to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το πολιτικό διακύβευμα της συγκυρίας

Στη χώρα μας διαχρονικά υπάρχει καταγεγραμμένη Προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία. Το διακύβευμα της περιόδου για τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις σχετίζεται με την μετεξέλιξη της κοινωνικής πλειοψηφίας σε πολιτική.


Του Αντώνη Κοτσακά*

1. Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα της σημερινής πολιτικής συγκυρίας. Οι πολίτες έχουν στην ουσία δυο επιλογές:

-`Η τη συνέχιση των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη που απροκάλυπτα πλέον υπηρετεί τις συστημικές δυνάμεις ή την Προοδευτική διακυβέρνηση που διεκδικεί την αλλαγή του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου. Με στήριξη της εγχώριας παραγωγικής βάσης και των συντελεστών που την διαμορφώνουν. Με άρση των κοινωνικών και γεωγραφικών ανισοτήτων, για την πρόσβαση όλων στα κοινωνικά αγαθά, την πράσινη μετάβαση και τις νέες τεχνολογίες.

2. Στη χώρα μας διαχρονικά υπάρχει καταγεγραμμένη Προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία. Το διακύβευμα της περιόδου για τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις σχετίζεται με την μετεξέλιξη της κοινωνικής πλειοψηφίας σε πολιτική.
Οι ηγεσίες των σχηματισμών του προοδευτικού χώρου έχουν η κάθε μια τις δικές τους επιδιώξεις. Όμως μπορούν να συνυπάρξουν στα πλαίσια ενός σχεδίου προοδευτικής διακυβέρνησης. Μπορούν να συνυπάρξουν σε μια συμφωνία προγραμματικού χαρακτήρα που θα σέβεται την αυτοτέλεια και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε φορέα. Συμφωνία που θα έχει πλουραλισμό και οργανωτική αυτοτέλεια. Και αυτό μπορεί να δίνει τη δυνατότητα ώστε ο κάθε πολιτικός χώρος στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας να διακρίνεται μέσα από τη συμβολή του στη διαμόρφωση προοδευτικής διακυβέρνησης, επιδιώκοντας την αύξηση της αποδοχής του.

3. Βιώνουμε μια περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ επιταχύνει εφαρμογή πολιτικών που εξυπηρετούν επιδιώξεις των συστημικών κέντρων, με εκχώρηση μεριδίων αγοράς που συρρικνώνουν την εγχώρια παραγωγική βάση, διευρύνουν ένα καθεστώς αχαλίνωτης κερδοσκοπίας με θύματα τις δυνάμεις της επισφαλούς εργασίας, τα μεσαία στρώματα, τον πρωτογενή τομέα κτλ.
Οι γεωγραφικές και κοινωνικές ανισότητες μεγεθύνονται, τα δημόσια αγαθά της υγείας, της παιδείας, της ασφάλισης εμπορευματικοποιούνται, γίνονται δώρα σε λίγους και ισχυρούς.
Το χειρότερο είναι πως με το σχέδιο της κυβέρνησης η εναπομείνασα παραγωγική βάση της χώρας αποκλείεται από την πρόσβαση στα προγράμματα πράσινης μετάβασης, ψηφιακού μετασχηματισμού και περιφερειακής ανάπτυξης, δηλαδή από το πρόγραμμα ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το κόστος για τη χώρα και τους πολίτες ήδη εκδηλώνεται. Η ακρίβεια, η ανεργία, το χρέος και η ανασφάλεια, η πανδημία, γίνονται ολέθριοι προπομποί περιθωριοποίησης χώρας και πολιτών.

4. Οι πολίτες δεν φτάνει πια να εκδηλώνουν την δυσανεξία τους για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι η ώρα τώρα να αποφασίσουν αν οι επιδιώξεις τους είναι συμβατές με εκείνες της οικονομικής ολιγαρχίας.
Οι διεργασίες που εξελίσσονται σ' όλα τα κόμματα παρέχουν πολλούς τρόπους ώστε να διαμηνυθεί  στις ηγετικές ομάδες των κομμάτων ότι είναι απαίτηση της κοινωνικής πλειοψηφίας η Προοδευτική διέξοδος.

* Ο Αντώνης Κοτσακάς είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)