to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:16 | 30.10.2019

Κοινωνία

Διαδήλωση ενάντια στο ρατσιστικό νομοσχέδιο για το Άσυλο

«Αυτός ο νόμος σκοτώνει το άσυλο», «Ελευθερία» σε διάφορες γλώσσες, αλλά και το χιουμοριστικό «Deport Mitsotakis» στα πλακάτ των διαδηλωτών πουέδωσαν το παρόν στα Προπύλαια και ακολούθως πορεύτηκαν προς τη Βουλή.


Φωτογραφίες Μάριος Λώλος

Αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις έδωσαν το παρόν στα Προπύλαια και έκαναν πορεία προς τη Βουλή.

Το Φόρουμ Μεταναστών και Προσφύγων στο κάλεσμά του αναφέρει:

«Το σύντομο χρονικό διάστημα της διαβούλευσης δε μας επέτρεψε να συμμετάσχουμε ουσιαστικά σε μία διαδικασία που αφορά και θα επηρεάσει άμεσα τη ζωή μας. Εμείς ανησυχούμε για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και για την ποιότητα εξέτασης των αιτημάτων, για το πλαίσιο της διοικητικής κράτησης και τις απελάσεις, αλλά και για την απουσία μίας ξεκάθαρης στρατηγικής για την ένταξη, γεγονός το οποίο θα ενδυναμώσει και τους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και την ελληνική κοινωνία.

Ταυτόχρονα, ανησυχούμε για γεγονότα όπως αυτά στα Βρασνά Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στους ανθρώπους που χρειάζονται διεθνή προστασία. Η αρνητική στάση εκδηλώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 24/10 όπου κι απορρίφθηκε η πρόταση για βελτίωση της διάσωσης και της έρευνας στη Μεσόγειο.

Εμείς απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλες και σε όλους και προσκαλούμε σε αυτήν την εκδήλωση τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης, τους Υπουργούς και τους βουλευτές της Κυβέρνησης, τους βουλευτές των κοινοβουλευτικών κομμάτων, το Δήμαρχο Αθηναίων, τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και προπάντων τους συμπολίτες μας έτσι ώστε να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για μία συμπεριληπτική κοινωνία που αποδέχεται τη διαφορετικότητα και παρέχει δίκαια, άσυλο προστασίας στους εκτοπισμένους.

Η πορεία διαμαρτυρίας θα καταλήξει έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Βασιλίσσης Σοφίας 2-4.

 ένα ή περισσότερα άτομα και κείμενο

Αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις καλούν σε συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 6 μ.μ.  και σε πορεία προς τη Βουλή:

«Με αυτό το νομοσχέδιο που συζητιέται ήδη στις Επιτροπές της Βουλής, η κυβέρνηση της ΝΔ υιοθετεί τις αντιδραστικότερες μορφές εφαρμογής του αντιπροσφυγικού Ευρωενωσιακού οικοδομήματος, αντίστοιχες με τα στρατόπεδα - κολαστήρια του Ορμπάν στην Ουγγαρία και με τη δολοφονική πολιτική κλειστών συνόρων του Σαλβίνι στην Ιταλία. Πρόκειται για σοβαρή επιδείνωση μιας κατάστασης εξαίρεσης στοιχειωδών δικαιωμάτων που έρχεται μετά από την άρνηση πρόσβασης πολλών κατηγοριών μεταναστών και προσφύγων στην δημόσια υγεία μέσω της μη απόδοσης ΑΜΚΑ», τονίζουν μεταξύ άλλων στο κάλεσμά τους και προσθέτουν:

«Αποτελεί συνέχεια της έξωσης οικογενειών προσφύγων από καταλήψεις στέγης και τη μεταφορά τους στη μέση του πουθενά σε άθλιες συνθήκες, χωρίς πρόσβαση στο δημόσιο σχολείο για παιδιά που μέχρι τώρα φοιτούσαν σε σχολεία του κέντρου της Αθήνας. Πρόκειται επίσης για απαραίτητο συμπλήρωμα καταστολής και άρνησης δικαιωμάτων σε όλους μας, ντόπιους και πρόσφυγες μετανάστες, όπως επιχειρείται ήδη με την ανατροπή στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών με την ψήφιση και εφαρμογή συθμίσεων όπως εκείνες που προβλέπονται στο “αναπτυξιακό νομοσχέδιο”. Έρχεται μετά την οριστική ξεθεμελίωση στοιχειωδών ελευθεριών που κατοχυρώθηκαν από τους αγώνες της Μεταπολίτευσης όπως το ακαδημαϊκό άσυλο».

«Από τη μεριά μας», καταλήγουν, «ντόπιοι και πρόσφυγες – μετανάστες έχουμε κάθε λόγο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στη ρατσιστική αθλιότητα, τη γενικευμένη άρση δικαιωμάτων, τις πολιτικές της καταστολής, του νόμου και της τάξης του κ. Χρυσοχοΐδη».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)