to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:11 | 05.02.2023

Πολιτική

Πόπη Τσαπανίδου: «Θέλουμε να δώσουμε στη Θεσσαλονίκη το μέλλον που της αξίζει»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι από καιρό ήδη έτοιμος για την εκλογική αναμέτρηση του 2023. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου τον λόγο θα πρέπει να λάβει ο ελληνικός λαός και αυτός να αποφασίσει για την πορεία διακυβέρνησης της χώρας από εδώ και στο εξής», διεμήνυσε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης


«Για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο στόχος για τις επικείμενες εκλογές δεν είναι τίποτε άλλο παρά η καθαρή νίκη, ούτως ώστε, ως πρώτο κόμμα, την επόμενη ημέρα να σχηματιστεί μια προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει λύση στα αδιέξοδα της χώρας», υπογραμμίζει η Πόπη Τσαπανδίυο και προσθέτει: «Δεν μπορεί η χώρα να παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα σύστημα εξουσίας, που αφήνει έρμαιο στη φτωχοποίηση εκατομμύρια πολίτες, δεν στηρίζει το σύστημα υγείας και επιτρέπει την παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολιτικών και αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην κατηφόρα Μητσοτάκη».

Απαντώντας στις κατηγορίες της ΝΔ, η Πόπη Τσαπανίδου είπε: «Αν κάτι δεν είναι ρεαλιστικό για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο κόσμος βλέπει το εισόδημά του να εξαφανίζεται με την πρώτη επίσκεψη του μήνα στο super market. Το πρόγραμμα Μητσοτάκη είναι ρεαλιστικό και κοστολογημένο μόνο για τα καρτέλ της ενέργειας που έχουν θησαυρίσει από την έναρξη του πολέμου».

Η εκπρόσωπος Τύπου αναφέρθηκε και στην αυριανή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη: «Όπως γνωρίζετε είμαι γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά και πονάω αυτή την πόλη, καθώς είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου. Το οφείλουμε στον κόσμο της, το οφείλουμε στην ιστορία της και στο μέλλον της. Η υποτίμηση της πόλης από τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του δεν έχει προηγούμενο. Μία σειρά από έργα, με βασικό το μετρό της Θεσσαλονίκης που θα έπρεπε ήδη να είχε παραδοθεί, πήγαν πίσω αποδιοργανώνοντας τη ζωή της πόλης. Οι Θεσσαλονικείς θα ακούσουν αύριο ένα σχέδιο επανεκκίνησης της πόλης με κοινωνικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, που θα αφήσει πίσω τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια που την πλήγωσαν βαθιά. Ένα σχέδιο που θα δώσει ξανά στη Θεσσαλονίκη το μέλλον που της αξίζει».

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Και ξαφνικά, στον απόηχο της υπόθεσης των υποκλοπών... εγένετο κόντρα με το ΠΑΣΟΚ. Γιατί ανέβηκαν οι τόνοι με το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επιδιώκει να δημιουργήσει προοδευτική κυβέρνηση;

Η μόνη κόντρα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη και με την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια. Για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο στόχος για τις επικείμενες εκλογές δεν είναι τίποτε άλλο παρά η καθαρή νίκη, ούτως ώστε, ως πρώτο κόμμα, την επόμενη ημέρα να σχηματιστεί μια προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει λύση στα αδιέξοδα της χώρας. Γι’ αυτό και την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την άμεση προσφυγή στις κάλπες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Δεν μπορεί η χώρα να παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα σύστημα εξουσίας που αφήνει έρμαιο στη φτωχοποίηση εκατομμύρια πολίτες, δεν στηρίζει το σύστημα υγείας και επιτρέπει την παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολιτικών και αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην κατηφόρα Μητσοτάκη.  

