to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:50 | 05.12.2018

Διεθνή

Νίκη των Κίτρινων Γιλέκων: Ο Μακρόν ακυρώνει οριστικά την αύξηση στην τιμή των καυσίμων

Υποχωρεί οριστικά η κυβέρνηση Μακρόν μπροστά στον ξεσηκωμό των Κίτρινων Γιλέκων καθώς ανακοίνωσε πριν λίγο όχι την αναβολή αλλά την οριστική ματαίωση της αύξησης της τιμής των καυσίμων. Την ίδια ώρα εκατοντάδες Λύκεια τελούν υπό κατάληψη από μαθητές στη Γαλλία, στο πλαίσιο ενός κινήματος διαμαρτυρίας κατά των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και ως ένδειξη αλληλεγγύης στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», με κατά τόπους επεισόδια με αστυνομικούς και προσαγωγές ανηλίκων.


Υποχωρεί οριστικά η κυβέρνηση Μακρόν μπροστά στον ξεσηκωμό των Κίτρινων Γιλέκων καθώς ανακοίνωσε πριν λίγο όχι την αναβολή αλλά την οριστική ματαίωση της αύξησης της τιμής των καυσίμων.

Η γαλλική εθνοσυνέλευση ενέκρινε σήμερα το βράδυ με ψήφους 358 υπέρ έναντι 194 κατά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Φιλίπ, μετά από μια συζήτηση περίπου 5 ωρών.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για διάλογο και το αποδεικνύει επειδή αυτή η αύξηση της φορολογίας δεν περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό του 2019», τόνισε.

Ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός έκανε σαφές στο κοινοβούλιο ότι η αύξηση δεν θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό, δεν ανέφερε αν αυτή θα συμπεριληφθεί κατά τη διάρκεια του 2019 σε ενδεχόμενη αναθεώρηση του προϋπολογισμού

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε νωρίτερα σήμερα από τις πολιτικές και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις, από τους εργοδότες, να απευθύνουν μια ξεκάθαρη και κατηγορηματική έκκληση για ηρεμία, ενόψει των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται αυτό το Σαββατοκύριακο από τα «κίτρινα γιλέκα» και τον κίνδυνο ταραχών.

Είναι η πρώτη νίκη του κινήματος καθώς ικανοποιείται ένα από τα βασικά αιτήματά του. Βέβαια ο Μακρόν φαίνεται να μην υποχωρεί σε ό,τι αφορά τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Συμφωνούν οι Γάλλοι με τα Κίτρινα Γιλέκα

Σχεδόν οκτώ στους δέκα Γάλλους (ποσοστό 78%) θεωρούν ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα που έχουν εκφράσει τα "κίτρινα γιλέκα", σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι περισσότεροι Γάλλοι εξακολουθούν να εγκρίνουν τις κινητοποιήσεις (72%), μία ημέρα μετά την υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της αύξησης των φόρων στα καύσιμα. Πιο αναλυτικά, το 46% δηλώνει ότι στηρίζει το κίνημα και το 26% ότι το "συμπαθεί". Μόλις δύο στους δέκα (ποσοστό 21%) διαφωνούν ενώ το 6% "δεν ενδιαφέρεται", σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe για λογαριασμό του BFMTV.

Από τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, κανένα δεν θεωρείται ικανό να βελτιώσει την αγοραστική δύναμη των Γάλλων. "Αποτελεσματική" κρίνεται από το 46% η ακύρωση της αύξησης στην τιμή του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου. Το 32% χαρακτηρίζει θετική και την αναβολή στην αύξηση του φόρου επί των καυσίμων.

Δύο στους τρεις (ποσοστό 63%) υποστηρίζουν ότι η κινητοποίηση θα πρέπει να συνεχιστεί.

Οι Γάλλοι καταδικάζουν πάντως μαζικά (82%) τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο, αν και το 37% δηλώνουν ότι "καταλαβαίνουν" τους διαδηλωτές.

Το ποσοστό εκείνων που αυτοχαρακτηρίζονται "κίτρινα γιλέκα" ανέρχεται στο 20%. Από αυτούς, το 36% είπαν ότι ψήφισαν τη Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, το 28% ψήφισαν τον Ζαν-Λικ Μελανσόν της "Ανυπότακτης Γαλλίας" και μόνο το 5% ψήφισε στον Εμανουέλ Μακρόν.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε διαδικτυακά στις 4 και 5 Νοεμβρίου σε δείγμα 1.002 προσώπων ηλικίας άνω των 18 ετών.

