to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:09 | 01.06.2020

Κοινωνία

Το πολυπολιτισμικό σημείο συνάντησης της πόλης

Φωτογραφία-κείμενο: Άγγελος Καλοδούκας


Η κατασκευή του σιντριβανιού στην Ομόνοια ήταν προφανώς εκτός κάθε νόμιμης διαδικασίας. Δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες που επιβάλουν διαγωνισμό καθώς και έλεγχο και εγκρίσεις από το Συμβούλιο πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεως (ΣΥΠΟΘΑ) ή το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Η κατασκευή αλλά και η μελέτη αποτελούν ιδιωτικές χορηγίες με κύρια συμμετοχή των ιδιοκτητών προσκείμενων ξενοδοχείων. Η δημοτική αρχή ακύρωσε κάθε νόμιμη διαδικασία. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε στο ΣΚΑΙ (ο πολυαγαπημένος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Νέας Δημοκρατίας) με κυνικό τρόπο:

- Αν λειτουργούσαμε σαν Δημόσιο το έργο θα τελείωνε σε 3 χρόνια.

Επομένως, καλώς πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων όλες οι νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες.

Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας και του κυρίου Μπακογιάννη ήταν σαφής. Το πιο κεντρικό σημείο της Αθήνας,  περιτριγυρισμένο από υποβαθμισμένες και απαξιωμένες συνοικίες, να μετατραπεί σε απονεκρωμένο θέαμα-διακοσμητικό ντεκόρ της τουριστικής βιομηχανίας. Η επιδίωξη ήταν η «νέα» Ομόνοια να λειτουργήσει για την εκδίωξη των φτωχών και των μεταναστών που «χαλάνε» την εικόνα του χώρου ως τουριστικού εμπορεύματος. Ο σκοπός δεν διέφερε από το ρατσιστικό λόγο του Άδωνι Γεωργιάδη που θεωρεί ότι «οι μετανάστες αλλοιώνουν τη χώρα».

Όμως δυστυχώς για τον κύριο Μπακογιάννη η Ομόνοια εξακολουθεί να είναι το σημείο αναφοράς και ο τόπος συγκέντρωσης των κατοίκων της περιοχής, δηλαδή των μεταναστών. Από το πρωί μέχρι το βράδυ στην «νέα» πλατεία Ομονοίας κυριαρχούν οι μετανάστες. Γυναίκες, άνδρες και παιδιά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μετανάστες, μετατρέπουν την Ομόνοια σε πολυπολιτισμικό σημείο αναφοράς της σημερινής Ελλάδας.

  ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, ουρανός, σύννεφο και υπαίθριες δραστηριότητες

 ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

 ουρανός, σύννεφο και υπαίθριες δραστηριότητες

 2 άτομα, άτομα στέκονται, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)