Οπότε ποιες θα είναι οι ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά το αίτημα για εκλογές του Αλέξη Τσίπρα;

Θεωρούμε πως αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου τον λόγο θα πρέπει να λάβει ο ελληνικός λαός και αυτός να αποφασίσει για την πορεία διακυβέρνησης της χώρας από εδώ και στο εξής. Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευθύνη να προκηρύξει εκλογές εντός τριών εβδομάδων, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, γιατί τα πράγματα με δική του ευθύνη έχουν φτάσει σε ένα θεσμικό, πολιτικό και κοινωνικό απροχώρητο. Η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου έχει πληγεί σημαντικά και αυτό το μήνυμα οφείλουμε ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να το περάσουμε απ’ άκρη εις άκρον στην Ελλάδα. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το επόμενο διάστημα – και μέχρι την προκήρυξη των εκλογών – θα απέχει από όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Φυσικά αποτελεί εξαίρεση η συμμετοχή μας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ενδεχόμενης επαναφοράς του νεοναζιστικού εγκληματικού μορφώματος στη Βουλή.

Καταθέσατε πρόταση μομφής. Γιατί, από τη στιγμή που γνωρίζατε ή τουλάχιστον φανταζόσασταν το αποτέλεσμα;

Η κατάθεση της πρότασης μομφής είναι ένα θεσμικό εργαλείο, που ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαμε στα χέρια μας ώστε να αναγκάσουμε επιτέλους το κ. Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή και να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, μετά την αποδεδειγμένη παρακολούθηση δέκα προσώπων από ένα κέντρο εξουσίας με επικεφαλής τον ίδιο. Σε αυτή τη διαδικασία φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έδωσε καμία πειστική απάντηση και για ακόμα μια φορά με ρητορικά τερτίπια προσπάθησε να ευτελίσει τη συζήτηση.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της σας κατηγορεί για «αφωνία» σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες της γραμματέως Καλογρίτσα...

Η κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά της, όχι μόνο όταν μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά και όταν μιλάει η Δικαιοσύνη. Μόλις πριν λίγες ημέρες ο πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος είχε την ηγεσία της Αρχής που διοργάνωσε των διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, κρίθηκε ομόφωνα αθώος γι’ αυτή την υπόθεση. Όσον αφορά στη γραμματέα του κ. Καλογρίτσα που αναφέρατε, επιτρέψτε μου να πω ότι όσα είπε προκαλούν εύλογες απορίες. Έχουν περάσει εφτά χρόνια και όλο αυτό το διάστημα δεν είχε δηλώσει τίποτα σχετικό σε καμία δικαστική Αρχή. Αναρωτιέμαι: τώρα το θυμήθηκε; Μέχρι και η εισαγγελέας του δικαστηρίου εξέφρασε αυτή την απορία. Κι αυτό γιατί η γραμματέας δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο, παρά μόνο κουβέντες του αέρα που δήθεν άκουγε, χωρίς να έχει αποδειχθεί τίποτα.

Αύριο, Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Τι να περιμένουν να ακούσουν οι Θεσσαλονικείς;

Θα μου επιτρέψετε σε αυτή την ερώτηση να σας μιλήσω σε προσωπικό τόνο. Όπως γνωρίζετε είμαι γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά και πονάω αυτή την πόλη, καθώς είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου. Το οφείλουμε στον κόσμο της, το οφείλουμε στην ιστορία της και στο μέλλον της. Η υποτίμηση της πόλης από τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του δεν έχει προηγούμενο. Μία σειρά από έργα, με βασικό το μετρό της Θεσσαλονίκης που θα έπρεπε ήδη να είχε παραδοθεί, πήγαν πίσω αποδιοργανώνοντας τη ζωή της πόλης. Οι Θεσσαλονικείς θα ακούσουν αύριο ένα σχέδιο επανεκκίνησης της πόλης με κοινωνικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, που θα αφήσει πίσω τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια που την πλήγωσαν βαθιά. Ένα σχέδιο που θα δώσει ξανά στη Θεσσαλονίκη το μέλλον που της αξίζει.

