to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:25 | 03.10.2018

Κοινωνία

Με τον φακό του Left.gr: Χιλιάδες στους δρόμους της Αθήνας για την Zackie

Με κεντρικό σύνθημα «Εγώ με τη βία δεν το είχα ποτέ», χιλιάδες διαδηλωτές έστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά του κοινωνικού κανιβαλισμού, απαιτώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για το φρικιαστικό λιντσάρισμα και τον άδικο χαμό του Ζακ Κωστόπουλου


Φωτογραφίες - βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας, επιμέλεια: Τάσος Γιαννόπουλος

Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης 2/10, κόσμος ξαναμαζεύτηκε στο γνωστό, πλέον, σημείο της οδού Γλάδστωνος. Μερικά λουλούδια, αναμμένα κεριά και γκλίτερ. Πολύ γκλίτερ, όπως άλλωστε θα το ήθελε και η ίδια η Zackie Oh. Έτσι αντιμετωπίζουμε το σκοτάδι του κανιβαλισμού και των χειροκροτητών της ωμής βίας. Βλέμματα θλιμμένα, περισυλλογή, λίγα ακόμα λουλούδια...

Βουβή οργή για το άδικο και απάνθρωπο τέλος.

«Όλ@ να κατέβουν στην Πατησίων για ξεκινήσει η πορεία», καλεί μετά από λίγο η ντουντούκα. Και, πράγματι, ήταν όλ@ εκεί: ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας που ήθελαν να ενώσουν τη φωνή τους στο αυτονόητο αίτημα: Να αποδοθεί δικαιοσύνη, να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη για το άγριο λιντσάρισμα και τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. 

Οι οργανώσεις που κάλεσαν στη διαδήλωση προανήγγειλαν ότι άμεσα θα κατατεθεί σχετικό υπόμνημα στις αρμόδιες αρχές (το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Βουλή). «Για πρώτη, ίσως, φορά πρέπει η Πολιτεία να αποδείξει ότι τελειώνει η χρόνια ατιμωρησία της αστυνομικής αυθαιρεσίας, πρέπει επιτέλους να δοθεί πειστική απάντηση», προσθέτει μέσα από τον φακό του Left.gr o Πάνος Λάμπρου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετά ακόμα στελέχη και μέλη του κόμματος και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν πίσω από τα πανό των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων, δηλώνοντας την αμέριστη στήριξη στη μάχη για να μη μείνει ατιμώρητος ο βάρβαρος ξυλοδαρμός του Ζακ. Για το δικαίωμα στην ορατότητα, την ασφάλεια, την ισότητα και τον σεβασμό.

Μπροστά στη Βουλή, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του και ύστερα το «Like a Prayer» της Μαντόνα, όπως δηλαδή θα επιθυμούσε ο ίδιος να τελειώσει η μεγάλη αυτή διαμαρτυρία. Χωρίς βία -άλλωστε «ποτέ δεν το είχε με τη βία» ο Ζακ. Χαρμολύπη και ξανά συνθήματα, «για την Zackie».

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η πορεία καταλήγει στο «Be Queer», τελευταίο στέκι της Zackie Oh όπου οι φίλες της κάνουν drag show προς τιμή της.

Ο αγώνας για δικαιοσύνη μόλις ξεκίνησε και θα είναι μακρύς. Το ίδιο και αυτός ενάντια στον κοινωνικό εκφασισμό.

Το φωτογραφικό άλμπουμ του Left.gr:

To κάλεσμα ανέφερε αναλυτικά:

«Ένας άνθρωπος δολοφονείται μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, παρουσία άπραγων θεατών, χωρίς ν’ αποτελεί απειλή για τους θύτες του. Κάποιοι μίλησαν για «δίκαιη αυτοδικία», για «προστασία της περιουσίας» ως δικαιολογία ενός φρικιαστικού λιντσαρίσματος και ακολούθησε ένας διασυρμός με ελλιπή ή και αλλοιωμένα στοιχεία με σκοπό να καταδείξει ότι συνάνθρωποί μας που κατατάσσονται αυθαίρετα στο «περιθώριο» απειλούν βιτρίνες, τις βιτρίνες της ζωής των «κανονικών» που ξεβολεύονται όταν έρχονται αντιμέτωποι με αυτό που δεν θέλουν να δουν, που κάνουν ότι δεν υπάρχει και που, όταν βρεθεί μπροστά τους, πρέπει να εξαφανιστεί με τον πλέον αποτρόπαιο τρόπο γιατί «τους χαλά την αισθητική», γιατί δεν θέλουν να υπάρχει στη δημόσια σφαίρα…»

