to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το πολύτιμο κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πλέον δημοκρατικά νομιμοποιημένα όργανα και την δεδηλωμένη, όσο και αποφασιστική, στήριξη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων


φωτ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/ EUROKINISSI

Το μεγάλο στοίχημα στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήταν η συμμετοχή. Το στοίχημα αυτό έχει κερδηθεί. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι προσήλθαν στις εσωκομματικές κάλπες όχι μόνο για να στηρίξουν με την ψήφο τους τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλ. Τσίπρα, αλλά και για να γραφτούν στο κόμμα. Να δηλώσουν, δηλαδή, διαθεσιμότητα στην πολιτική μάχη που δίνεται με στόχο την απομάκρυνση της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την εξουσία και τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας από τις επόμενες εκλογές.

Μια καινούργια αφετηρία

Με τις χθεσινές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κλείνει τη μακρά μεταβατική περίοδο στην οποία μπήκε μετά τις εκλογές του 2019, με τις οποίες τελείωσε η δεύτερη κυβερνητική του θητεία. Στη διάρκεια της περιόδου αυτής υπήρξε γόνιμος προβληματισμός για τον ολοκληρωτικό μετασχηματισμό σε μαζικό κόμμα εξουσίας, το άνοιγμά του σε προοδευτικά στρώματα, την επιδίωξή του να συνθέσει διαφορετικής εκκίνησης πολιτικά ρεύματα και να αρθρώσει μια πειστική, ρεαλιστική πρόταση εξουσίας και ένα σχέδιο δημοκρατικών τομών στη χώρα. Από χθες η φάση αυτή έχει ολοκληρωθεί. Γιατί η πολιτική μάχη που έχει να δώσει είναι μπροστά του.

Υπό την έννοια αυτή, η χθεσινή διαδικασία είναι μια αφετηρία. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι αντιμέτωπος με τον βασικό του στόχο. Και ο στόχος αυτός είναι να έρθει πρώτος στις εκλογές της απλής αναλογικής, ώστε να έχει τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση της κυβερνητικής λύσης που θα προκύψει. Για να πετύχει τον στόχο αυτόν, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να κερδίσει τη στήριξη στρωμάτων που πλήττονται σοβαρά από την πολιτική Μητσοτάκη.  Όχι πια με βάση την αντιδεξιά τοποθέτηση ή την προέλευση, αλλά με βάση ένα πολιτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι άνθρωποι πρέπει να πειστούν ότι μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα είναι πολύ καλύτερη για τη χώρα, την κοινωνία και τους ίδιους σε σχέση με τη σημερινή. Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει από το τείχος του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, το οποίο εμπόδιζε την επαφή του με αυτόν τον κόσμο και δημιουργούσε περιορισμούς στην απήχησή του. Μπορεί να το καταφέρει αν δείξει σοβαρότητα, εργατικότητα και ανιδιοτέλεια. Αν ανανεώσει τον πολιτικό του λόγο και τα στελέχη του. Αν επεξεργαστεί μεθοδικά και προσεκτικά τη δημόσια εικόνα και την επικοινωνία του. Αν αξιοποιήσει σωστά και δημιουργικά όλον αυτόν τον κόσμο που έσπευσε να προσφέρει τη στήριξή του. Αν περιγράψει πειστικά τις εμβληματικές αλλαγές τις οποίες θα κάνει τόσο για τη στήριξη των από κάτω όσο και για τον προοδευτικό θεσμικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.

Απέναντι σε μια σύνθετη κρίση

Αλλά τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Η κατάσταση που θα κληθεί να διαχειριστεί μια προοδευτική κυβέρνηση θα είναι πολλαπλά δύσκολη και σύνθετη. Δεν θα κληθεί να διαχειριστεί μια κατάσταση με τους δικούς του όρους. Υπάρχουν ο πόλεμος, το ασύλληπτο κύμα κερδοσκοπίας, η οικονομική κρίση. Η πανδημία συνεχίζεται. Οι πληττόμενες τάξεις έχουν σοβαρές προσδοκίες για μέτρα ανακούφισης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Και το μπλοκ των ισχυρών, που τόσο άνετα έχει βολευτεί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν πρόκειται να παραχωρήσει τα προνόμιά του χωρίς μάχη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., λοιπόν, πρέπει να ξέρει ακριβώς τι θέλει να κάνει και πώς θα το πετύχει. Πρέπει να πείσει τον ελληνικό λαό ότι είναι ικανός για διακυβέρνηση.  Ότι είναι έτοιμος να διαχειριστεί τα τρέχοντα.  Ότι μπορεί να δημιουργήσει όρους για μια νέου τύπου ανάπτυξη, που θα ωφελεί το σύνολο της κοινωνίας. Αλλά και να συσπειρώσει την κοινωνία γύρω από οραματικούς στόχους.

Για όλα αυτά που έχει μπροστά του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι από χθες εφοδιασμένος με ένα πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο. Μπορεί να το διαχειριστεί με τον καλύτερο, τον σοβαρότερο και τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Είναι ένα εγχείρημα σύνθετο, που απαιτεί συναίσθηση, ικανότητα και επιδεξιότητα. Αλλά είναι στο χέρι του.

tags: άρθρα

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)