to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πολωνία: Θέλει 1,3 τρισ. ευρώ για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία

Στην επέτειο της εισβολής των ναζιστικών δυνάμεων το 1939, το κυβερνητικό δεξιό κόμμα επανέφερε το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία


H πολωνική κυβέρνηση επανέφερε το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία με αφορμή την επέτειο της εισβολής στη χώρα από τις ναζιστικές δυνάμεις την 1η Σεπτεμβρίου του 1939. Είναι ένα ζήτημα, που παραμένει ψηλά στην ιεραρχία θεμάτων για το κυβερνητικό δεξιό κόμμα «Νόμου και Δικαιοσύνης» και αποτελεί ένα πρόσθετο επιβαρυντικό στοιχείο στις όχι και τόσο ανέφελες σχέσεις Βερολίνου και Βαρσοβίας, καθώς η γερμανική πλευρά ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Ο ηγέτης του κόμματος και ουσιαστικά «σκιώδης πρωθυπουργός» Γιάροζλαβ Κατσίνσκι μιλώντας σε σχετική εκδήλωση επανέλαβε ότι η χώρα του υπέστη τεράστιες ζημιές από τη γερμανική επιθετικότητα και παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας σχετικής έκθεσης, που υπολογίζει τις αποζημιώσεις σε 6,2 τρισεκατομμύρια ζλότυ ή 1,32 τρισ. ευρώ.

Ο Κατσίνσκι έκανε λόγο για την «γερμανική βαναυσότητα και ωμότητα» από την οποία υπέφερε για χρόνια ο πολωνικός λαός και επανέλαβε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το σχετικό αίτημα. Η σχετική επιτροπή υπολογισμού των αποζημιώσεων είχε συσταθεί εντός του πολωνικού κοινοβουλίου από το κυβερνών κόμμα από το 2017, δύο χρόνια μετά την πρώτη του εκλογική νίκη.

Στην επιτροπή σύμφωνα με τον πρόεδρό της Αρκάντιους Μούλαρτσικ συμμετείχαν 30 εμπειρογνώμονες, ιστορικοί, οικονομολόγοι και εκτιμητές περιουσίας. Η τελική έκθεση αποτελείται από 500 σελίδες και χωρίζεται σε εννέα κεφάλαια, καταγράφοντας ανθρώπινες, υλικές και συνολικά οικονομικά ζημιές. Ο αριθμός των θυμάτων της Πολωνίας στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο υπολογίζεται σε 6 εκατομμύρια ανθρώπους. Η έκθεση κάνει επίσης αναφορά σε κλοπές πολιτιστικών θησαυρών και καλλιτεχνικών έργων καθώς και χρεωγράφων και άλλων αντικειμένων αξίας.

Στο Βερολίνο αντέδρασαν με ψυχρότητα στη σχετική είδηση, επιμένοντας στην γνωστή θέση, που διατυπώνεται και για την περίπτωση της Ελλάδας, ότι δηλαδή το θέμα των αποζημιώσεων είχε λυθεί το 1990, με τη συμφωνία των «4+2» για τη γερμανική επανένωση.

Εσχάτως η Πολωνία λόγω πολέμου στην Ουκρανία, παίζει έναν ιδιαίτερα αναβαθμισμένο ρόλο ως χώρα «προκεχωρημένο φυλάκιο» μέσα στο ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας. Ωστόσο στη Γερμανία δεν κρύβουν την δυσφορία τους για το γεγονός ότι μια χώρα, που μέχρι πρότινος ήταν το «μαύρο πρόβατο» σε σχέση με τα ζητήματα του κράτους δικαίου ξαφνικά επιχειρεί να δίνει τον τόνο, σέρνοντας συχνά τους 27 πίσω από ακραίες θέσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)