Ακόμα και η πολιτεία -η δράση της αστυνομίας σχετικά με τον φόνο-, στην καλύτερη περίπτωση φαίνεται να θέλει να συγκαλύψει το αποτρόπαιο έγκλημα, ενώ στη χειρότερη, φαίνεται να έχει συνδράμει στην εξόντωση του μη κανονικού.

Η ζωή δεν είναι βιτρίνα, δεν αξίζει όσο μία βιτρίνα και ένας όχλος που επιτίθεται με τέτοια αγριότητα και μένος στον αδύνατο, τον ανήμπορο, τον πεσμένο κάτω διαφορετικό, τη στιγμή που έχουν βγει κάμερες και κινητά ν’ απαθανατίσουν τη ζούγκλα της μεγαλούπολης, δεν είναι πολιτισμένος. Τουναντίον, ξερνά διάχυτο εκφασισμό με «αντρίκιες» κλωτσιές, σκηνές ωμής βίας και έναν αιμόφυρτο Ζακ να ξεψυχά με χειροπέδες. Σήμερα ήταν ο Ζακ, αύριο ποιος;

* Απαιτούμε άμεση και εκ βαθέων διερεύνηση ΟΛΩΝ των αποδεικτικών στοιχείων.
* Απαιτούμε απόδοση δικαιοσύνης. Καμία ζωή δεν είναι για πέταμα.
* Διεκδικούμε το δικαίωμα μας στην ορατότητα, την ασφάλεια, την ισότητα και τον σεβασμό.
* Θα είμαστε εδώ και θα παρακολουθούμε στενά ώστε να μη κουκουλωθεί τίποτα.

Οι οργανώσεις - συνδιοργανωτές:

Υπερήφανοι Γονείς

Colour Youth - Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας

Οικογενεις Ουρανιο Τοξο

Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης

Σωματειο Υποστηριξης Διεμφυλικων (ΣΥΔ)

ΟΛΚΕ

Proud Seniors Greece (ομαδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ 50+)

Πολυχρωμο Σχολειο

Athens Pride 

Fat Unicorns

και

Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας "Θετική Φωνή"

Στην πορεία των ΛΟΑΤΚΙ+ Οργανώσεων συμμετείχε και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στο κάλεσμά της ανέφερε αναλυτικά:

Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου αποτελεί μία ακραία εκδήλωση βίας με σαφή ρατσιστικά χαρακτηριστικά. 

Είναι αυτονόητη υποχρέωση των αρμόδιων αρχών να διερευνήσουν άμεσα την υπόθεση και τις ευθύνες των εμπλεκόμενων στο περιστατικό αστυνομικών, με σκοπό την απονομή δικαιοσύνης και την αυστηρή τιμωρία όσων προκάλεσαν, με τις ενέργειές τους, τον θάνατο του Ζακ, ενώ, στη συνέχεια, φόρεσαν χειροπέδες στο νεκρό. Είναι αυτονόητη υποχρέωση κάθε δημοκρατικού πολίτη να μην μένει απαθής απέναντι σε τέτοια περιστατικά, τα οποία στρέφονται σε βάρος ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τροφοδοτούν τον κοινωνικό κανιβαλισμό και τρέφουν τη μισαλλοδοξία και το φασισμό.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σταθερά δίπλα στην LGBTQI+ κοινότητα, απέναντι στις επιθέσεις και το ρατσισμό που υφίστανται τα μέλη της στην καθημερινή τους ζωή. Για αυτόν το λόγο, θα είμαστε παρόντες και παρούσες στην πορεία που καλούν οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, το Σάββατο 29/9 και ώρα 19:00, στη συμβολή των οδών Γλάδστωνος & Πατησίων. Καλούμε τους νέους και τις νέες να συμμετάσχουν, για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης της δολοφονίας και να δείξουμε ότι η αλληλεγγύη στο διαφορετικό είναι η βάση για μία κοινωνία δημοκρατίας, ελευθερίας και ισότητας.

