to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:46 | 02.06.2019

Διεθνή

Πομπέο: Είμαστε ανοιχτοί για διάλογο με το Ιράν

Η Ουάσινγκτον είναι προετοιμασμένη να συνομιλήσει με την Τεχεράνη χωρίς προϋποθέσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο


Οι ΗΠΑ προετοιμάστηκαν να συζητήσουν με το Ιράν και σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, χωρίς προϋποθέσεις, αλλά είναι αναγκαίο να δουν την αναφερόμενη χώρα να συμπεριφέρεται ως “μία κανονική χώρα” δήλωσε σήμερα από την Ελβετία ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο συνομιλιών για το Ιράν και υπό την προϋπόθεση ότι η Ουάσινγκτον θα επιδείξει σεβασμό.

Ωστόσο, τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν θα δεχθεί πιέσεις για την διεξαγωγή συνομιλιών.

Σε μία προφανή χαλάρωση, της προηγούμενης σκληρής στάσης του, ο Πομπέο δήλωσε όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του Ροχανί.

“Είμαστε έτοιμοι..., να εμπλακούμε σε συζητήσεις χωρίς προϋποθέσεις. Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε [στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων].”

Ωστόσο, όπως είπε η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου “να αντιστρέψει την δόλια δραστηριότητα” του Ιράν στην Μέση Ανατολή.

Ο Πομπέο δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πριν από καιρό ότι είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με το Ιράν.

Αποκλείει επαναδιαπραγμάτευση το Ιράν

Η Τεχεράνη απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να «διαπραγματευτεί» με την Ουάσιγκτον χωρίς να υπάρξει μια εμφανής αλλαγή «στη γενικότερη συμπεριφορά» των ΗΠΑ, αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να προσέλθει σε διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις» με την Ισλαμική Δημοκρατία.

«Η αλλαγή της γενικότερης συμπεριοφοράς και των ενεργειών των ΗΠΑ απέναντι στο ιρανικό έθνος είναι το κριτήριο» που θα ληφθεί υπόψη πριν από οποιαδήποτε πιθανή διαπραγμάτευση, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν λαμβάνει υπόψη της αυτά τα παιχνίδια με τις λέξεις και τη χρήση μιας νέας γλώσσας για τη διατύπωση μυστικών στόχων» υπογράμμισε ο Μουσαβί.

«Η έμφαση με την οποία μιλάει ο Πομπέο σχετικά με τη συνέχιση άσκησης της μέγιστης πίεσης στο Ιράν μαρτυρά τη διαιώνιση τη ίδιας εσφαλμένης συμπεριφοράς που πρέπει να διορθωθεί» σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου, σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)