to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το πολιτικό ζήτημα της διερεύνησης των σκανδάλων

Πολλά τα ερωτήματα που ζητούν επίμονα απαντήσεις


Δεν έχει περάσει καιρός από τη γενικευμένη συζήτηση στη Βουλή που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση για εξεταστική επιτροπή γύρω από την υπόθεση των ναυπηγείων και των υποβρυχίων, και η επικαιρότητα κυριαρχείται από τις αποκαλύψεις για τα εξοπλιστικά και τις μίζες. Αποκαλύψεις Κάντα μαζί με λογαριασμούς στη Σιγκαπούρη. Αποκαλύψεις για σειρά υψηλόβαθμων στρατιωτικών που λάμβαναν μίζες από στελέχη εταιριών για να προτιμηθούν αυτά ή τα άλλα εξοπλιστικά συστήματα. Πολιτικοί υποστηριχτές συγκεκριμένων… όπλων, χωρισμένοι σε παρατάξεις. Και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον μέχρι πού θα φτάσει όλο το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων. Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να σταθμίσουμε και να αξιολογήσουμε είναι αν αυτά αποτελούν «παρελθόν» κι όχι -όσο κι αν μειώθηκαν τα κονδύλια- και τη σημερινή πραγματικότητα των προμηθειών. 

Το δεύτερο αφορά τη σχέση μεταξύ Ελλήνων χρηματιζόμενων και μεγάλων εταιριών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αμερικής και πολλών άλλων εξαιρετικών συμμάχων μας. Μας έχει ζητηθεί συνδρομή πολλές φορές, όταν στον ανταγωνισμό των εταιριών τους η υπόθεση έφτανε στα δικαστήρια και Έλληνες αξιωματούχοι αναφέρονταν με ονόματα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η δικαστική… συνδρομή μας ήταν ελάχιστη γιατί προϋπόθετε να ξεπεραστεί το «άβατο» των προμηθειών και συμβάσεων… εθνικά κρίσιμων τομέων. 

Το τρίτο στοιχείο αφορά το γενικό μοντέλο ύπαρξης και νομής του κράτους. Τη λειτουργία, δηλαδή, εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων με το αζημίωτο και την αποστολή του λογαριασμού -τότε και τώρα- στον φορολογούμενο, που κατά κύρια προτεραιότητα θα είναι ο μισθωτός και ο συνταξιούχος. 

Το τέταρτο στοιχείο που βγαίνει ως συμπέρασμα είναι πως εμπλεκόμενες μεγάλες φίρμες, που με πλήρη συνέργεια των εδώ αξιωματούχων καταχρέωσαν και καταλήστευσαν τον ελληνικό λαό, σήμερα του κουνάνε κυριολεκτικά το δάκτυλο για τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Η Siemens, στο «συμβιβασμό» με το Ελληνικό Δημόσιο, ανέλαβε την υποχρέωση έναντι 100 εκατ. ευρώ να μας κάνει σεμινάρια για τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Όλα αυτά τη στιγμή που ο ελληνικός λαός καλείται να ζήσει χωρίς εισόδημα, χωρίς ρεύμα και θέρμανση, γεγονότα που πρέπει να στοιχειοθετούν και την ηθική πλευρά της άρνησης συμμόρφωσης με τους όρους των δανειστών και των εκποιητών της δημόσιας περιουσίας. 

Στην υπόθεση των υποβρυχίων, η πλευρά Βενιζέλου ήθελε να προσάψει στο ΣΥΡΙΖΑ πως, ενώ έχει ξεκινήσει δικαστική διερεύνηση, εμείς με την εξεταστική επιτροπή θέλουμε να κρατήσουμε το θέμα στη Βουλή και με αυτόν τον τρόπο να μην προχωρήσει. 

Είναι λογικό να ρωτήσουμε σήμερα και μάλιστα μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις:

1. Για ποιες υποθέσεις συμβάσεων κύριου υλικού και Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (Α.Ω.) έχουν διαβιβαστεί έγγραφα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς την Εισαγγελία;

2. Πόσες και ποιες συμβάσεις προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού υπέγραψαν μετά την αποχώρηση Κάντα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τα πρόσωπα που κατονόμασε ως παρόχους μίζας, και ποια είναι η εμπλοκή τους στην πίστωση από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών των αμαρτωλών συμβάσεων του παρελθόντος, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα;

3. Θα γίνει έλεγχος και διασταύρωση στοιχείων και φυσικών προσώπων, τραπεζών, αριθμών λογαριασμών με όλες τις λίστες «Λαγκάρντ» και άλλες, για όσους αφορούν συμβάσεις προμηθειών; 

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα πρέπει να συνοδεύουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο όχι μόνο για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και για πολλά ακόμη υπουργεία. Και αν τα παραπάνω αποτελούν αναγκαίες κοινοβουλευτικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες, με την εύλογη απαίτηση να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο προμηθειών, να υπάρξει διαφάνεια και ουσιαστικό έλεγχος, χρειάζεται παράλληλα να σκεφτούμε ότι μόνο αυτό το επίπεδο δεν αρκεί. 

Στην Ελληνική Μυθολογία, η Λερναία Ύδρα έβγαζε δύο νέα κεφάλια για κάθε ένα που της έκοβε ο Ηρακλής. Για αυτό χρειαζόταν να τα καίει αμέσως. Κι έμεινε, λέει, ένα κεφάλι που ήταν αθάνατο. Ο Ηρακλής το έκοψε και το έθαψε πολύ βαθιά, τοποθετώντας από πάνω ένα μεγάλο βράχο, έτσι ώστε να είναι δύσκολο να τον μετακινήσουν οι άνθρωποι αλλά και να βλέπουν παράλληλα και να αναγνωρίζουν το σημείο όπου ήταν θαμμένο. 

Στην περίπτωση του Κόπρου του Αυγεία, η βρομιά που είχε συγκεντρωθεί για 30 χρόνια στους στάβλους του βασιλιά από τα 3.000 βόδια ήταν αδύνατον να καθαριστεί από έναν άνθρωπο - έστω και ημίθεο. Για αυτό ο Ηρακλής έφτιαξε ένα κανάλι και μόνο όταν τα νερά του ποταμού Αλφειού έτρεξαν στους στάβλους, καθάρισε ο τόπος. 

Η Μυθολογία έχει να μας διδάξει πολλά…

* Ο Βασίλης Χατζηλάμπρου είναι βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)