to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:08 | 14.10.2020

Διεθνή

Πολιτικός σεισμός στην Κύπρο μετά τις αποκαλύψεις για τα «χρυσά διαβατήρια» (βίντεο)

Πολίτες πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ζητώντας απόδοση δικαιοσύνης και τερματισμό της διαφθοράς στην Κύπρο


Την αντίδραση της κυπριακής κοινής γνώμης έχει προκαλέσει η προβολή βίντεο από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, στο οποίο απεικονίζεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης να διαπραγματεύεται την πολιτογράφιση Κινέζου καταδικασθέντα για ξέπλυμα χρήματος, ενώ σε αυτό διακρίνονται επίσης ο μέχρι πρότινος βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννης και ο δικηγόρος Αντρέας Πιττάτζης να δίνουν πληροφορίες για διευκόλυνση των διαδικασιών απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας.

Δύο δημοσιογράφοι του καναλιού υποδύθηκαν τους δυνητικούς επενδυτές και κατέγραψαν τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου να επικαλείται την ιδιότητά του ζητώντας εχεμύθεια για το θέμα, ενώ σε παρόμοιο ύφος κινούνται και τα λεγόμενα των άλλων δύο, καθώς στο βίντεο καταγράφονται φράσεις όπως «αυτά συμβαίνουν στην Κύπρο» και «αυτή είναι η Κύπρος».

Πολίτες πραγματοποίησαν την Τετάρτη εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ζητώντας απόδοση δικαιοσύνης και τερματισμό της διαφθοράς στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, νέους τριγμούς προκαλεί βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου, στο οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσερχόμενος στην εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου του ιδρύματος «Πολύκαρπος Γιωρκάτζης», στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρχιεπισκόπου Γ, πριν από δύο ημέρες, απαιτεί από τους δημοσιογράφους να μην του υποβάλλουν οποιοδήποτε ερώτημα για το συγκεκριμένο θέμα.

Συλλούρης: «Αν το κρίνετε αναγκαίο να προχωρήσετε εις το Ανώτατο Δικαστήριο»

Επιστολή με την οποία θέτει την βουλευτική του ασυλία στην διάθεση των Αρχών, προκειμένου όπως τονίζει να διευκολυνθούν οι αστυνομικές ανακρίσεις ή οποιεσδήποτε άλλες έρευνες, απέστειλε προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κύπρου Δημήτρης Συλλούρης.

Πιο συγκεκριμένα, αυτούσια η επιστολή του κου Συλλούρη αναφέρει:

«Έντιμε κύριε Γενικέ,

Σας γράφω σε συνέχεια των τελευταίων εξελίξεων και δεδομένου ότι με την αρχική μου δήλωση είχα αναφέρει τη φύση της εμπλοκής μου εις το σχετικό video και επίσης με μετέπειτα δήλωση μου ανέφερα ότι δεν θα παραιτηθώ από την θέση του Προέδρου της Βουλής, δεδομένης της χθεσινής σας δήλωσης ότι έχετε αποφασίσει να διεξαχθεί έρευνα σε σχέση με το όλο θέμα, σας ενημερώνω ότι αν το κρίνετε αναγκαίο να προχωρήσετε εις το Ανώτατο Δικαστήριο με αίτηση άρσης της Βουλευτικής μου ασυλίας δια να διευκολυνθούν οι αστυνομικές ανακρίσεις ή οποιεσδήποτε άλλες έρευνες δεν πρόκειται να ενστώ.

Η παρουσία δεν είναι εμπιστευτική».

