to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:09 | 27.11.2022

Διεθνή

Κάτω Ιταλία: Συγκλονιστικά στιγμιότυπα από την καταστροφή

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί - Χωρίς ρεύμα οι κάτοικοι - Μία γυναίκα βρέθηκε νεκρή και αγνοούνται ακόμη περίπου 10 άτομα


Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, ενώ περίπου δέκα άνθρωποι εξακολουθούσαν χθες, Σάββατο, να αγνοούνται έπειτα από κατολίσθηση που προκλήθηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές στο ιταλικό νησί Ίσκια, στα ανοιχτά της Νάπολης.

«Πρόκειται για μια τραγωδία», δήλωσε ο αρχηγός της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο, αναφερόμενος στις πλημμύρες που προκάλεσαν θύματα και τεράστιες καταστροφές, στο νησί Ίσκια της Κάτω Ιταλίας. Δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν μέχρι τη θάλασσα από το νερό που μετατράπηκε σε χείμαρρους, λόγω της ασταμάτητης βροχόπτωσης. Η τοποθεσία Κασαμίτσιολα πλημμύρισε και πολλά σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Στις 5 τα ξημερώματα, οι λάσπες σκέπασαν την περιοχή Κασαμίτσιολα, στο μικρό αυτό νησί κοντά στην Νάπολη. Ο Ιταλός υπουργός Υποδομών, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστο οκτώ νεκροί, αλλά η τοπική αυτοδιοίκηση της Κάτω Ιταλίας αναφέρθηκε σε δώδεκα αγνοούμενους. Πριν λίγο τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι βρέθηκε το πτώμα μιας γυναίκας, η οποία φέρεται να είναι αλλοδαπή από χώρα της ανατολικής Ευρώπης.

Κάποιοι άνθρωποι που είχε αναφερθεί αρχικά ότι αγνοούνταν εντοπίστηκαν σώοι και αβλαβείς στη συνέχεια. Μεταξύ αυτών βρίσκεται μια οικογένεια με νεογέννητο μωρό, διευκρίνισε ο νομάρχης της Νάπολης Κλαούντιο Παλόμπα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, χθες το απόγευμα εξακολουθούσαν να αγνοούνται περίπου δέκα άνθρωποι.

«Φοβόμαστε ότι θα υπάρχουν κι άλλα θύματα, αλλά μέχρι στιγμής ο αριθμός (των θυμάτων) ανέρχεται σε έναν (νεκρό)», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο AFP ο Λούκα Κάρι, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι τόνισε, δε, ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη, διότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν απαντούν στα τηλέφωνά τους και μπορεί να βρίσκονται κάτω από τις λάσπες». Μέχρι το βράδυ, είναι πιθανό να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους περίπου διακόσιοι κάτοικοι, για να μπορέσουν να μεταφερθούν σε ασφαλείς περιοχές.

Το νησί αποκλείσθηκε λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών και οι πυροσβέστες με την Πολιτική Προστασία  προσπαθούν να βοηθήσουν με κάθε δυνατό τρόπο τους κατοίκους που χρήζουν βοήθειας. Νωρίς το πρωί, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να σώσουν έναν άνδρα που είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά.

Η θάλασσα, στην περιοχή, παραμένει ταραγμένη, κάτι που δυσκολεύει ιδιαίτερα την άφιξη των διασωστών. 


Πολλοί κάτοικοι του νησιού, λόγω της λάσπης που έχει συσσωρευθεί, δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους και νωρίτερα εκκενώθηκε ξενοδοχείο, με 30 τουρίστες.

Σε πολλές περιοχές της Ίσκια έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και οι τοπικές αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να αποφύγουν κάθε μετακίνηση, λόγω νέων, πιθανών, ακραίων καιρικών συνθηκών.

Η ευρύτερη περιοχή της Κασαμίτσιολα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, με τα ιταλικά ΜΜΕ να τονίζουν πως είναι πολλά τα κτίρια που η λάσπη έφτασε μέχρι τον πρώτο όροφο, ενώ ποικίλουν οι αναφορές για επεμβάσεις των σωστικών συνεργείων για βοήθεια.

