to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:54 | 09.01.2018

Κοινωνία

Πολιτική βούληση για δίκαιη λύση όσον αφορά την έκταση όπου ασκεί τη δραστηριότητά της ζητεί η ΒΙΟ.ΜΕ.

Να εξαιρεθεί από τη διαδικασία των πλειστηριασμών η έκταση των 20 στρεμμάτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου ασκεί τη λειτουργία της η Βιομηχανική Μεταλλευτική (ΒΙΟ.ΜΕ) Συνεργατική, προτείνουν οι 24 εργαζόμενοι που αυτοδιαχειρίζονται την επιχείρηση, όπως διευκρίνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o Αλέκος Σιδερίδης, ένας εξ αυτών.


Οι 24 προτείνουν ακόμη να δεσμευθεί η έκταση από το ΙΚΑ έναντι των χρεών, ύψους 5,5 εκατ.-6 εκατ. ευρώ, που τρέχουν από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και να παραχωρηθεί στους εργαζομένους της ΒΙΟ.ΜΕ Συνεργατικής έναντι ενοικίου που θα συμφωνηθεί.

«Από το σύνολο των 160 στρεμμάτων της "Φίλκεραμ Τζόνσον", προς πλειστηριασμό, τα 20 στρέμματα που δεν συνδέονται με τα υπόλοιπα χωροταξικά, είναι αυτά όπου ασκούμε τη λειτουργία μας» επισήμανε ο κ. Σιδερίδης, προσθέτοντας «το ζήτημα μπορεί να λυθεί, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση. Υπάρχει άλλωστε και προηγούμενο. Η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, επί της προηγούμενης κυβέρνησης, είχε προχωρήσει στη δέσμευση αποθήκης και οικοπέδου έναντι χρεών ΦΠΑ. Οι νομικοί μας υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί. Όλοι αναρωτιόμαστε γιατί δεν λύνεται. Δεν ζητούμε ελεημοσύνη, ούτε να μας κάνουν χάρη. Ζητούμε τη δίκαιη λύση. Και εμείς οι 24 είμαστε εργαζόμενοι του ομίλου άλλωστε και έχουμε δικαιώματα».

Πάντως, οι 24 εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ Συνεργατικής, διά στόματος του κ. Σιδερίδη, διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να καταθέσουν τα όπλα και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Άλλωστε, όπως αναγράφεται στο κολλημένο επί χρόνια τώρα χειρόγραφο ρητό στον τοίχο του μικρού δωματίου όπου οι εργαζόμενοι συζητούν κι ετοιμάζουν το φαγητό τους, «αυτός που αγωνίζεται, μπορεί είτε να χάσει είτε να κερδίσει. Αυτός που δεν αγωνίζεται έχει ήδη χάσει». Αυτό το ρητό, όπως υπογράμμισε ο κ. Σιδερίδης «μας ακολουθεί όλη μας τη ζωή και δεν έχουμε την πρόθεση να προδώσουμε τους εαυτούς μας».

Υπενθυμίζεται ότι στις 11/1/2018 ξεκινά ο δεύτερος κύκλος του πλειστηριασμού στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, με το τίμημα να καταγράφεται μειωμένο κατά 10 εκατ. ευρώ, έναντι του πρώτου που διενεργήθηκε προ 6μηνου, και να τοποθετείται στα 21 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Σιδερίδη. Κατά τον ίδιο, ο δεύτερος κύκλος του πλειστηριασμού, που ξεκινά την προσεχή Πέμπτη θα εξελιχθεί σε διάστημα τριών εβδομάδων, που σημαίνει ότι εάν δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον την πρώτη ημέρα, θα ακολουθήσει η διαδικασία στις 18 και 25 του τρέχοντος μηνός και μετά, για τελευταία φορά, στα μέσα προς τέλη Φεβρουαρίου. 

Η εξέλιξη των 24 εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ στα χρόνια της αυτοδιαχείρισης

Εν αναμονή των εξελίξεων, οι 24 εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ Συνεργατικής, όχι μόνο δεν κάθονται με «σταυρωμένα τα χέρια», αλλά φροντίζουν τόσο για τη διάδοση του εγχειρήματός τους, όσο και για την άνθιση της δραστηριότητάς τους.

