to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:29 | 28.06.2018

Διεθνή

Πολωνία: Παραμένουν στις θέσεις τους οι δικαστές και η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου

Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου (SN) της Πολωνίας αποφάσισαν σήμερα πως «θα παραμείνουν στη θέση τους», όπως και η πρόεδρός τους Μαλγκορζάτα Γκέρσντορφ, αψηφώντας την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση της συντηρητικής κυβέρνησης της χώρας η οποία προβλέπει την «αντισυνταγματική», σύμφωνα με τους δικαστές, λήξη της θητείας τους την ερχόμενη Τετάρτη.


Οι 63 δικαστές που πραγματοποίησαν γενική συνέλευση «αποφάσισαν ότι η πρώτη πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Κυρία Μαλγκορζάτα Γκέρσντορφ θα παραμείνει στη θέση της μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 σε άμεση εφαρμογή των διατάξεων του πολωνικού Συντάγματος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου Μιχάλ Λασκόφσκι.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως κανένας νόμος «δεν υπερισχύει» του Συντάγματος, τα άρθρα του οποίου ορίζουν τη διάρκεια της θητείας της προέδρου, που είναι εξαετής.

Σε μια δεύτερη απόφαση, οι δικαστές υπογράμμισαν πως αυτή η μεταρρύθμιση που θέλει να επιβάλει η εξουσία και η οποία «αποκλείει ένα μεγάλο μέρος των δικαστών (...) δεν είναι σύμφωνη με τον θεμελιώδη νόμο».

Οι αποφάσεις αυτές υιοθετήθηκαν από τους δικαστές ενώ πλησιάζει η ημερομηνία κλειδί της μεταρρύθμισης των συντηρητικών, η 3η Ιουλίου, και η στιγμή που οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αρχίσουν μια πρωτόγνωρη διαδικασία κυρώσεων σε βάρος της Πολωνίας, κρίνοντας ότι το κράτος δικαίου απειλείται στη χώρα αυτή.

Την ημέρα εκείνη, βάσει ενός νόμου για το Ανώτατο Δικαστήριο ο οποίος έχει ήδη ψηφιστεί και υπογραφεί από τον πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, η θητεία του ενός τρίτου των δικαστών του, ηλικίας άνω των 65 ετών, θα λήξει πρόωρα, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, οι οποίες βλέπουν σ' αυτό μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να παραβιαστεί.

«Η θητεία της προέδρου λήγει πράγματι» στις 3 Ιουλίου «όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις που υιοθετήθηκαν από τους δικαστές», αντέδρασε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Λούκας Πιέμπιακ, προσθέτοντας πως η Γενική Συνέλευση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν είναι όργανο αρμόδιο για να αποφασίζει αν ένας νόμος είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα ή όχι.

Ο νόμος για το Ανώτατο Δικαστήριο περιλαμβάνεται στις αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις που έχουν προκαλέσει την αυστηρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διαδηλώσεις Πολωνών το περασμένο καλοκαίρι.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στη Βαρσοβία και σε μια δεκαριά μεγάλες πολωνικές πόλεις για να καταγγελθούν οι μεταρρυθμίσεις αυτές και πρόκειται να συνεχισθούν κάθε βράδυ μπροστά από την έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η μεγαλύτερη προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το βράδυ της 3ης Ιουλίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)