Aντίστοιχο κάλεσμα απηύθυναν, με κοινή τους ανακοίνωση οι : Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, Ανασύνθεση - ΟΝΡΑ, Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας, Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά και η Κίνηση "Απελάστε τον Ρατσισμό":

«Λίγες μόνο μέρες έχουν περάσει από το δολοφονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου από μαγαζάτορες της οδού Γλάδστωνος και στον  αποτροπιασμό που νιώσαμε από τις εικόνες βαρβαρότητας που παρακολουθήσαμε, ήρθε να προστεθεί η αηδία από την αποκάλυψη των ψεμάτων και των διαστρεβλώσεων που κατασκεύασε η Ελληνική Αστυνομία και οι δολοφόνοι, πατώντας πάνω σε έναν νεκρό.

Ο κοινωνικός κανιβαλισμός που επιχειρήθηκε να στηθεί, περιελάμβανε ιστορίες με «ληστείες», «μαχαίρια», «αυτοτραυματισμούς» και αρκούδες, που κάθε μέρα που περνά αποδεικνύονται κατασκευές προκειμένου όχι απλά να σκεπαστεί ένα έγκλημα, αλλά και να στιγματισθούν κοινωνικές ομάδες και ταυτότητες, τις οποίες ο Ζακ Κωστόπουλος έφερε ανοιχτά και υπερήφανα.

Κάθε μέρα που περνά, αναδεικνύεται πιο έντονη η δυσοσμία του κοινωνικού φασισμού, που με τις πλάτες της αστυνομίας επιχειρεί να νομιμοποιήσει τον κανιβαλισμό ως κοινωνική στάση. Σήμερα, ξέρουμε πια ότι ένας άνθρωπος ποδοπατήθηκε, ξυλοκοπήθηκε και δολοφονήθηκε την ώρα που κανείς δεν απειλούταν από αυτόν. Ξέρουμε επίσης ότι η αστυνομία τον μετέφερε εν γνώση της νεκρό με χειροπέδες στο νοσοκομείο, την ίδια ώρα που άφηνε αυτούς που τον ξυλοκόπησαν αλύπητα να εξαφανίζουν τα στοιχεία και να ασχημονούν εναντίον του στα κοινωνικά δίκτυα.

Είμαστε αποφασισμένοι και αποφασισμένες να μην επιτρέψουμε στον κοινωνικό κανιβαλισμό να διανοηθεί έστω ότι μπορεί να νομιμοποιηθεί στις πόλεις μας. Να μην αφήσουμε τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου να ξεχαστεί, να περάσει στη σιωπή ή να παρουσιασθεί ως αυτοάμυνα. Να μην αφήσουμε καθόλου χώρο στην στοχοποίηση καμίας ταυτότητας ή στην απάνθρωπή αντιμετώπιση των τοξικομανών.

Σε εποχές που η εξουσία οργανώνει τη φτώχεια της κοινωνίας, όπως η σημερινή, γνωρίζουμε ότι ο κοινωνικός φασισμός στρέφεται εναντίον της διαφορετικότητας και των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Σπέρνει το μίσος και των ανταγωνισμό μεταξύ των αδύναμων, για να διασφαλίσει την εξουσία των δυνατών. Ξέρουμε ότι αυτό το μίσος για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τις γυναίκες τους πρόσφυγες, τους τοξικομανείς, είναι στην πραγματικότητα μίσος για όλους και όλες μας και για την ελευθερία.

Στον ανταγωνισμό, να αντιπαρατάξουμε την αλληλεγγύη. Στον κανιβαλισμό, να αντιπαρατάξουμε την συνύπαρξη και την ανοχή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)