to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:12 | 29.09.2017

Κοινωνία

Πορεία Κούρδων προσφύγων ενάντια στο κλείσιμο του Κέντρου Φιλοξενίας Λαυρίου

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, πραγματοποίησαν την Παρασκευή Κούρδοι που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας στο Λαύριο, μαζί με αλληλέγγυους από όλη την Αθήνα


Οι διαδηλωτές διεκδικούν τη διατήρηση της δομής στο Λαύριο, όπου διαμένουν αυτή τη στιγμή 300 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες. Το υπουργείο, από τη μεριά του, έχει ανακοινώσει πως για να ενταχθεί ο καταυλισμός στις μόνιμες δομές φιλοξενίας, θα πρέπει να ακολουθήσει το πλαίσιο αρχών και κανόνων που απορρέουν από το κοινοτικό δίκαιο και την ελληνική έννομη τάξη, που ισχύει σε κάθε δομή η οποία υπάγεται στο υπουργείο.

«Ο καταυλισμός του Λαυρίου δεν είναι σαν τις άλλες δομές, είναι πια μέρος της κοινωνίας της πόλης του Λαυρίου», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κένταλ από το Πολιτιστικό Κέντρο του Κουρδιστάν. «Η δομή έχει μια ιστορία πάνω από 30 χρόνια, όταν Κούρδοι και Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες άρχισαν να μένουν εκεί. Πιο πριν, από το 1947, στο χώρο φιλοξενούνταν πρόσφυγες από τις πρώην ανατολικές χώρες, οι οποίοι πια έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην κοινωνία του Λαυρίου. Το ίδιο ισχύει και για τους Κούρδους, οι οποίοι είναι και οι περισσότεροι – γι’ αυτό και ο κόσμος έχει συνδέσει τον καταυλισμό με αυτή την εθνοτική ομάδα. Εκεί δουλεύουν, έχουν κοινωνική και πολιτική δράση» σημείωσε.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: «Συμπαράσταση στον αγώνα των Κούρδων προσφύγων που ζουν στο Λαύριο»

Για το λόγο τούτο, συνεχίζει ο Κένταλ, δεν μπορούν να ισχύσουν οι κανόνες λειτουργίας των άλλων δομών φιλοξενίας, όπου οι κάτοικοι ζουν περιορισμένοι από τον έξω κόσμο, εφόσον κάθε επίσκεψη μη διαμένοντα πρέπει να περάσει από έγκριση, δηλαδή χρονοτριβή και συχνά απόρριψη, να καταγράφονται όλες οι είσοδοι-έξοδοι κ.λπ. «Είμαστε ένα ζωντανό κομμάτι του Λαυρίου, δεν μπορούν να μας στερήσουν την επικοινωνία με τους ανθρώπους», καταλήγει ο Κένταλ.

Σημειώνεται ότι από το 2003, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είχε υπό την ευθύνη του το «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων 'Ασυλο Αλλοδαπών Λαυρίου», όπως είναι το επίσημο όνομα της δομής. Κατά τη διάρκεια του 2016 και του 2017 πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης στα τρία κτίρια του Κέντρου, οι οποίες όμως διακόπηκαν, και στις 31 Ιουλίου 2017 ανακοινώθηκε το κλείσιμό του.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έπαψαν να έρχονται, όπως σταμάτησαν και οι υπηρεσίες προς τους πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή, όπως περιγράφει ο Κένταλ, δεν υπάρχει φαγητό, ούτε υπηρεσίες υγείας.

 

 
Τι λέει το Υπουργείο:

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τοποθετείται πάντα με γνώμονα τις αρχές και τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία κατάλληλων δομών φιλοξενίας, βάσει του κοινοτικού δικαίου και της ελληνικής έννομης τάξης.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα τρεις συναντήσεις υψηλόβαθμων πολιτικών στελεχών του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με εκπροσώπους των διαμενόντων στη δομή φιλοξενίας Λαυρίου. Κατά τις συναντήσεις αυτές, το Υπουργείο κατέστησε σαφές το πλαίσιο, τις αρχές και τους περιορισμούς που διέπουν την λειτουργία των μόνιμων δομών φιλοξενίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των διαμενόντων ενημερώθηκαν ότι, οι μόνιμες δομές φιλοξενίας αφορούν τους αιτούντες άσυλο, είναι υπό κρατική διοίκηση, έχουν αστυνόμευση, καθώς και καταγραφή εισόδου-εξόδου σ’ αυτές.

Οι εκπρόσωποι των διαμενόντων αρνήθηκαν και στις τρεις συναντήσεις να αποδεχθούν τους ανωτέρω κανόνες λειτουργίας. Συνεπώς, το Υπουργείο δεν είχε την δυνατότητα ένταξης της δομής του Λαυρίου στις μόνιμες δομές φιλοξενίας που δημιουργεί και λειτουργεί η ελληνική κυβέρνηση με χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Στελέχη του Υπουργείου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ενημέρωσαν ήδη από τον Ιούλιο το σύνολο των αιτούντων άσυλο αναφορικά με το δικαίωμα τους για μετακίνηση σε μόνιμες δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα, καθώς και τις λοιπές παροχές, δικαιώματα και υποχρεώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Όσοι διαμένοντες δήλωσαν οικειοθελώς ότι επιθυμούν να μετακινηθούν έχουν ήδη μετακινηθεί, ενώ σε εβδομαδιαία βάση συνεχίζονται ενημερώσεις και μετακινήσεις.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συνηγορεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ένταξη στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας (cash programme) των αιτούντων άσυλο ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποσαφηνίζει ότι, απαρέγκλιτος στόχος είναι η λειτουργία αξιοπρεπών δομών φιλοξενίας και διαμερισμάτων για τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στη χώρα μας και όχι το κλείσιμο τους. Αυτό οφείλει να συντελείται βάσει αρχών και κανόνων που απορρέουν από το κοινοτικό Δίκαιο και την ελληνική έννομη τάξη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)