to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:32 | 08.03.2013

Πολιτισμός

Πολύτιμα έργα του Καβάφη σε δημοπρασία

Ο Καβάφης βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της δημοπρασίας βιβλίων, εγγράφων και χαρακτικών που οργανώνει ο οίκος «Π. Βέργος» στις 20 Μαρτίου


Ειδικότερα,  πρόκειται μεταξύ άλλων να δημοπρατηθούν: Η πολύ σπάνια πρώτη έκδοση του ποιήματος «Τα Τείχη» που υπολογίζεται πως τυπώθηκε σε 50 περίπου αντίτυπα στην Αλεξάνδρεια, γύρω στα 1897.

Χειρόγραφο του ποιήματος «Η δόξα των Πτολεμαίων» γραμμένο από τον ποιητή γύρω στα 1912, σχέδιο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα εμπνευσμένο από το ποίημα «Αριστόβουλος», φιλοτεχνημένο για την εικονογράφηση των Απάντων του Καβάφη που κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις «Ίκαρος» το 1966, καθώς και δυο ξυλογραφίες του Αλεξανδρινού χαράκτη Γιάννη Κεφαλληνού, χαρισμένες από τον ίδιο στον ποιητή το 1920.

Ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας

Ανάμεσα στα συνολικά 502 θέματα της δημοπρασίας ξεχωρίζουν και κάποια ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, όπως για παράδειγμα το παλιότερο σωζόμενο πορτρέτο του θρυλικού πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη, φιλοτεχνημένο από βρετανό ναυτικό επί του πολεμικού πλοίου «Rose» το Νοέμβριο του 1822, λίγο μετά την ανατίναξη από τον ήρωα της υποναυαρχίδας του τουρκικού στόλου στην Τένεδο.

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης (1863 - 1933) είναι ένας από τους σημαντικότερους έλληνες ποιητές της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Η ποίησή του χαρακτηρίζεται από έντονη συμβολιστική τάση και συνδυάζεται με λιτό λόγο αλλά διαχρονικά επίκαιρο. Η ειρωνική διάθεση, αυτό που αποκλήθηκε καβαφική ειρωνεία, συνδυάζεται με την τραγικότητα της πραγματικότητας και αποτέλεσε το σημείο αναφοράς για πολλούς μεταγενέστερους ποιητές.

Το έργο του έγινε αντικείμενο μακρόχρονης μελέτης σε όλο τον κόσμο και ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, γιαπωνέζικα και σε πολλές άλλες γλώσσες.

Πηγή: Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)