to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:45 | 02.04.2013

Κοινωνία

Politwoops – Τα tweets που οι πολιτικοί δε θέλουν να δεις

Υποσχέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, ορθογραφικά λάθη, γκάφες ή και απλές αναδιατυπώσεις συνθέτουν τη μοναδική ολοκληρωμένη συλλογή από tweets που οι πολιτικοί δε θέλουν να δεις.


Αυτά τα «τιτιβίσματα» συγκεντρώνει η ιστοσελίδα Politwoops, ακολουθώντας τους επίσημους λογαριασμούς των Ελλήνων πολιτικών και συλλέγοντας όσα tweets έχουν δημοσιευθεί και στη συνέχεια διαγράφονται από το λογαριασμό τους.

Κάποια πιπεράτα παραδείγματα του τι θα βρείτε μέσα:

Περιλαμβάνει πολιτικές γκάφες, όπως η διαγραφή retweet από τον Άδωνι Γεωργιάδη, όταν 2 ώρες μετά συνειδητοποίησε πως αφορούσε συγκέντρωση κατά της επένδυσης στις Σκουριές.

Χιουμοριστικές περιπτώσεις, όπως εκείνη του Ευάγγελου Βενιζέλου, όταν πολύ πριν τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, η σκέψη για υδρογονάνθρακες άνοιξε την όρεξη του για υδατάνθρακες.

Αμήχανες στιγμές, όπως retweet άρθρου από τον υπουργό Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη, που αποκαλούσε την ΟΛΜΕ “παιδεραστές” και “σκουλήκια”.

Ενδοκυβερνητικές μαχαιριές, όπως σχόλιο του Ευάγγελου Αντώναρου για τον Αντώνη Ρουπακιώτη, “Υπουργος,και μαλιστα Δικαιοσυνης, που θετει σε αμφισβητηση νομους που ψηφισε η Βουλη δν εχει θεση σε καμια κυβερνηση, Με καμια δικαιολογια”.

Εσωκομματικά βέλη, όπως σε σχόλιο της Εύα Καιλή όπου στην ανάγνωση είδησης για νέα απουσία του Γεωργίου Παπανδρέου στο εξωτερικό αναρωτιέται “μήπως να πάρει μια άδεια άνευ αποδοχών”;

Έντονες στιγμές όπως τα επίμονα ερωτήματα του Γιάννη Μανώλη προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, που καταλήγουν στο tweet “ρε πρώην κρατικοδίαιτε συνδικαλιστή γιατί μας προκαλείς? Πες μας,να μάθει ο κόσμος,πόσο κοστίζει ένα ταξίδι στην πιερία”;

Δεσμεύσεις που αθετήθηκαν, όπως του Γιώργου Μουρούτη, που δύο μέρες μετά την ανακοίνωση του Γιάννη Στουρνάρα ότι το χαράτσι θα συνεχίσει να εισπράτεται μέσω της ΔΕΗ, έσπευσε να διαγράψει το tweet “Να τους ενημερώσουμε οτι η κυβέρνηση θα καταργήσει απο φέτος το χαράτσι που δεν μπορει ο Συριζα σύμφωνα με τον κ. Δραγασακη”.

dionstamenitis
 

Διονύσης Σταμενίτης (ΝΔ) @dionstamenitis

Πήγε 11:30 κι ακόμα δε σου βγαίνει ένα ευφάνταστο tweet ;; ξόφλησες φίλε μου, παράτα τα τώρα..
 

Ο B. Κικίλιας μπερδεύεται και γράφει από το official account του ατάκα που έπρεπε να γράψει από το ψεύτικο προφίλ του.

