to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:48 | 16.03.2013

Κοινωνία

Πορεία μνήμης: «Ποτέ ξανά - Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς: 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού»

Στη μνήμη των πρώτων θυμάτων του Ολοκαυτώματος από τη Θεσσαλονίκη, είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις με τίτλο «Ποτέ ξανά. Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς. 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού».


Το Σάββατο, 16 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας όπου άρχισαν τα αντιεβραϊκά μέτρα τον Ιούλιο του 1942 και ακολούθησε συμβολική πορεία μέσω της οδού Κουντουριώτου προς τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό που αποτέλεσε την αφετηρία των θανάσιμων εκτοπίσεων.

Στην εκδήλωση – πορεία παραβρέθηκε πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, κατά τον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων είπε «Η πόλη έχασε ένα δυναμικό της κομμάτι και η απώλεια αυτή είναι πολλαπλώς σημαντική. Μαζί τους χάθηκαν και οι φιλίες μας, η δυναμική της πόλης, η δυνατότητα τους να συνεχίσουν την επιστημονική,  συνδικαλιστική και πολιτική τους δράση που τόσο πολύ άφησε τα ίχνη της στην Θεσσαλονίκη. Μαζί τους χάθηκαν τα παιδιά τους και τα εν δυνάμει παιδιά τους, αυτά που θα είχαν γεννηθεί και θα  είχαν προσδιορίσει το γίγνεσθαι της πόλης».

Μετά τον χαιρετισμό του Δημάρχου και του εκπροσώπου της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης οι παρευρισκόμενοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή και στην συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία προς  Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό που αποτέλεσε την αφετηρία των θανάσιμων εκτοπίσεων. Ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας καθ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης και της πορείας.

Οι εκδηλώσεις με τίτλο «Ποτέ ξανά. Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς. 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού» συνεχίζονται με την η έκθεση φωτογραφίας στο Φουαγιέ του Δημαρχείου με τον τίτλο: «Θεσσαλονίκη: Το Άνθος των Βαλκανίων. Ανάμεσα στην Υπεροχή και το Ολοκαύτωμα», που πραγματοποιείται με την επιμέλεια του ιδρύματος Yad Vashem και με την υποστήριξη της Καναδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Στις διήμερες εκδηλώσεις μνήμης του Δήμου Θεσσαλονίκης εντάσσεται και η προβολή της πολυβραβευμένης (με οκτώ διακρίσεις) ταινία-ντοκιμαντέρ, του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά», το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 17.00, στο Μουσείο Κινηματογράφου (Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Η ταινία, διάρκειας 115 λεπτών, η οποία γυρίστηκε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο Άουσβιτς της Πολωνίας, αναφέρεται σε πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής. 

Τέλος θα πραγματοποιηθεί συναυλία Σεφαραδίτικης μουσικής (λαντίνο), που θα ολοκληρώσει το διήμερο των εκδηλώσεων μνήμης, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και με τίτλο“The Jewish Soul” πραγματοποιείται το Σάββατο 16 Μαρτίου 2013 στις 20.30 στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η είσοδος στην συναυλία θα γίνει με προσωπικές προσκλήσεις, κατόπιν συνεννόησης με την Ισραηλιτική Κοινότητα, το γραφείο Δημάρχου Θεσσαλονίκης ή το γραφείο του Πρύτανη του Α.Π.Θ.

Ι.Μ

Πηγή: alterthess.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)