to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:51 | 16.10.2017

Διεθνή

Πολλά και σημαντικά προβλήματα στη διεξαγωγή των εκλογών στο Κιργιστάν

Ευρωπαίοι παρατηρητές δήλωσαν σήμερα πως υπήρξαν «πολλά και σημαντικά διαδικαστικά προβλήματα» κατά την καταμέτρηση των ψήφων στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στο Κιργιστάν, αλλά χαιρέτισαν την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας στην ασταθή χώρα της Κεντρικής Ασίας.


Ο Σουρονμπάι Τζινμπέκοφ, προστατευόμενος του απερχόμενου προέδρου, αναδείχθηκε νικητής με ποσοστό 55% -- μεγαλύτερο από αυτό που έδιναν οι δημοσκοπήσεις οι οποίες προέβλεπαν μια αμφίρροπη αναμέτρηση. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ομουρμπέκ Μπαμπάνοφ παραδέχθηκε την ήττα του αλλά είπε ότι θα ερευνήσει τις παρατυπίες.

Οι εκλογές θεωρούνται ένα τεστ σταθερότητας στην κεντροασιατική χώρα όπου η Ρωσία εξακολουθεί να ασκεί σημαντική επιρροή και δύο προηγούμενοι ηγέτες εκδιώχθηκαν έπειτα από βίαιες ταραχές.

Στις εκλογές υπήρξε ανταγωνισμός και οι υποψήφιοι μπόρεσαν, γενικά, να διεξαγάγουν ελεύθερα προεκλογική εκστρατεία, σύμφωνα με το Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ωστόσο περιπτώσεις κατάχρησης δημόσιων πόρων, πίεσης στους ψηφοφόρους και εξαγοράς ψήφων εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία, προσθέτει.

Οι εκλογές «συνέβαλαν στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών οδηγώντας σε μια ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας», αναφέρεται στη δήλωση της αποστολής.

Η επίσημη επιβεβαίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων αναμένεται μέσα σε μία εβδομάδα. Αν δεν αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα, θα πρόκειται για την πρώτη ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας από έναν πρόεδρο που έχει εκτίσει πλήρη θητεία, στην κυρίως μουσουλμανική αυτή χώρα.

Προεκλογικά οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι κανένας από τους υποψηφίους δεν θα κατάφερνε να συγκεντρώσει το 50% και ότι θα ακολουθούσε και δεύτερος γύρος.

Οι δύο υποψήφιοι δεν είχαν μεγάλες διαφορές στα κύρια σημεία πολιτικής στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας: τάσσονταν υπέρ ενός κοσμικού κράτους και στενών σχέσεων με τη Ρωσία σε μια περιοχή όπου η Μόσχα συναγωνίζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα για την άσκηση επιρροής.

Ωστόσο εκπροσωπούν αντιτιθέμενες ομάδες συμφερόντων και φυλές στο Κιργιστάν που μάχονται για την πρόσβαση στην εξουσία και στους κρατικούς πόρους.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, ο οποίος ανέπτυξε ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με τη Μόσχα στη διάρκεια της εξαετούς θητείας του και δεν είχε δικαίωμα από το Σύνταγμα να είναι ξανά υποψήφιος, αναμένεται να παραμείνει ένα ισχυρό πρόσωπο στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Αταμπάγεφ και του Τζινμπέκοφ είναι το μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο και κυριαρχεί στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Τζινμπέκοφ έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του.

Το Κιργιστάν φιλοξενεί στο έδαφός του μια ρωσική στρατιωτική βάση.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)