Vkikilias
 

Vassilis Kikilias (ΝΔ) @Vkikilias

Παντως ρε @Anaconda_OPS τραβας μεγαλο ζορι με τον Κικιλια. Γιατι ετσι; Μηπως σε εχουν βαλει να πεταξεις τη βρωμια σου βρε μπαγασακο;
 

OOPS

OOPS

Η διαρκώς αυξανόμενη συλλογή περιλαμβάνει ήδη 2.000 διαγραμμένα tweets, τα οποία καταγράφηκαν από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι σήμερα, αλλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως το μέσο που χρησιμοποιήθηκε για τη δημοσιοποίηση τους, η ημερομηνία διαγραφής τους, ο χρόνος που παρέμειναν σε δημόσια θέα πριν διαγραφούν, αλλά και η πιθανή αιτία διαγραφής τους. Παράλληλα, διατίθεται η δυνατότητα αναζήτησης των διαγραμμένων tweets ανά περιφέρεια, κόμμα, πολιτικό αξίωμα ή πιθανή αιτία διαγραφής, αλλά και αναζήτηση χρήσης συγκεκριμένων λέξεων.

Το Politwoops ξεκίνησε τη λειτουργία του με στόχο να συμβάλλει στο δημόσιο έλεγχο των πολιτικών προσώπων και τη διαφάνεια στην πολιτική, η οποία πλέον επεκτείνεται και ασκείται μέσα από το χώρο του internet και των social media.

Το Politwoops αποτελεί ένα εργαλείο για πολίτες και δημοσιογράφους που δίνει τη δυνατότητα εξέτασης του προφίλ των πολιτικών, όταν εκείνοι, αφήνοντας πίσω τα αποστασιοποιημένα βουλευτικά έδρανα και το απόμακρο τηλεοπτικό γυαλί, αποφασίζουν να κάνουν χρήση των social media για να έρθουν πιο κοντά στον πολίτη, να προωθήσουν τις θέσεις τους σε ένα ευρύτερο κοινό ή απλώς για να αναπαράγουν διαδικτυακά πρακτικές προσωπικής προβολής, κρίνοντας ότι έτσι χτίζεται πλέον ένα σύγχρονο πολιτικό προφίλ.

Οποιοι κι αν είναι οι λόγοι, το Politwoops, ως συμπληρωματικό εργαλείο, δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να κρίνει τη δημόσια και συχνά ρετουσαρισμένη επικοινωνία ενός πολιτικού με το κοινό, όχι μόνο από όσα γράφονται, αλλά και από όσα αναιρούνται εκ των υστέρων. Ενα μέσο ελέγχου του πολιτικού μηνύματος ή διαλόγου καθώς αμβλύνεται, διαψεύδεται ή αλλάζει μορφή, ανάλογα με τις συνθήκες. Μια υπενθύμιση πως όσα λέγονται και γράφονται δημόσια δε ρετουσάρονται επιλέγοντας “Delete”, με τον ίδιο τρόπο που οι προεκλογικές δεσμεύσεις αναιρούνται, αθετούνται και ξεχνιούνται μετεκλογικά.

Το politwoops ξεκίνησε από το Open State Foundation στην Ολλανδία και γρήγορα διαθόθηκε σε 19 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Πως λειτουργεί

Ενα «ρομποτάκι» ακολουθεί συνεχώς τους επίσημους λογαριασμούς twitter 181 (μέχρι στιγμής) πολιτικών και καταγράφει σε μια βάση δεδομένων όλα τους τα tweet. Οταν κάποιος από αυτούς αποφασίσει να σβήσει ένα tweet, αυτό μεταφέρεται αυτόματα στον πίνακα με τα σβησμένα tweets, ένα άλλο ρομποτάκι ανοίγει όποιο link υπάρχει στο tweet και κάνει ένα screenshot που αποθηκέυεται στο server μας. Ταυτόχρονα στο igraphics.gr χτυπάει συναγερμός! Αμέσως εξετάζουμε το tweet και διερευνούμε την πιθανή αιτία διαγραφής του. Προσθέτουμε όπου είναι απαραίτητο κάποιο δικό μας σχόλιο (διευκρινιστικό ή χιουμοριστικό) και δημοσιεύουμε το σβησμένο tweet.

Δείτε το site εδώ: politwoops.igraphics.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)