to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:32 | 09.03.2021

Κοινωνία

Μαζική φοιτητική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενάντια στην αστυνομική καταστολή

Μαζική απάντηση των φοιτητών στην αστυνομοκρατία, με πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά την εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ το βράδυ της Δευτέρας - Η αστυνομία απέκλεισε την Εγνατία για να αποτρέψει τους φοιτητές να προσεγγίσουν το ΑΠΘ, ωστόσο μετά το τέλος της πορείας οι φοιτητές έφτασαν στο Πανεπιστήμιο από άλλες διόδους


(Φωτογραφία: alterthess)

Η προσπάθεια αστυνομικής καταστολής και εκκένωσης της πρυτανείας του ΑΠΘ το βράδυ της Δευτέρας από δυνάμεις των ΜΑΤ έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες το πρωί της Τρίτης.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν δύο μαζικές φοιτητικές πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Και οι δύο ξεκίνησαν από την πρυτανεία του ΑΠΘ, η μία προχώρησε προς την οδό Εγνατία και η δεύτερη κατέβηκε την Εθνικής Αμύνης για να βγει στην Τσιμισκή.

Οι διαμαρτυρόμενοι/ες φώναζαν συνθήματα ενάντια στον υπουργό Προ. Πο. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την αστυνομία αλλά και τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου. Ζητούν την αποχώρηση της αστυνομίας από τα πανεπιστήμια, αλλά και την απόσυρση του νομοσχεδίου Κεραμέως. Παράλληλα δεν απουσιάζουν και τα συνθήματα αλληλεγγύης στον φυλακισμένο απεργό πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα.

Οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές φωνάζουν συνθήματα ενάντια στον υπ. Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη και στον πρύτανη του ΑΠΘ, Ν. Παπαϊωάννου, με εντολή του οποίου τα ΜΑΤ είχαν μπει στο πανεπιστήμιο πριν δύο εβδομάδες και προχώρησαν σε άγρια αταστολή εις βάρος φοιτητών.

Όπως αναφέρει το alterthess.gr, νωρίτερα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν ελέγχους και ζητούσαν ταυτότητες από όσους και όσες επιχειρούσαν να προσεγγίσουν την πρυτανεία του ΑΠΘ, ανάμεσα σε αυτούς και δημοσιογράφοι. Από νωρίς το πρωί η κίνηση της αστυνομίας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης είναι έντονα αισθητή, ενώ ο κίνδυνος αστυνομικής επέμβασης και εκκένωσης της πρυτανείας του ΑΠΘ που τελεί υπό κατάληψη από Φοιτητικούς Συλλόγους παραμένει.

Η αστυνομία απέκλεισε τον δρόμο με κλούβες των ΜΑΤ και δεν αφήνει τους φοιτητές να προσεγγίσουν το ΑΠΘ.

Κλούβες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν νωρίτερα την Εγνατία, μπροστά από το κτίριο της ΕΥΑΘ, και απέκλέισαν την πρόσβαση στις δύο φοιτητικές πορείες.

Οι πορείες των Φοιτητικών Συλλόγων αφού κινήθηκαν στο κέντρο της πόλης και πέρασαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς το ΑΠΘ και το κτίριο της πρυτανείας.

Ωστόσο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την πρόσβαση. Λίγη ώρα μετά η συγκέντρωση έληξε, ενώ μέρος των φοιτητών/ τριων κατευθύνθηκε από άλλες διόδους προς την πρυτανεία του ΑΠΘ.

Η αστυνομική παρουσία πέριξ του ΑΠΘ παραμένει ισχυρή, με την οδό Εθν. Αμύνης να είναι κλειστή.

tags: ΑΠΘ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)