Εξάλλου, το λιμάνι της Κασαμίτσιολα είναι απροσπέλαστο λόγω της θαλασσοταραχής και των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Στην Κασαμίτσιολα, έναν δήμο 8.000 κατοίκων τον χειμώνα με ιαματικές πηγές στο νησί Ίσκια, κοντά στο Κάπρι, είχε σημειωθεί το 2017 σεισμός που είχε προκαλέσει τον θάνατο δύο ανθρώπων. Ωστόσο η περιοχή είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές από πολύ πιο ισχυρό σεισμό που είχε σημειωθεί εκεί στα τέλη του 19ου αιώνα.

Από την χθεσινή κατολίσθηση ποτάμια λάσπης κατέκλυσαν δρόμους, ανέτρεψαν δέντρα και παρέσυραν αυτοκίνητα που βρίσκονταν σε αυτούς, σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι τη θάλασσα, σύμφωνα με εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες παροχής βοήθειας και μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τουλάχιστον 30 οικογένειες εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους από τη λάσπη, χωρίς νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, διευκρινίζοντας ότι η οδική αρτηρία που επιτρέπει την πρόσβαση στην συνοικία στην οποία βρίσκονται έχει αποκλειστεί από τις λάσπες και τα συντρίμμια.

Οι υπηρεσίες διάσωσης είχαν ανακοινώσει στη συνέχεια ότι ήλπιζαν να έχουν καταφέρει να διασώσουν 150 ως 200 ανθρώπους ως χθες το βράδυ και να τους μεταφέρουν σε προσωρινά καταλύματα.

«Οι επιχειρήσεις διάσωσης εξακολουθούν να περιπλέκονται λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών», είχε ανακοινώσει η υπηρεσία πολιτικής προστασίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι έρευνες θα συνεχίζονταν καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας με τη βοήθεια προβολέων.

Οι τοπικές αρχές είχαν παράλληλα καλέσει τους κατοίκους του νησιού να παραμείνουν στα σπίτια τους για να μην παρεμποδίσουν τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι παρακολουθεί την εξέλιξη των επιχειρήσεων διάσωσης, ενώ συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα διεξαχθεί σήμερα για να συζητήσει για την κρίση, και σημείωσε ότι οι σκέψεις της στρέφονται στους ανθρώπους που επλήγησαν από την καταστροφή.

Αυτή σημειώθηκε μόνον μερικές εβδομάδες μετά το θάνατο 11 ανθρώπων από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές στο κεντροανατολικό τμήμα της Ιταλίας.

Τρομακτικές εικόνες από το τοπίο

Οι εικόνες που έρχονται από το νησί Ίσκια της Κάτω Ιταλίας προκαλούν ανατριχίλα. Ενώ η μάχη για τον εντοπισμό των αγνοούμενων είναι δύσκολη, καθώς 12 άνθρωποι παραμένουν «άφαντοι» μεταξύ αυτών μία τριμελής οικογένεια και ένα βρέφος, το νησί έχει κηρύξει έκτακτη ανάγκη.

 Συγκλονιστικές εικόνες από την καταστροφή στο νησί Ίσκια -

(φωτ.: AP)

 Συγκλονιστικές εικόνες από την καταστροφή στο νησί Ίσκια -

(φωτ.: AP)

Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν δεκάδες αυτοκίνητα και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές, σε πολλά σπίτια, μέρος των οποίων έχει καταρρεύσει. Οικογένειες δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους, ενώ εκκενώθηκε ξενοδοχείο στο οποίο βρίσκονταν δεκάδες τουρίστες.

 Συγκλονιστικές εικόνες από την καταστροφή στο νησί Ίσκια -

(φωτ.: ΑΡ)

 Συγκλονιστικές εικόνες από την καταστροφή στο νησί Ίσκια -

(φωτ.: ΑΡ)

Πολλές περιοχές εχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ενώ τοπικές αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να αποφύγουν κάθε μετακίνηση, λόγω νέων, πιθανών, ακραίων καιρικών συνθηκών.

Πυροσβέστες, με την Πολιτική Προστασία, προσπαθούν να βοηθήσουν με κάθε δυνατό τρόπο τους κατοίκους που χρήζουν βοήθειας. Νωρίς το πρωί, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να σώσουν έναν άνδρα που είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά.

 Συγκλονιστικές εικόνες από την καταστροφή στο νησί Ίσκια -

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 Συγκλονιστικές εικόνες από την καταστροφή στο νησί Ίσκια -

(Φωτ.: AP)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)