to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:16 | 06.03.2018

Πολιτική

Πολιτικο - οργανωτικές διαφωνίες δοκιμάζουν τις σχέσεις Ποταμιού - ΠΑΣΟΚ

Ενόψει Ιδρυτικού Συνεδρίου Κινήματος Αλλαγής - Μήνυμα Στ. Θεοδωράκη: "Δεν θα είμαστε στα όργανα, αν δεν είναι αντιπροσωπευτικά όλων των δυνάμεων"


 - ΑΥΓΗ

Οι πολιτικές διαφωνίες που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού για μείζονα ζητήματα που ανέκυψαν (“Μακεδονικό” - συλλαλητήριο, Novartis, όπου και το κόμμα Θεοδωράκη πιέστηκε να προσχωρήσει στη γραμμή του “άκυρου”) ή και για δευτερεύοντα που όμως καθορίζουν το πρόσημο του υπό συγκρότηση φορέα (π.χ. διαφορετική στάση στην ψηφοφορία για το πανελλήνιο ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου), δημιουργούν έντονες τριβές ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Αυτές βρίσκονται σε άμεση σύνδεση -και ενισχύονται έτι περαιτέρω - με τις διαφωνίες στα οργανωτικά ζητήματα του ιδρυτικού συνεδρίου και δη στον τρόπο συγκρότησης των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής, την Κεντρική Επιτροπή και το Εκτελεστικό Γραφείο. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το Ποτάμι αποφάσισε να μη ρίξει υποψηφίους του στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής για την εκλογή συνέδρων, έχοντας τοποθετηθεί υπέρ της αντιπροσωπευτικής συμμετοχής συνέδρων από όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στο εγχείρημα, καθώς πρόκειται για ιδρυτικό συνέδριο. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά αποδοκιμάζει την απόφαση που ελήφθη, υπονοώντας με σαφήνεια τη “βεβαιότητα” ότι οι μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ θα υπερισχύσουν και σε αυτή τη διαδικασία.

Ταυτόχρονα όμως έτσι το Ποτάμι πιέζει και για το επόμενο και σημαντικότερο βήμα: τη συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου. “Έχουμε φλερτ, δεν συζούμε ακόμα”, είπε πρόσφατα σε ευρεία συνάντηση στελεχών του Ποταμιού (ΜΕΣΥΑ) ο Στ. Θεοδωράκης, μην κρύβοντας έτσι ότι η θέση του Ποταμιού στον νέο φορέα δεν είναι δεδομένη και συνεπώς ότι θα μπορούσε να προκληθεί αβεβαιότητα στην πορεία του εγχειρήματος.

Το μήνυμα που στέλνει ο Στ. Θεοδωράκης προς τους επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη είναι σαφές: “Δεν μετέχουμε στα όργανα, αν δεν συγκροτηθούν ώστε να είναι αντιπροσωπευτικά όλων των δυνάμεων”, αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες της “Αυγής”.

Μια τέτοια θέση θα σήμαινε πρακτικά ότι τα συμμετέχοντα κόμματα θα διασφάλιζαν περισσότερο έναν διακριτό ρόλο τους ακόμα και μέσα στην Κ.Ε., τουλάχιστον σε αυτή την πρώτη φάση έως ότου υπάρξει πλήρης ενιαιοποίηση στις επόμενες εκλογές, έτσι ώστε να μην καταργούνται στην πράξη οι δύο Κ.Ο. που έχουν προκύψει από τη λαϊκή εντολή. Σε περίπτωση συνεπώς που η συγκρότηση των οργάνων δεν προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο, το Ποτάμι φέρεται να έχει αποφασίσει να μη συμμετέχει, αλλά να διατηρήσει ρόλο “παρατηρητή”. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πάντως από τους Δελφούς η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής δήλωνε ότι “προχωράμε δυναμικά στο δεύτερο βήμα που είναι το συνέδριό μας, για να συγκροτηθούμε ως νέος ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς, με ενιαία φωνή”. “Πιστεύω στην πολυφωνία αλλά δεν δέχομαι τη Βαβυλωνία”, ήταν το μήνυμα προς τον επικεφαλής του Ποταμιού.

Το αρνητικό κλίμα που αποτυπώνεται μόλις μερικές ημέρες πριν από το συνέδριο του Κινήματος επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο μετά από δημοσίευμα - διαρροή στον κυριακάτικο Τύπο, σύμφωνα με το οποίο η Φ. Γεννηματά δέχεται εισηγήσεις για διαγραφή του Στ. Θεοδωράκη.

Σε μια περίοδο που το Κίνημα Αλλαγής παρουσιάζει αισθητά πτωτική δημοσκοπική πορεία από τις εκλογές του Νοεμβρίου για επικεφαλής και έπειτα, από τη Σεβαστουπόλεως προτάσσουν τις “παλαιοκομματικές νοοτροπίες” του ΠΑΣΟΚ ως βασικό πρόσκομμα στην προοπτική απήχησης του εγχειρήματος. “Τα βαριά οχήματα δεν είναι εύκολο να τρέξουν”, σχολιάζουν συχνά στελέχη του Ποταμιού όταν αναφέρονται στο θέμα.

Σπ. Δανέλλης: "Να φύγουν τα βαρίδια"

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις (ρ/σ Αθήνα 9,84) του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού Σπ. Δανέλλη ότι “μέχρις ότου η σχέση αυτή γίνει γάμος, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι διαφορετικές απόψεις και προελεύσεις θα διασφαλίζουν μιαν ισόρροπη συμμετοχή στα νέα όργανα”. Για το ενδεχόμενο διάσπασης στο συνέδριο, σχολίασε: “Αλίμονο αν επικρατήσουν λογικές και πρακτικές του παρελθόντος που θα μας οδηγήσουν σε μια τέτοια δοκιμασία”.

Σημείωσε δε ότι “προϋπόθεση για να πάει καλά το εγχείρημα του Κινήματος ΑΛΛΑΓΗΣ και να πεισθούν οι πολίτες, είναι να φύγουν πρόσωπα που εμπλέκονται σε σκάνδαλα”, “τα βαρίδια πρέπει να φύγουν από το σκάφος, προκειμένου να απογειωθεί”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)