to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:48 | 12.03.2013

Οικονομία

Πολύ λιγότερους κοινοτικούς πόρους θα πάρει η Ελλάδα απ' ό,τι είχε ανακοινώσει ο Σαμαράς

Ανταπόκριση του Μάκη Δαράτου από τις Βρυξέλλες


Πολύ λιγότερους κοινοτικούς πόρους θα πάρει η Ελλάδα την επόμενη επταετία (2014-2020) απ' οσους είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στο συμβούλιο κορυφής του Φεβρουαρίου

Η απάτη της κυβέρνησης για τα ποσά που θα εισπράξει η Ελλάδα από τον τους κοινοτικούς προυπολογισμούς  της επταετίας  2014-2020 αρχίζει σιγά-σιγά ν αποκαλύπτεται.

Ο «ήρωας» πρωθυπουργός Α.Σαμαράς μας είχε ανακοινώσει στο τελευταίο ευρωπαικό συμβούλιο κορυφής(10 Φεβρουαρίου), όπου οι 27 ηγέτες αποφάσισαν το ύψος του ποσού  στα πλαίσια της 7 ετίας 2014-2020 για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) ότι η Ελλάδα θα πάρει από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία συν από το ταμείο για την ανάπτυξη της υπαίθρου, ένα ποσό της τάξης των 18.3 δις. ευρώ. Στην πραγματικότητα και σύμφωνα με τους υπολογισμούς  των αρμοδίων υπηρεσιών της Κομισιόν, αυτό το ποσό δεν θα ξεπερνά τα 15.7 δις. ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι οι κοινοτικοί ηγέτες έχουν αποφασίσει τα διαρθρωτικά ταμεία να δώσουν στην Ελλάδα, την επόμενη επταετία 14.5 δις. ευρώ, ενώ, για την ανάπτυξη της υπαίθρου, αυτή θα εισπράξει, όχι όπως καμάρωνε ο κ. Σαμαράς, 3.7 δις. ευρώ, αλλά, μόλις, 1.2 δις. ευρώ Για να γίνει κατανοητή η σύγκριση και το μέγεθος του ψέματος, στο προηγούμενο ΠΔΠ της περιόδου 2007-2013 είχαν χορηγηθεί στην Ελλάδα, για την ανάπτυξη της υπαίθρου της, 4 περίπου δις. ευρώ .Στην πραγματικότητα, δηλαδή,  τώρα της μείωσαν αυτό το ποσό κατά 2.8 δις. ευρώ. Και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα μας περνάει την πιο σκληρή κρίση από την  ένταξη της στην Ε. Ένωση και όλοι έλπιζαν ότι οι κοινοτικοί μας εταίροι θα έδιναν κάποιους αυξημένους πόρους για να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας της. Σύμφωνα με άλλες ερμηνείες θα ενταχθεί στα διαρθρωτικά ταμεία, για την ανάπτυξη της υπαίθρου, 1.8 δις. ευρώ. Και αυτό ψέμα διότι, όπως αναφέραμε πιο πάνω, το ποσό για την ύπαιθρο και την ανάπτυξη της δεν ξεπερνά το 1.2 δις. ευρώ και εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί να ενταχθεί στις  χρηματοδοτήσεις των διαρθρωτικών ταμείων διότι δεν λειτουργεί αναγκαστικά και αυτόματα, «διαρθρωτικά»

Το δεύτερο και εξίσου μεγάλο ψέμα αφορά στους αγρότες μας και στις άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις που θα πρέπει να περιμένουν από την Κοινότητα κάθε χρόνο.

Επειδή δεν είναι γνωστό από τώρα το συνολικό ποσό που θα εισπράξουν οι αγρότες κάθε μιας χώρας-μέλους της Ένωσης, οι εγκέφαλοι της Κοινότητας σε συνεργασία και με τους εθνικούς –και φυσικά τους ελληνικούς- εγκεφάλους, προσδιόρισαν ότι κάθε αγρότης θα παίρνει την επόμενη επταετία 195 ευρώ και κάτω το χρόνο, δηλαδή, 1365-1370 ευρώ ολόκληρη την επταετία.

Το ποσό αυτό πρέπει να συγκριθεί με τα  240 ευρώ το χρόνο που έπαιρνε κάθε Έλληνας αγρότης την περίοδο 2007-2013, μια σύγκριση που  δείχνει ότι οι Έλληνες αγρότες θα παίρνουν κάπου 45-50 ευρώ λιγότερο το χρόνο, ως άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις. 

Δεν απομένει τώρα παρά να διαπιστώσουμε τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων-διαπραγματεύσεων που θα κάνει το συμβούλιο των Υπουργών με το Ευρ. Κοινοβούλιο και τα οποία θα επικυρώσουν η θα τροποποιήσουν  όχι το συνολικό ύψος του ποσού κατά την επόμενη επταετία (σ.σ.908 δις. ευρώ σε δεσμεύσεις πληρωμών) αλλά την ανακατανομή του στις διάφορες κοινοτικές δράσεις. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)