to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:12 | 30.04.2012

πηγή: https://left.gr/92

Κοινωνία

Το πολιτικό σύστημα σε αποσύνθεση. Ο ναζισμός στη Βουλή;

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη για το ενδεχόμενο εισόδου της Χρυσής Αυγής στη Βουλή


πηγή: rednotebook
Μέσα σε ένα νοσηρό οικονομικά και κοινωνικά χαώδες ελληνικό τοπίο, η Χρυσή Αυγή έχει εισχωρήσει σημαντικά στη δημόσια σφαίρα, διεκδικώντας την εκλογή της στο κοινοβούλιο. Η ολοένα αυξανόμενη απήχηση της σε συνδυασμό με τις επίσημες θέσεις και πρακτικές των μελών και στελεχών της γεννούν όμως εύλογα τα εξής ερωτήματα: κατα πόσο οι επίδοξοι αυριανοί βουλευτές του ελληνικού λαού θα συνδυάσουν το ναζιστικό χαιρετισμό τους με την τήρηση και το σεβασμό του Συντάγματος της χώρας που κατοχυρώνει τη δημοκρατική αρχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα; Κατά πόσο τελικά ο ελληνικός λαός θα ανεχτεί να γίνονται βίαιες, και αδιάκριτες επιθέσεις κατά μεταναστών, κατά προσώπων που δραστηριοποιούνται στην αριστερά, πολιτικών, ακόμη και κατά τυχαίων πολιτών, στο όνομα του σεβασμού  στο Σύνταγμα και τους νόμους;

Φυσικά, η δημοσκοπική ΄επιβράβευση΄ της Χρυσής Αυγής δεν είναι τυχαία. Την έχουν εκθρέψει η πολυετής ανοχή των ελληνικών αρχών στις βιαιότητες των μελών της [1], αλλά και τα δύο μέχρι σήμερα μεγάλα κόμματα, που έχουν συρθεί στη ρατσιστική ατζέντα της και ανταγωνίζονται ποιο από τα δύο θα επιδείξει μεγαλύτερο έργο στη στοχοποίηση των μεταναστών, ως άλλων Εβραίων, χρησιμοποιώντας μια μανιέρα διαρκούς κινδυνολογίας περί ανεξέλεγκτης παράνομης μετανάστευσης. Μιας κινδυνολογίας που φυσικά θρέφει τους φόβους του μέσου πολίτη, αποπροσανατολίζοντάς τον από τα κρίσιμα ζητήματα της φτώχειας, της ανεργίας αλλά και της κρίσης του ίδιου του πολιτικού συστήματος. 

 Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη καλεί τους Έλληνες πολίτες να σκεφτούν τον δημόσιο λόγο και τις πράξεις της Χρυσής Αυγής. Η Χρυσή Αυγή αυτοχαρακτηρίζεται ως  «εθνικοσοσιαλιστική», όπως δηλαδή και ο τίτλος του κόμματος του Χίτλερ στη ναζιστικη Γερμανία. Αν και αρνείται το χαρακτηρισμό που της αποδίδεται ως «νεοναζιστική», οι θέσεις και πράξεις των στελεχών και μελών της  επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόδοσης του τίτλου: ο ναζιστικός χαιρετισμός του Γ.Γ. της και δημοτικού συμβούλου του Δ. Αθηναίων Ν. Μιχαλολιάκου στο δημοτικό συμβούλιο [2] καθώς και άλλων μελών της, οι δηλώσεις του πρώτου ότι «ο εθνικοσοσιαλισμός» αποτελεί «κοσμοθεωρία» που στηρίζεται στην ανωτερότητα της «Άριας Φυλής» ότι «οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια της Κατοχής διέπραξαν... εκτελέσεις στην Ελλάδα ως «αντίποινα» για τη δράση των αντιστασιακών» [3], ο χαρακτηρισμός του Χίτλερ ως «Μεγάλου Άντρα» και «Οραματιστή της Νέας Ευρώπης» αλλά και τα εξόχως εγκωμιαστικά αφιερώματα σε πρόσωπα που συνεργάστηκαν με τις κατοχικές δυνάμεις ή διακρίθηκαν για το ρόλο και την υποστήριξη τους στο  Γ’ Ράιχ, όπως δημοσιευονται σε ηλεκτρονικές σελίδες και εκδόσεις της οργάνωσης είναι χαρακτηριστικά [4].  Αξιοσημείωτη είναι και η παραδοχή σημαντικών στελεχών της περί εθελοντικής συμμετοχής τους στο πλευρό των σερβικών δυνάμεων κατά την πολιορκία του Σεράγεβο και τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, όπου διαπράχθηκαν σοβαρά εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας [5]. Αποκορύφωμα των θέσεων νεοναζιστικού τύπου είναι οι κατά καιρούς δηλώσεις ηγετικών στελεχών που άμεσα ή έμμεσα  αρνούνται το Ολοκαύτωμα είτε ως γεγονός είτε στην έκτασή του [6]. 

