to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:40 | 22.01.2018

Κοινωνία

Χημικά και 5 συλλήψεις από την αστυνομία στην πορεία για τον εμπρησμό της κατάληψης Libertatia

Πορεία για τον εμπρησμό της κατάληψης Libertatia από φασίστες προχθές κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία - Πέντε συλλήψεις έκανε η αστυνομία


Πέντε άτομα συνελήφθησαν για τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής πορείας αντιεξουσιαστών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον εμπρησμό της κατάληψης «Libertatia» σε νεοκλασικό κτίριο της Λεωφόρου Στρατού.

Πρόκειται για τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας 22 έως 37 ετών, οι οποίοι οδηγούνται στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, όπου αλληλέγγυοι προγραμματίζουν αργότερα συγκέντρωση συμπαράστασης.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν, όταν η πορεία έφτασε στη συμβολή των οδών Παρασκευοπούλου και Δελφών, ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Στο σημείο αυτό, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με  δυνάμεις των ΜΑΤ που έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Τα πνεύματα ηρέμησαν και η πορεία συνεχίστηκε, καταλήγοντας -μέσω κεντρικών δρόμων- στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, όπου ακολούθησε νέος γύρος επεισοδίων στα γύρω στενά.

Η τελευταία μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως «γύρω στις 13.30 το μεσημέρι της Κυριακής και λίγο πριν το εθνικιστικό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, φασιστικές ομάδες που συμμετείχαν σ' αυτό ξεκίνησαν μια σειρά επιθέσεων σε κατειλημμένους χώρους. Αφού πρώτα επιτέθηκαν στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο "Σχολείο" και απωθήθηκαν με επιτυχία, στη συνέχεια προσέγγισαν την κατάληψή μας, προκαλώντας ζημιές στην πρόσοψη και τον φράκτη. Οι ζημιές αυτές αποκαταστάθηκαν άμεσα από μέλη της συλλογικότητάς μας, τα οποία στη συνέχεια επέλεξαν να στηρίξουν την αντιεθνικιστική συγκέντρωση στην Καμάρα. Γύρω στις δυο ώρες αργότερα, ομάδα 60-70 φασιστών επιτέθηκε στην κατάληψή μας με μολότοφ και φωτοβολίδες, προκαλώντας τον εμπρησμό της. Εκείνη την ώρα δεν υπήρχε κόσμος στο κτίριο, καθώς βρισκόταν στην συγκέντρωση της Καμάρας. Καθόλη τη διάρκεια της επίθεσης έξω από την κατάληψη βρίσκονταν τόσο ασφαλίτες όσο και κλούβα των ΜΑΤ σταθμευμένη παραδίπλα, οι οποίοι και κάλυπταν την επίθεση χωρίς να παρέμβουν. Η αντίδραση της γειτονιάς πρέπει να αναφερθεί, καθώς κόσμος βγήκε στα μπαλκόνια φωνάζοντας προς τους φασίστες, οι οποίοι απάντησαν σε βρισιές και ρίψη φωτοβολίδων. Όταν οι φασίστες προσπάθησαν να προσεγγίσουν ξανά το Σχολείο, η αστυνομία κράτησε την ίδια στάση, καλύπτοντας τους φασίστες και αποκλείοντας τους συντρόφους μέσα στο κτίριο».

Σε άλλο σημείο η ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι επιθέσεις αυτές δεν πρόκειται να μας σταματήσουν στον αγώνα ενάντια σε κράτος, κεφάλαιο και φασισμό. Καμία επίθεση δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσει ούτε και πρόκειται να κάνουμε το χατίρι σε κανένα φασίστα, αλλά με ατσαλωμένη τη συνείδησή μας και με πείσμα για μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας, θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για τα ιδανικά μας».  

Δείτε βίντεο-ντοκουμέντο της ΕΡΤ3:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)