θράσος να ζητήσει και να πάρει από την Κυβέρνηση τη σύμφωνη γνώμη για να εξαιρεθεί από τη «Διαύγεια», αλλά δεν ζήτησε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να ελέγξει το αν εμπίπτει στους σκοπούς της αυτή η ανάθεση.

Μια ανάθεση για  προσωπικές δημόσιες σχέσεις του Πρωθυπουργού και των μελών της Κυβέρνησης, και όχι για τη χώρα και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Φράσεις όπως «ελληνικές επιχειρήσεις», «εξαγωγικές επιχειρήσεις», δεν υπήρξαν μέσα στην ανάθεση του 1 εκ € που έκανε η «EnterpriseGreece» στην εταιρεία ΕDELMAN,η οποίαήταν η μόνη από 16 εταιρίες που κατέβηκε στον προσχηματικό διαγωνισμό! Να και η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως έστω και μια ακρωτηριασμένη fasttrack διαδικασία που δεν έπαιξαν τα ΜΜΕ κατέστη δυνατό να δικαιώσει απολύτως την πρότασή μας και να αποδείξει ότι το ερευνώμενο διαρκές σκάνδαλο της χειραγώγησης της κοινής γνώμης με δημόσιο χρήμα πράγματι συνετελέσθη. Οι πολιτικές σας ευθύνες που εκμεταλλευτήκατε την πανδημία ως ευκαιρία είναι απαράγραπτες και θα σας τις αποδώσει ο ελληνικός λαός στις εκλογές. Προτείνουμε δε με το πόρισμά μας τη διαβίβαση όλων των στοιχείων που έχουν προκύψει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου εκείνες να ερευνήσουν περαιτέρω με πλήρη τρόπο και σε πλήρη έκταση όλα τα στοιχεία που έχουν ήδη αναδειχθεί και ενδεχομένως θεμελιώνουν την ύπαρξη και ποινικών ευθυνών.

Η δημοσίευση ενημερώνεται περιοδικά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)