to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το Πολυτεχνείο φάρος του σήμερα

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η ναυαρχίδα διαμόρφωσης της ταυτότητας της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Εδώ και 47 χρόνια κάθε μέρα το γεγονός του Πολυτεχνείου είναι σύμβολο των δημοκρατικών ιδανικών και θεσμών.


Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η ναυαρχίδα διαμόρφωσης της ταυτότητας της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Εδώ και 47 χρόνια κάθε μέρα το γεγονός του Πολυτεχνείου είναι σύμβολο των δημοκρατικών ιδανικών και θεσμών.

Ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου δεν είναι μόνο επίκαιρος, αλλά αποτελεί φάρο μέσα στα σκοτεινά μονοπάτια που επιδιώκει να ωθήσει η ΝΔ τους πολίτες με τις κατασταλτικές πολιτικές και τα ημίμετρα που νομοθετεί. Η ελληνική κοινωνία, που για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας είναι αντιμέτωπη με τη φτωχοποίηση, τη στοχοποίηση και την ενοχοποίηση με ευθύνες που πολλές φορές δεν της αναλογούν. Μια πολιτική αποκλειστικής εφαρμογής μέτρων από την κυβέρνηση δίχως να συμπαραστέκεται ελαφρύνοντας τα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα εναρμονίζεται πλήρως με την υψηλή ιεράρχηση των «δικών» τους λίγων και αρίστων, και για αυτό τίθεται υπό διαρκή και δικαιολογημένη αμφισβήτηση από τους πολίτες.

Η κορύφωση των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης συνοδεύεται από περιστολή των συνταγματικά κατοχυρωμένων ελευθεριών. Την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά σε αυτές τις ενέργειες, ήρθε η ηχηρή απάντηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων περί αντισυνταγματικότητας της απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων. Θα πίστευε κανείς ότι το 2020 θα επαναφέρονταν μέτρα χουντικής κοπής και πόσο μάλλον οι άνθρωποι που έζησαν την περίοδο ‘67-’74;

Όλα εκείνα τα γεγονότα που συνέβησαν σε όλη τη χώρα τότε ήταν αποτέλεσμα του θαρραλέου πείσματος του νεολαιίστικου κινήματος. Η κάμψη της περαιτέρω επικράτησης της Χούντας στη χώρα, συγκέντρωσε όλη την ελληνική κοινωνία. Σήμερα οι νέοι και νέες αναμένουν και προσδοκούν την ευκαιρία να ονειρευτούν με ξεγνοιασιά το μέλλον, αφού οι συνθήκες ευνοούν μόνο το φόβο.

Η φωνής της κοινωνίας για «ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ορθώνεται ακόμη πιο έντονα σήμερα, αφού η κυβέρνηση κωφεύει συστηματικά νομοθετώντας, δίχως επίγνωση των αναγκών της κοινωνίας. Σειρά πολιτικών αποφάσεων στην υγεία, στην παιδεία, στα εργασιακά  δείχνουν την κυβέρνηση ανήμπορη να διαχειριστεί την επιδημία. Η κοινωνία οφείλει να διεκδικεί και να μην παραμένει σε εφησυχασμό. Περαιτέρω αμφισβήτηση και ενοχοποίηση της δεν θα περάσει. Η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό μετά από προκλήσεις της κυβέρνησης. Ας αφήσει λοιπόν τις απαγορεύσεις και την καταστολή και ας ενεργήσει επιτέλους για την ενίσχυση του ΕΣΥ, τη διασφάλιση θέσεων εργασίας που χάνονται καθημερινά και  την απρόσκοπτη συνέχιση στη μάθηση για τους μαθητές και τους φοιτητές. Περαιτέρω όξυνση δεν θα φέρει κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Δημήτρης Παπαδόπουλος

Γραμματέας της ΟΜ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)