Μαθητές και φοιτητές ενώνονται μαζί με τα Κίτρινα Γιλέκα

Δεκάδες λύκεια τελούν υπό κατάληψη στη Γαλλία, τρίτη μέρα των κινητοποιήσεων κατά των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης που αναζωπυρώθηκαν στον απόηχο του κινήματος αμφισβήτησης των «κίτρινων γιλέκων».  Κεντρικό τους σύνθημα: «Μακρόν παραιτήσου!». 

«Περίπου 200 λύκεια σε σύνολο» εκτίμησε ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ. Ο υπουργός θέλησε να μείνει στα μεμονωμένα επεισόδια που συνέβησαν, εκφράζοντας λύπη για μια «βία που δεν έχουμε ξαναδεί» ο υπουργός κάλεσε «τον καθένα να αναλογιστεί τις ευθύνες του». «Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι επικίνδυνο» και «τέσσερις μαθητές λυκείου τραυματίστηκαν αρκετά σοβαρά» τις τελευταίες ημέρες, τις περισσότερες φορές στην προσπάθεια «να βάλουν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών», υπογράμμισε.

Τα λύκεια που αντιδρούν και οι εκπρόσωποι των μαθητών στρέφονται κατά των μεταρρυθμίσεων για το λύκειο, για τις εξετάσεις στο τέλος του λυκείου (μπακαλορεά) και του νόμου που εγκρίθηκε πέρυσι για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Οι εκπρόσωποι των μαθητών κάλεσαν για ενίσχυση του κινήματος την Πέμπτη (αύριο) με μια «γενική κινητοποίηση», με περισσότερους αποκλεισμούς εκπαιδευτικών ιδρυμάτων παρά διαδηλώσεις στον δρόμο.

Στο πλευρό των Κίτρινων Γιλέκων τάσσονται και οι φοιτητές με πολλά πανεπιστήμια να πραγματοποιούν συνελεύσεις και να αποφασίζουν καταλήψεις και συμμετοχή στα συλλαλητήρια του Σαββάτου.

Μέλη πληρωμάτων ασθενοφόρων κατέκλυσαν χθες τον χώρο έξω από τη γαλλική εθνοσυνέλευση, στο Παρίσι, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας. Στο μεσοδιάστημα, τα μπλόκα των «κίτρινων γιλέκων» σε δεξαμενές καυσίμων και οδικούς κόμβους συνεχίζονταν σε όλη την επικράτεια, προκαλώντας κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στα σύνορα με την Ισπανία, ενόσω στα κοινωνικά δίκτυα επικρατεί αναβρασμός για τις επόμενες μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Σαββάτου.

Ραντεβού στις 8 Δεκεμβρίου

Περισσότερες από 140 πορείες είναι προγραμματισμένες για το Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, σύμφωνα με την ομοσπονδία Attac, μια εκ των οργανωτών αυτών των κινητοποιήσεων για το κλίμα.

Επιπλέον, το συνδικάτο CGT κάλεσε σε μια νέα μεγάλη ημέρα κινητοποιήσεων στις 14 Δεκεμβρίου, με αίτημα την άμεση αύξηση των μισθών, των συντάξεων και τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

«Η απουσία συγκεκριμένων και άμεσων απαντήσεων από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, η άρνησή τους να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις προκαλούν δικαιολογημένη οργή στον πληθυσμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο αναφερόμενο στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», την οργή του οποίου σημειώνει ότι συμμερίζεται.

Το κοινωνικό αυτό κίνημα διαδηλώνει εδώ και μέρες, με την υποστήριξη του CGT , κατά της φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν,ενώ η δράση του έχει εξαπλωθεί και εκτός συνόρων: «κίτρινα γιλέκα» έχουν εμφανιστεί και στο Βέλγιο.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητεί η Δεξιά

Ενώ τα «Κίτρινα Γιλέκα» προετοιμάζονται για την «Τέταρτη Πράξη»- την τέταρτη μεγάλη κινητοποίηση του κινήματος -ο Λορέν Βοκιέζ, επικεφαλής του γαλλικού δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών προειδοποιεί ότι η χώρα θα πρέπει να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπό το φόβο νέων σοβαρών επεισοδίων.

Πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν φόβους ότι στην τέταρτη μεγάλη κινητοποίηση του κινήματος, μπορεί να επαναληφθούν οι ταραχές του προηγούμενου Σαββάτου.

Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, @Maria Denaxa, Liberation

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)