to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:57 | 30.10.2016

Κοινωνία

Πολιτικό μνημόσυνο στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού

Μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, έγινε σήμερα στις 11 το πρωί, το ετήσιο μνημόσυνο των εκτελεσθέντων πολιτικών κρατουμένων και ανταρτών του ΔΣΕ, τη σκοτεινή περίοδο 1946-1949 στην νησίδα Λαζαρέτο στη Κέρκυρα.


Σήμερα στα μνήματα των θανατοποινιτών της Κέρκυρας, όλοι άφησαν ένα γαρίφαλο, στον πατέρα, τον αδελφό, τον σύντροφο, τον συναγωνιστή, που έγραψαν μία τραγική σελίδα της ιστορίας.

«Λίγα λουλούδια, όποιος από μας ζήσει να φέρει στον τάφο μας…», αυτή ήταν η τελευταία επιθυμία των εκτελεσθέντων παλικαριών προς τους συντρόφους τους «λίγο πριν ξημερώσει».

Το πρώτο προσκύνημα στο Λαζαρέτο όσων επέζησαν, αλλά των συγγενών των εκτελεσθέντων έγινε το 1978. Στο μικρό καταπράσινο νησάκι του μαρτυρίου, στέκει ακόμη ο τοίχος των εκτελέσεων με τις τρύπες από τις σφαίρες και τους κρίκους όπου έδεναν απλωμένα τα χέρια των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού και το πρόσωπο στον τοίχο για να τους πυροβολήσουν. Το προσκύνημα διοργανώνει κάθε χρόνο το Σωματείο Λαζαρέτο, ενώ το πολιτικό μνημόσυνο τιμούν με την παρουσία τους οι τοπικές αρχές της Κέρκυρας (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Ο χαιρετισμός του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Παυλίδη:

«Αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής στους πεσόντες αγωνιστές -στη συντριπτική πλειοψηφία τους νέους- που, υπερασπιζόμενοι τα  ιδανικά τους για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο, αψήφησαν το θάνατο και εκτελέστηκαν στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας την περίοδο 1946- '54.

Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη θυσία αυτή, των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος. Η ιστορία δεν παραχαράσσεται, ούτε ξαναγράφεται όσο κι αν κάποιοι το επιθυμούν. Όμως, έχουμε υποχρέωση όχι μόνο να τιμούμε αλλά και να παραδειγματιζόμαστε από τον αγώνα των ανθρώπων αυτών διασφαλίζοντας συγχρόνως τις προϋποθέσεις ώστε η πατρίδα μας να μην ξαναζήσει ανάλογα γεγονότα. Γι αυτό είναι αναγκαίο όσο ποτέ να προασπίσουμε την Δημοκρατία και να κοινωνήσουμε την αλληλεγγύη, να πολεμήσουμε  το μίσος και το διχασμό. Ας κάνουμε πράξη το σύνθημα που λέει “Από το βωμό του παρελθόντος να πάρουμε τη φλόγα και όχι τις στάχτες.”

 

Η μνήμη είναι οδηγός για το μέλλον. Μνήμη σημαίνει αντίσταση. Τιμούμε το πολιτικό μνημόσυνο και ενώνουμε και εμείς τη φωνή μας για να φωνάξουμε για τους εκτελεσθέντες πολιτικούς κρατούμενους των Φυλακών της Κέρκυρας ότι είναι ΑΘΑΝΑΤΟΙ!».

 


   

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)