to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:41 | 01.11.2017

Διεθνή

8 νεκροί και 11 τραυματίες από την επίθεση στο νότιο Μανχάταν - Πίστη στο ΙΚ είχε δηλώσει ο δράστης

Η επίθεση έγινε λίγο μετά τις 15:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας), κατά μήκος του ποταμού Χάντσον, όπου βρισκόταν πλήθος ανθρώπων, αρκετοί από τους οποίους φορούσαν ήδη μεταμφιέσεις για να γιορτάσουν το Χάλογουιν.


Ένας άνδρας που οδηγούσε φορτηγάκι το έριξε πάνω σε ποδηλάτες και διαβάτες το απομεσήμερο της Τρίτης στο Μανχάταν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι—οι έξι από τους οποίους ήταν ξένοι—και να τραυματιστούν άλλοι 11, στην πρώτη φονική επίθεση η οποία διαπράχθηκε στη Νέα Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. 

Από τους οκτώ ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, οι πέντε ήταν πολίτες της Αργεντινής και μία υπήκοος Βελγίου, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών στο Μπουένος Άιρες και στις Βρυξέλλες. 

Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις ΗΠΑ.

Ουζμπέκος ο δράστης και πιστός στο Ισλαμικό Κράτος

Ο δράστης συνδεόταν με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και είχε ριζοσπαστικοποιηθεί στις ΗΠΑ.

Photo published for Αυτός είναι ο Ουζμπέκος μακελάρης που αιματοκύλησε το Μανχάταν - Η στιγμή της σύλληψης (video,...

Ο 29χρονος άνδρας, που έχει ταυτοποιηθεί ως Σαϊφούλο Σαΐποφ, «είναι ένας διεστραμμένος δειλός και είχε σχέσεις με το ΙΚ και είχε ριζοσπαστικοποιηθεί» στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.

Σύμφωνα με τον Κουόμο, ο νεαρός άνδρας ήταν «το πρότυπο του μοναχικού λύκου».

«Άρχισε να ενημερώνεται για το ΙΚ και τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό αφού έφθασε στις ΗΠΑ», δήλωσε ο κυβερνήτης προσθέτοντας πως δεν υπάρχει προς το παρόν καμιά ένδειξη ότι δεν έδρασε μόνος ή ότι η ενέργειά του αποτελεί μέρος μιας επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη ή άλλων σχεδίων επίθεσης.

Ο οδηγός της καμιονέτας, ο οποίος κατάγεται από το Ουζμπεκιστάν και έφθασε το 2010 στις ΗΠΑ όπου διαθέτει τίτλο μόνιμης διαμονής, άφησε ένα χειρόγραφο μήνυμα στο οποιο δηλώνει πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, έγινε γνωστό σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης από πηγές στις υπηρεσίες που συμμετέχουν στην έρευνα.

Τραυματίσθηκε από αστυνομικό και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πόλης.

Σύμφωνα με τον Κουόμο, ο άνδρας είναι γνωστός στις αστυνομικές υπηρεσίες για ήσσονος σημασίας αδικήματα και «η αστυνομία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης τον είχε μάλιστα βοηθήσει μια φορά να βγει από μια τάφρο».

Θραδύδειλη τρομοκρατική ενέργεια

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλέιζιο χαρακτήρισε την επίθεση, η οποία διαπράχθηκε την ημέρα που οι Αμερικανοί γιόρταζαν το Χάλογουιν, μια «θρασύδειλη τρομοκρατική ενέργεια», χωρίς να αναφερθεί σε κάποια τζιχαντιστική οργάνωση. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του αναφέρθηκε, χωρίς να περιμένει οι διωκτικές αρχές να δώσουν στοιχεία, στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ενώ διέταξε να ενισχυθούν οι έλεγχοι στους αλλοδαπούς που επιθυμούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

«Καλή η πολιτική ορθότητα, αλλά όχι για αυτό!», έγραψε στο Twitter το βράδυ της Τρίτης ο αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο ΙΚ να επιστρέψει ή να μπει στη χώρα μας αφού το νικήσαμε στη Μέση Ανατολή και αλλού. Αρκετά!», ανέφερε νωρίτερα ο Τραμπ.

«Είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για τη Νέα Υόρκη», δήλωσε ο ντε Μπλέιζιο σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ στον τόπο της επίθεσης, στο νοτιοδυτικό Μανχάταν, όχι μακριά από το μνημείο για τα θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο δημοκρατικός δήμαρχος, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του την Κυριακή, προέτρεψε τους νεοϋορκέζους να επιδεικνύουν μεγάλη επαγρύπνηση και να ενημερώνουν τις αρχές για οτιδήποτε ασυνήθιστο.

 

«Στόχος από το 2001»

«Ξέρουμε από τον Σεπτέμβριο του 2001 ότι είμαστε στόχος», αλλά «θα ζήσουμε τις ζωές μας και δεν θα αφήσουμε την τρομοκρατία να νικήσει», τόνισε από την πλευρά του ο Άντριου Κιούμο, ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ανακοίνωσε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην εξαιρετικά τουριστική οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Η αστυνομία απηύθυνε έκκληση σε οποιονδήποτε έχει φωτογραφίες ή βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης να της δώσει το υλικό αυτό.

Το One World Trade Center, ο ουρανοξύστης που υψώνεται στο σημείο όπου βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι που κατέρρευσαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001, φωτιζόταν όλη τη νύχτα με το κόκκινο, το λευκό και το μπλε, προς τιμή «της ελευθερίας και της δημοκρατίας», ενώ στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πολλοί υπόσχονταν ότι δεν θα υποχωρήσουν έναντι της τρομοκρατίας χρησιμοποιώντας την ετικέτα #NYCstrong («η Νέα Υόρκη δυνατή»).

Η πυροσβεστική υπηρεσία έκανε λόγο για 11 τραυματίες μετά την επίθεση, σε «σοβαρή», αλλά όχι κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στους τραυματίες συγκαταλέγονται τρεις Βέλγοι, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες.

 

Πέντε πολίτες της Αργεντινής είναι ανάμεσα στους οκτώ ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο Μανχάταν, κατά την επίθεση με φορτηγάκι που διαπράχθηκε την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Τα θύματα «κατάγονταν από το Ροσάριο» και ανήκαν «σε μια ομάδα φίλων που είχαν πάει (στη Νέα Υόρκη) για να γιορτάσουν την 30ή επέτειο από το τέλος των σπουδών τους στην πολυτεχνική σχολή» της πόλης αυτής, 300 χλμ. βόρεια του Μπουένος Άιρες, διευκρίνισε το ΥΠΕΞ της Αργεντινής σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι διέταξε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα ελέγχου των αλλοδαπών που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα, μερικές ώρες μετά τη διάπραξη μιας επίθεσης η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι ένδεκα στη Νέα Υόρκη.

«Μόλις διέταξα το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας να ενισχύσει το ήδη πολύ αυστηρό πρόγραμμα ελέγχων» των ξένων που θέλουν να μπουν στις ΗΠΑ, ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Καλή η πολιτική ορθότητα, αλλά όχι για αυτό!», συμπλήρωσε ο ρεπουμπλικάνος.

Οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του δράστη αυτής της «τρομοκρατικής ενέργειας». Έχουν αναφέρει μόνο ότι πρόκειται για έναν άνδρα 29 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, πρόκειται για έναν Ουζμπέκο ο οποίος μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 2010.

Μια υπήκοος Βελγίου είναι ανάμεσα στους ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση που διαπράχθηκε με φορτηγάκι στο νότιο Μανχάταν αργά το μεσημέρι της Τρίτης, γνωστοποίησε ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς.

«Μετά βαθιάς μου λύπης ανακοινώνω ότι υπάρχει ένα θύμα από το Βέλγιο στο Μανχάταν, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και στους φίλους» του θύματος, ανέφερε μέσω Twitter ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας και αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης.

«Οι σκέψεις μου βρίσκονται στα θύματα της επίθεσης στη Νέα Υόρκη», πρόσθεσε ο Ρέιντερς.

Ο βέλγος ΥΠΕΞ διευκρίνισε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Belga ότι το θύμα είναι «μια γυναίκα από το Ρουλέρς της δυτικής Φλάνδρας, που επισκεπτόταν την πόλη (της Νέας Υόρκης) συνοδευόμενη από την αδελφή της και τη μητέρα της».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)