Πότε περιμένετε εκλογές; Πότε θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Με ποια χαρακτηριστικά θα γίνει η επιλογή των προσώπων που τα απαρτίζουν;

Ο Αλέξης Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησε την άμεση προκήρυξη των εκλογών εντός τριών εβδομάδων, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και, άρα τη διεξαγωγή τους μέσα σε αυτόν τον μήνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι από καιρό ήδη έτοιμος για την εκλογική αναμέτρηση του 2023. Σας θυμίζω ότι εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο έχει ζητήσει εκλογές προκειμένου να απαλλαγεί η χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οπότε, τώρα πλέον που έχουμε μπει στην τελική ευθεία, η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων είναι απλώς ζήτημα χρόνου. Και να είστε σίγουρος ότι στις λίστες των ψηφοδελτίων θα εκπροσωπούνται όλες οι κοινωνικές ομάδες που έχουν υποφέρει τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια.

Το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών, όπως απαντούν και στις έρευνες είναι η ακρίβεια. Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμά σας, το οποίο η ΝΔ χαρακτηρίζει μη ρεαλιστικό και μη κοστολογημένο. «Χάου του» λοιπόν, για να χρησιμοποιήσω και το σλόγκαν της καμπάνιας σας, θα στηρίξετε πολίτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά;

Το ότι η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν είναι ρεαλιστικό δεν σημαίνει τίποτα. Θα έλεγα το αντίθετο. Αν κάτι δεν είναι ρεαλιστικό για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο κόσμος βλέπει το εισόδημά του να εξαφανίζεται με την πρώτη επίσκεψη του μήνα στο super market. Το πρόγραμμα Μητσοτάκη είναι ρεαλιστικό και κοστολογημένο μόνο για τα καρτέλ της ενέργειας που έχουν θησαυρίσει από την έναρξη του πολέμου. Από εκεί και πέρα ζητάμε να επανέλθει ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ, οπότε και με τον εξορθολογισμό των τιμών θα αλλάξει η κατάσταση στην αγορά ενέργειας και θα δοθεί κοινωνική και αναπτυξιακή ώθηση. Το έκαναν οι Γάλλοι, το έκαναν οι Γερμανοί, και πέτυχε. Επιπλέον μέσω της έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών δισεκατομμυρίων σε τράπεζες, παρόχους ενέργειας και διυλιστήρια θα εξασφαλιστούν κρατικά έσοδα που θα επιστραφούν στην κοινωνία. Αλλά και μην παραλείπετε τη σημασία των πραγματικών και εντατικών ελέγχων για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, κάτι που δεν έχει δημοσιονομικό κόστος και θα λειτουργούσε ευεργετικά υπέρ των πολιτών.

Έχει περάσει ένας μήνας από τότε που γράφατε για το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ «το οποίο θα πρέπει να κριτικάρει πλέον κάποιος άλλος δημοσιογράφος στην θέση που αφήνω». Οι πρώτες γεύσεις ως συνεντευξιαζόμενη και μάλιστα σε αυτό το πόστο ποιες είναι;

Βρίσκομαι σε μία θέση πλέον από την οποία δεν υπάρχει στον πυρήνα της μόνο η κριτική, αλλά και οι προτάσεις. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά ελκυστικό και δύσκολο ταυτόχρονα. Όμως, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, αποφάσισα να ανταποκριθώ στην αναπάντεχη πολιτική πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα. Η απόφασή μου έχει ήδη δικαιωθεί. Όταν ακούς προβλήματα και προτείνεις λύσεις σε όλους εκείνους που αναζητούν απεγνωσμένοι λύσεις για την καθημερινότητά τους, για το μέλλον των παιδιών τους, για την περίθαλψη των γονιών τους, για τα δικαιώματά τους, ξέρεις ότι βάζεις ένα μικρό λιθαράκι στο να γίνει αυτός ο κόσμος καλύτερος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)