Σήμερα, παράγουν 800-1.000 λίτρα οικολογικών καθαριστικών, ενώ το τελευταίο τετράμηνο έχουν ξεκινήσει την παραγωγή κόλας πλακιδίων, προϊόν που όπως υπογραμμίζει ο κ. Σιδερίδης «την άνοιξη εκτιμούμε ότι θα προχωρήσει δυναμικά».

Τα προϊόντα τους, που κοστίζουν φθηνότερα κατά 20% έως και 50% σε σχέση με τα ομοειδή στο εμπόριο, διοχετεύονται στην αγορά με ετικέτα της ΒΙΟ.ΜΕ Συνεργατικής και μπορεί κάποιος να τα βρει σε διάφορα στέκια σε όλους τους νομούς της χώρα μας, όπως και μεταξύ άλλων στις αγορές χωρίς μεσάζοντες, αλλά και στο πρατήριο της επιχείρησης στο Περιστέρι, στην οδό Ψαρών. Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Σιδερίδης, η ΒΙΟ.ΜΕ Συνεργατική πραγματοποιεί και εξαγωγές σε Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Ελβετία, ενώ πιθανώς εντός του επόμενου μήνα, θα παραβρεθούν σε εκδήλωση που οργανώνεται στη Βρετανία, με σκοπό τόσο την ενημέρωση για το εγχείρημα της αυτοδιαχείρισης, όσο και για το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Σιδερίδη, τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται σε λειτουργία και το ηλεκτρονικό κατάστημα που έχουν δημιουργήσει, στην ιστοσελίδα www.viomecoop.com και που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο «πάει πολύ καλά», ενώ συνολικά έχουν γίνει 4.800 παραγγελίες.

Από το παρελθόν στο σήμερα και το μέλλον της... αυτοδιαχείρισης 

Το εργοστάσιο των εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, ιδρύθηκε το 1982, αποτελούσε θυγατρική της Philkeram Johnson, ιδιοκτησίας της οικογένειας Φιλίππου, και κατασκεύαζε δομικά υλικά.

Αποτελούσε μια από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας μέχρι το 2010, οπότε και παρουσίασε αρνητικό ισολογισμό καθυστερώντας παράλληλα τη μισθοδοσία των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η μητρική εταιρεία χρέωσε με δάνειο ύψους 1,9 εκατ. ευρώ τη θυγατρική της, με αποτέλεσμα να αποκτήσει πλασματικά παθητικό. Έτσι, τον Αύγουστο του 2011 η επιχείρηση προχώρησε σε παύση πληρωμών, έχοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους από τον Μάιο του ιδίου έτους.

Τον Οκτώβριο του 2011, με απόφαση της γενικής συνέλευσης, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας και μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει απόλυση σε κανέναν από τους 70 εργαζόμενους. Τον Μάιο του 2012 η γενική συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε με πλειοψηφία 97% την ανάληψη της ευθύνης του εργοστασίου και στις 12 Φεβρουαρίου 2013, οι 24 εργαζόμενοι που αποφάσισαν την αυτοδιαχείριση ξεκίνησαν τη λειτουργία του εργοστασίου, παράγοντας προϊόντα γενικού καθαρισμού, καθώς και κάποια από αυτά που παρασκεύαζαν και παλαιότερα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το πρώτο εγχείρημα εργατικής αυτοδιαχείρισης βιομηχανικής μονάδας στην Ελλάδα, το οποίο έχει λάβει σημαντική υποστήριξη από διάφορους φορείς και προσωπικότητες. Μεταξύ αυτών που έχουν εκφράσει υποστήριξη είναι οι Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της, ενώ τονίζεται ότι έχουν δημιουργηθεί οργανώσεις αλληλεγγύης σε πολλές ξένες χώρες, σύμφωνα με τον κ. Σιδερίδη. Η Fair Trade Hellas, στο πλαίσιο πρότζεκτ για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, χαρακτήρισε την ΒΙΟΜΕ ως παράδειγμα «καλής πρακτικής» για τη Βόρεια Ελλάδα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)