to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:43 | 15.11.2022

Κοινωνία

Πολυτεχνείο: Ένα ασύλληπτο ντοκουμέντο στα χέρια της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Το πρωτότυπο γράμμα του πατέρα του Διομήδη Κομνηνού στο νεκρό γιό του, με όσα το «αγόρι που αψήφησε τα τανκς» δεν πρόλαβε να διαβάσει - Από τα χέρια της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, θα πάει στα τηρούμενα ντοκουμέντα για το ιστορικό γεγονός


«Διομήδης Ιωάννου Κομνηνός, ετών 17, μαθητής. Εφονεύθη εξώθι του Πολυτεχνείου περί ώρα 22.15΄ της 16.11.73. Βασίμως πιθανολογείται ότι δράστης του φόνου τούτου είναι ο προεκτεθείς Συνταγματάρχης», έλεγε η έκθεση Τσεβά που εκδόθηκε το 1975 και ύστερα από λαϊκή απαίτηση κλήθηκε να «χαρτογραφήσει» τα θύματα της αιματηρής εκείνης περιόδου.

Το πρώτο θύμα στην μακάβρια αυτή λίστα, είναι ο Διομήδης Κομνηνός, ο 17χρονος μαθητής που το βράδυ της προηγούμενης της 17 Νοέμβρη, έπεσε νεκρός.

Τέτοιες ώρες το βράδυ της 16ης Νοέμβρη του '73 η Πατησίων και οι γύρω δρόμοι από το Πολυτεχνείο ήταν γεμάτοι από χιλιάδες φοιτητές και νέους ανθρώπους που διαδήλωναν κατά της χούντας. Ανάμεσά τους βρισκόταν και ένα 17χρονο αγόρι. Ο Κύπριος Διομήδης Κομνηνός, μαθητής λυκείου. Ήταν εκεί από τις 14 Νοέμβρη. Στο σπίτι του πήγαινε μόνο για να φάει, να πλυθεί και να αλλάξει. Οι γονείς του και ιδιαίτερα ο πατέρας του, του έλεγαν να προσέχει. «Κοίτα να γυρίσεις γερός», του έλεγε ο πατέρας του Γιάννης.

Μεταξύ 21:30 και 21:45 είχε βρεθεί στη διασταύρωση των οδών Μάρνη και Γ' Σεπτεμβρίου μαζί με άλλους συμμαθητές του. Τόσο ο ίδιος όσο και οι φίλοι του με κίνδυνο της ζωής τους έκαναν τους τραυματιοφορείς. Όμως εκεί παραμόνευε ο θάνατος. Μία σφαίρα τον βρήκε κατευθείαν στην καρδιά. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Είχε χτυπηθεί από ελεύθερους σκοπευτές που βρίσκονταν στην ταράτσα του κτιρίου όπου στεγαζόταν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Οι φίλοι του τον μετέφεραν στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών. Ωστόσο εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του. Αργότερα μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών (Γενικό Κρατικό Αθηνών), όπου και αναγνωρίστηκε ώρες αργότερα από τον πατέρα του.

Ο πατέρας του όταν έμαθε για τους πυροβολισμούς πήγε σε όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας. Πίστευε ότι θα τον έβρισκε ακόμα και τραυματία. Εν τέλει ήταν εκείνος που του έκλεισε τα μάτια.

Χρόνια αργότερα μιλώντας στην ΕΡΤ για το πως έμαθε για τη δολοφονία του γιου του είχε διηγηθεί τα εξής: «Η αστυνομία απαγόρευε παντού την είσοδο. Αργότερα μου τηλεφώνησαν φίλοι πως άκουσαν το όνομά του Διομήδη ανάμεσα στους νεκρούς που ανακοινώθηκαν στα δελτία ειδήσεων. Πήγα στο νεκροτομείο για αναγνώριση πτώματος. Μου έδειξαν το παιδί μου παγωμένο και νεκρό. Τον φίλησα στα ανοικτά του μάτια και στην πληγή στην καρδιά κι έκοψα μια τούφα από τα μαλλιά του. Ο αστυνομικός μου είπε “αχ αυτά τα παιδιά… δεν ακούνε”. Ήταν η δική του εκδοχή…». Στο μεταξύ η ανακοίνωση της χούντας ανέφερε πως «μεταξύ φονευθέντων είναι και ο Διομήδης Κομνηνός, ετών 17 με βεβαρημένο παρελθόν».

Σήμερα, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έλαβε στα χέρια της το τελευταίο γράμμα από πατέρα σε γιό. 

«Το γράμμα του πατέρα του Δ. Κομνηνού, πρώτου θύματος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στον νεκρό υιό του. Ένα σπάνιο ντοκουμέντο που ήρθε στα χέρια μας λίγο πριν την 49η επέτειο, με την υποσημείωση να περιέλθει στα τηρούμενα ντοκουμέντα για το ιστορικό γεγονός», αναφέρει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στο twitter.

Στο γράμμα ο πατέρας του Διομήδη Κομνηνού γράφει στον νεκρό γιο του:

«Διομήδη,

Ο σπαραγμός είναι βύθισμα της λέξης στο πηγάδι της νύχτας

Ενώ η θυσία σου είναι η ολόφωτη τοποθεσία της αθανασίας

Δεν έχεις καμμία σχέση με φθορά και στάχτη

Η θυσία σου είναι η φωτεινή πορεία του ζωντανού πάνω στη γη των πεθαμένων.

Πολυτεχνείο - 1975»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)