to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:53 | 16.05.2019

Διεθνή

Πολωνία: Το σκάνδαλο παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας μπορεί να πλήξει το κυβερνών κόμμα

Το σοκ που προκάλεσε στην Πολωνία ένα ντοκιμαντέρ για την παιδεραστία στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ενδέχεται να πλήξει το κυβερνών συντηρητικό κόμμα, ενόψει και των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.


Το σοκ που προκάλεσε στην Πολωνία ένα ντοκιμαντέρ για την παιδεραστία στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ενδέχεται να πλήξει το κυβερνών συντηρητικό κόμμα, ενόψει και των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

Οι δύο κυριότερες πολιτικές δυνάμεις που θα αντιπαρατεθούν σε αυτές τις εκλογές, οι συντηρητικοί του κόμματος "Νόμος και Δικαιοσύνη" (PiS) και ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός στον οποίο μετέχουν πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης, δίνουν μάχη στήθος με στήθος, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις. Έτσι, στις επικείμενες εκλογές, "αυτή η υπόθεση μπορεί να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της αντιπολίτευσης", όπως ανέφερε ο πολιτικός αναλυτής Σανισλάβ Μότσεκ, της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Με άλλα λόγια, το PiS, που κυβερνά τη χώρα από το 2015, μπορεί να πληρώσει ακριβά τους στενούς δεσμούς του με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. "Στην Πολωνία, έχουμε μια συμμαχία μεταξύ του θρόνου και της Αγίας Τράπεζας" μια συμβίωση της πολιτικής και της θρησκευτικής εξουσίας που "βολεύει και τις δύο πλευρές", σχολίασε ο Μότσεκ.

Το ντοκιμαντέρ των αδελφών Τόμας και Μάρεκ Σεκιέλσκι αναρτήθηκε το περασμένο Σάββατο στο YouTube και ήδη έχει ξεπεράσει τα 17 εκατομμύρια θεάσεις. Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας ξεχειλίζουν από αποκαλύψεις, μαρτυρίες και σχόλια για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από ιερείς. Κυριαρχούν όμως δύο στοιχεία: οι επικρίσεις για τους επισκόπους που δεν ενήργησαν αποτελεσματικά στις περιπτώσεις που ήταν εν γνώσει τους και το αίτημα για τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής που θα αναλάβει να ρίξει φως σε αυτές τις υποθέσεις.

Στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια μετακίνηση του 1-2% των ψηφοφόρων με αφορμή αυτό το σκάνδαλο μπορεί να αποδειχθεί αποφασιστικής σημασίας, εκτιμά ο Μότσεκ.

Ο πρώην Ιησουίτης, ανθρωπολόγος και θεολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας Στάνισλαβ Όμπιρεκ, πάει πιο μακριά. Θεωρεί ότι επικρατεί "πανικός" τόσο στο PiS όσο και στην αρχιεπισκοπή και πιστεύει ότι η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει τον Ιούνιο ο Αρχιεπίσκοπος Μάλτας Τσαρλς Σικλούνα -ο ειδήμων του Βατικανού σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης- θα οδηγήσει σε σειρά παραιτήσεων επισκόπων. "Δεν θα πρόκειται για κοσμητικές αλλαγές", προέβλεψε ο Όμπιρεκ, ο οποίος αποσχηματίστηκε το 2005.

Το συντηρητικό κόμμα αντέδρασε άμεσα στον κίνδυνο. Πιστός στο στυλ του, τις "ενέργειες- αστραπή", ο ηγέτης του, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τροποποιεί τον ποινικό κώδικα ώστε η παιδεραστία να τιμωρείται στο εξής με βαριές ποινές, έως και 30 ετών κάθειρξης. Η νόμιμη ηλικία συγκατάθεσης από την άλλη θα αυξηθεί από τα 15 στα 16 χρόνια.

Το νομοσχέδιο αυτό συζητήθηκε χθες και σήμερα στο κοινοβούλιο και ενδέχεται να εγκριθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, αφού το PiS διαθέτει την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία.

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοάνα Κοπτσίνσκα διέψευσε πάντως, χαρακτηρίζοντας "γελοία", την υπόθεση ότι αυτό το νομοσχέδιο συνδέεται με την εκστρατεία για τις ευρωεκλογές. Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι μεταρρυθμίσεις στον ποινικό κώδικα σχεδιάζονταν εδώ και "πάνω από δέκα μήνες".

Από την πλευρά του, ο κληρικός Ταντέους Ρίτζικ, ο επικεφαλής του καθολικού ραδιοφωνικού σταθμού Radio Maryja, κατήγγειλε μια "δίωξη" με αφορμή "το μίσος" προς την Εκκλησία. Αν το κίνητρο αυτής της εκστρατείας εναντίον της παιδεραστίας ήταν η αναζήτηση του αγαθού, όπως είπε, "θα ανέφεραν επίσης το ποσοστό των ανθρώπων σε άλλες κοινωνικές ομάδες που είναι ένοχοι για δέκα εγκλήματα και θα φαινόταν ότι το ποσοστό των ιερέων (σ.σ. παιδεραστών) είναι μηδαμινό".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάροσλαβ Γκόβιν παραδέχτηκε πάντως ότι αυτή η υπόθεση "μπορεί να έχει εκλογικές συνέπειες".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)