Όσο για τη δημόσια και συνεχή αναπαραγωγή και διάδοση ρατσιστικού  λόγου (κυρίως εναντίων των απανταχού Εβραίων και μεταναστών που διαμένουν στην Ελλάδα) από μέλη και ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, αυτή δεν προστατεύεται από την ελευθερία της έκφρασης, όπως έχει κρίνει το  ΕΔΔΑ,  στην απόφαση J.M. Le Pen v. France, 2010, καθώς δεν σέβεται τα δικαιώματα των άλλων και μπορεί να προκαλέσει εχθρότητα ή να παρακινήσει σε εκδήλωση μίσους και βίας.

Τέλος, σημαντική είναι και η πάγια συνήθεια των μελών της Χρυσής Αυγής να αποκρύπτουν με κράνη ή με επέμβαση σε φωτογραφικό υλικό τα πρόσωπα φίλων και συμπαθούντων κατά την παρουσία τους σε συναθροίσεις της οργάνωσης, τακτική που παραπέμπει σε οργανώσεις τύπου Κου Κλουξ Κλαν ή στην καλύτερη περίπτωση προσώπων που αποφεύγουν πάση θυσία τη δημοσιότητα και την έκθεση λόγω συμμετοχής ή τέλεσης «ανέντιμης» ή εγκληματικής πράξης [7].

Το ελληνικό Σύνταγμα, στο άρθρο 29 παρ. 1 θέτει μόνο έναν περιορισμό στην ίδρυση και λειτουργία πολιτικών κομμάτων: να υπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οι ίδιες ωστόσο οι δράσεις των στελεχών και μελών του εν λόγω κόμματος, όταν ακόμη δεν γεννούν ποινική ευθύνη, υποθάλπουν σοβαρούς κλονισμούς της βάσης του πολιτεύματος και αποτελούν ευθείες  παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών αρχών. Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι μεταξύ άλλων στις προεκλογικές θέσεις της Χρυσής Αυγής περιλαμβάνεται η επανα-ναρκοθέτηση του Έβρου για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, η κατάργηση της εναλλακτικής στρατιωτικής θητείας σε συνδυασμό με την υποχρεωτική στράτευση στα 18, ενώ για όσους αρνούνται τη στράτευση θα προβλέπεται η αφαίρεση ιθαγένειας. Επιπλέον, τονίζεται ότι η Χρυσή Αυγή είναι ενάντια στην ισότητα των δύο φύλων και ότι η υποτιθέμενη απελεύθέρωση της γυναίκας την αποπροσανατόλισε και από την πραγματική ουσία του ύψιστου ρόλου της, τη Μητρότητα. 

Για το λόγο αυτό η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη θεωρεί ότι η Χρυσή Αυγή και οι θέσεις της αποτελούν μία συνολική άρνηση του φιλελεύθερου και δημοκρατικού χαρακτήρα του πολιτεύματος κάτι που όχι μόνο δεν το κρύβει, αλλά φροντίζει να αναδεικνύει διαρκώς. Ας ελπίσουμε ότι όλοι όσοι εμφανίζονται ως θεματοφύλακες του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος, αλλά και όλες οι φιλελεύθερες και δημοκρατικές δυνάμεις θα ταρακουνηθούν έστω και ελάχιστα από την προβλεπόμενη είσοδό της Χρυσής Αυγής στην επόμενη Βουλή.

---------------------------------------------------------------





[5]. http://web.archive.org/web/20110721080702/http://archive.enet.gr/online/...  αναδημοσίευση από άρθρο της independent του 2005

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι το Ολοκαύτωμα έχει όντως συμβεί, ο κ. Μιχαλολιάκος λέει: «Νομίζω ότι όλη η ιστορία γράφεται από τους νικητές».Ένα άλλο κορυφαίο στέλεχος της Χρυσής Αυγής ο Ηλίας Κασιδιάρης ήταν περισσότερο σαφής. «Η κυρίαρχη άποψη στην Ευρώπη είναι ότι έξι εκατομμύρια Εβραίοι σκοτώθηκαν. Η ιστορία έχει δείξει ότι αυτό είναι ένα ψέμα», δήλωσε στην εφημερίδα. Επιπλέον, η λέξη Ολοκαύτωμα χρησιμοποιείται εντός εισαγωγικών σε κείμενα της οργάνωσης, υποδηλώνοντας έτσι αμφισβήτηση ή ακόμη και ειρωνεία απέναντι στο ιστορικό γεγονός και τα θύματά του.
Θα πρέπει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η δημόσια άρνηση ή έστω αμφισβήτηση της έκτασης του Ολοκαυτώματος  έχει σαφώς κριθεί από το ΕΔΔΑ ότι δεν εμπίπτει στο πλαίσιο της προστασίας του άρθρου 10 παρ. 1 της ΕΣΔΑ περί ελευθερίας της έκφρασης και ως εκ τούτου αποτελεί κατάχρηση του σχετικού δικαιώματος (αρθρο 17) που  δικαιολογεί  περιορισμούς στην έκφραση  προκειμένου για την προάσπιση της δημοκρατικής κοινωνίας και των δικαιωμάτων των άλλων. (βλ. ΕΔΔΑ, απόφαση LEHIDEUX AND ISORNI v. FRANCE, 1998).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)