Παραιτήθηκε ο Επίτροπος της Ερευνητικής Επιτροπής Πολιτογραφήσεων

Στο μταξύ, την παραίτησή του από την θέση του Επιτρόπου της Ερευνητικής Επιτροπής Πολιτογραφήσεων υπέβαλλε ο Κώστας Παμπαλλής. Οπως γνωστοποίησε μέσω γραπτής δήλωσης ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, στην θέση του παραιτηθέντα διορίζεται η Δήμητρα Καλογήρου, Πρόεδρος της Επιτρoπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Στο βίντεο το οποίο προβλήθηκε από το Αλ Τζαζίρα, δύο δημοσιογράφοι υποδύθηκαν τους δυνητικούς επενδυτές, προφασιζόμενοι ότι ενδιαφέρονται να μάθουν τις διαδικασίες απόκτησης κυπριακής ιθαγένειας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, ο πρόεδρος της Βουλής και οι Κύπριοι επιχειρηματίες προτίθενται να παράσχουν όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις προκειμένου αυτό να γίνει εφικτό ακόμη και σε αιτητές οι οποίοι δεν δικαιούνται να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο.

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου (13/10), οι Υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών ζήτησαν την κατάργηση του υφιστάμενου Επενδυτικού Προγράμματος πολιτογραφήσεων μέσω επενδύσεων. Η εξέλιξη αυτή προσμοιάζει με την ανακοίνωση από την Μάλτα ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα πολιτογράφησης έχει φτάσει στο όριο και πως η χώρα θα συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

 Κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος

Εντονες είναι οι αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα, ενώ και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννης ο οποίος επίσης διακρίνεται στο βίντεο υπέβαλε την παραίτησή του.

Για το νέο δημοσίευμα του Al Jazeera, το οποίο φέρει τον Πρόεδρο της Βουλής Δ. Συλλούρη και τον βουλευτή Χρ. Τζιοβάνη να συνομιλούν με πρόσωπα τα οποία παρουσιάστηκαν ως μεσάζοντες ξένων επενδυτών, οι οποίοι ζητούν να αποκτήσουν «χρυσά διαβατήρια», το ΑΚΕΛ ζητά πλήρη και σε βάθος διερεύνηση. «Σε κάθε περίπτωση», τονίζει το ΑΚΕΛ, «η θέση αρχής του κόμματος δεν αλλάζει. Συνεχίζουμε να ζητούμε πλήρη διερεύνηση όλων των περιπτώσεων και καταλογισμό ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν».

Ποινική έρευνα διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας

Στο μεταξύ, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, ο Γενικός Εισαγγελέας από την πρώτη στιγμή των δημοσιοποιήσεων του Al Jazeera έχει δώσει σαφείς οδηγίες στην Αστυνομία για ενδελεχή διερεύνηση, και συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη στο γραφείο του για τις αναγκαίες κατευθύνσεις και τον καθορισμό των επόμενων βημάτων.

«Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες από το δημοσιογραφικό δίκτυο Al Jazeera προκαλούν αγανάκτηση, θυμό και ανησυχία στους πολίτες» αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης σε ανακοίνωσή του, σε σχέση με όσα έφερε στο φως το δημοσιογραφικό δίκτυο Al Jazeera.

Σημειώνει ότι, «αναγνωρίζοντας τον σοβαρό θεσμικό ρόλο που απορρέει από τις συνταγματικές εξουσίες μου, έχω δώσει από την πρώτη στιγμή σαφείς οδηγίες στην ηγεσία της Αστυνομίας όπως προβεί στην πλήρη, ενδελεχή και εις βάθος διερεύνηση για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από οποιονδήποτε»

Τι λένε οι Βρυξέλλες

«Η Κομισιόν έχει εκφράσει τη σοβαρή ανησυχία της για τα σχήματα υπηκοότητας επενδυτών και ευθέως απέναντι στις κυπριακές αρχές» υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρίστιαν Βίγκαντ κληθείς να σχολιάσει την προαναφερθείσα ανακοίνωση της Κύπρου για κατάργηση του προγράμματος παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων.

Ο κ. Βίγκαντ υπογράμμισε ότι «παρακολουθήσαμε με δυσπιστία πώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εμπορεύονταν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια για οικονομικά κέρδη» και σημείωσε ότι «η πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν ήταν ξεκάθαρη όταν έλεγε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δεν είναι προς πώληση».

tags: κύπρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)