to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:55 | 09.02.2020

Διεθνή

Ταϊλάνδη: Οι κάτοικοι της Νακόν Ρατσασίμα τιμούν τα θύματα του μακελειού - Στους 29 οι νεκροί

Ο ένοπλος στρατιώτης στην Ταϊλάνδη, εξαγριωμένος από μια συμφωνία για περιουσιακά στοιχεία σκότωσε τουλάχιστον 29 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 57 σπέρνοντας τον τρόμο σε τέσσερις περιοχές και γύρω από την πόλη Νακόν Ρατσασίμα, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, σήμερα νωρίς το πρωί.


Τα περισσότερα από τα θύματά του βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο (Terminal 21) όπου και ο ένοπλος δολοφόνος παρέμεινε οχυρωμένος στην διάρκεια της νύχτας, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποκλείσει την γύρω περιοχή, έχοντας κλέψει ένα επιθετικό όπλο, αλλά και πυρομαχικά από την βάση όπου υπηρετούσε.

Ο στρατιώτης σκοτώθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις μετά την ολονύκτια πολιορκία στο εμπορικό κέντρο Terminal 21 της πόλης.

Ο Ταϊλανδός υπαξιωματικός Τζακραπάντ Τόμα, 34 ετών, ήταν επαγγελματίας στρατιώτης, εκπαιδευτής σκοποβολής στη μονάδα του και εκπαιδευμένος ελεύθερος σκοπευτής στο πρόγραμμα των ειδικών δυνάμεων, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ταϊλάνδης.

Ο Τόμα ξεκίνησε τη σφαγή αργά το απόγευμα, από μια στρατιωτική βάση, όπου σκότωσε τρεις ανθρώπους. Αρχικά άνοιξε πυρ στο σπίτι ενός ανώτερου αξιωματικού και μετά μέσα στον στρατώνα. "Έκλεψε ένα στρατιωτικό όχημα και πήγε στο κέντρο της πόλης", είπε ο αντισυνταγματάρχης Μονγκόλ Κουπτασίρι. Εκεί, μπήκε στο εμπορικό κέντρο και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως τους πελάτες, με όπλα που είχε κλέψει από το οπλοστάσιο της βάσης.

α τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα πλάνα με τον στρατιώτη να βγαίνει από ένα αυτοκίνητο, μπροστά από ένα εμπορικό κέντρο και να πυροβολεί, κάνοντας τους ανθρώπους να τρέχουν. Οι πυροβολισμοί ακούγονται σε βίντεο.

Μοναχοί προσεύχονταν την ώρα που πολλοί άνθρωποι εναπόθεταν λευκά λουλούδια στη βάση του αγάλματος μιας τοπικής ηρωίδας, της Τάο Σουρανάρι. Κάποιοι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

«Όταν έχεις τέτοιο θυμό, σε κυριεύει. Έχω κι εγώ δύο παιδιά και απλώς σκέφτομαι αυτές τις ζωές εκεί πέρα... Δεν μπόρεσα να κοιμηθώ καθόλου τη νύχτα. Ήθελα με κάποιον τρόπο να βοηθήσω, όμως δεν μπορούσα», είπε ένας κάτοικος της πόλης, ο Τσιαρτίπο Κουραπάκορν, που συμμετείχε στην αγρυπνία.

«Είμαι εδώ για να προσευχηθώ για όσους πέθαναν. Αισθάνομαι θλίψη για αυτό που συνέβη», είπε ένας άλλος κάτοικος, ο Πατσαρίντα Σανγκτόνγκσουκ.

«Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ταϊλάνδη και θέλω να είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει μια τέτοια κρίση», είπε ο πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-Ότσα, από το νοσοκομείο της πόλης όπου επισκέφθηκε τους τραυματίες.

Σχολιάζοντας τη κλοπή του όπλου και των πυρομαχικών από τη στρατιωτική βάση, ο Τσαν-Ότσα είπε ότι «δεν οφειλόταν σε αμέλεια» του προσωπικού, αφού υπήρχαν στον χώρο φύλακες. Πρόσθεσε όμως ότι ενισχύθηκαν πλέον τα μέτρα ασφαλείας στο οπλοστάσιο.

Νόμιζα ότι έβλεπα όνειρο

Ένας Φιλιππινέζος δάσκαλος, ο Αλντρί Μπαλίκουινκ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι υπάλληλοι μιας μπουτίκ τον έκρυψαν στην αποθήκη. «Μείναμε εκεί επί έξι ατελείωτες ώρες. Είμαι ακόμη σοκαρισμένος», είπε.

Λίγες ώρες αργότερα, ο ταμπουρωμένος υπαξιωματικός σκοτώθηκε από τις ειδικές δυνάμεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)