to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:01 | 10.10.2017

Διεθνή

Πολιτική στήριξη Βούτσιτς στον Ερντογάν

Κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, υπεγράφησαν 16 συμφωνίες συνεργασίας


Πολιτική υποστήριξη παρείχε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στον ομόλογό του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδικάζοντας τις προσπάθειες υπονόμευσης της εξουσίας του.

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την συνάντηση των δύο προέδρων στο Βελιγράδι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς έκανε ιδιαίτερη μνεία στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. «Η Σερβία ήταν από τις πρώτες χώρες που καταδίκασε το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία και στάθηκε στο πλευρό του προέδρου Ερντογάν. Πιστεύουμε ότι μόνο ο λαός, με ελεύθερές εκλογές, μπορεί να αποφασίζει για το μέλλον του και όχι κάποιοι άλλοι με την χρήση βίας ή τη στήριξη ξένου παράγοντα» επισήμανε ο Αλ. Βούτσιτς. Απευθυνόμενος δε στον τούρκο ομόλογό του, τόνισε: «Εμείς κ. πρόεδρε δεν συνάπτουμε συμμαχίες με τους αντιπάλους των νόμιμων αρχών στην Τουρκία, συνεργαζόμαστε μόνο μ' εσάς και δεν έχουμε καμία συνεργασία με τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκουλέν ή κάποιου άλλου αντιπάλου σας»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πραγματοποιεί, από εχθές βράδυ, διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία κατά την διάρκεια της οποίας θα επισκεφτεί και την επαρχία του Σαντζάκ όπου υπάρχει μεγάλη βοσνιακή-μουσουλμανική μειονότητα.

Στις συνομιλίες των δύο προέδρων, σήμερα, κυριάρχησαν οικονομικά θέματα που αφορούν τις τουρκικές επενδύσεις, τις εμπορικές συναλλαγές, την συμμετοχή τουρκικών εταιριών στην κατασκευή έργων υποδομής όπως επίσης και τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Συνολικά υπεγράφησαν 16 συμφωνίες συνεργασίας. Σε πολιτικό επίπεδο, συμφωνήθηκε η σύσταση ανώτατου πολιτικού συμβουλίου συνεργασίας που θα συνεδριάζει μία φορά το χρόνο. Στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών υπεγράφη, από τους αρμόδιους υπουργούς, η αναθεώρηση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου του 2009 με τη διεύρυνση της λίστας των σερβικών προϊόντων που θα εισάγονται ατελώς από την Τουρκία. Έτσι η Σερβία θα έχει την δυνατότητα να εξάγει, το 2018 ηλιόσπορους και 25000 τόνους ηλιέλαιου στην Τουρκία όπως επίσης και 5000 τόνους βοδινού κρέατος. Οι υπουργοί υποδομών των δύο χωρών υπέγραψαν δήλωση πρόθεσης συνεργασίας για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει το Βελιγράδι με το Σαράγιεβο και για την ανακατασκευή του οδικού δικτύου στην σερβική επαρχία Σαντζάκ. Στην ενέργεια επίσης υπεγράφη δήλωση προθέσεων για την σύνδεση της Σερβίας με τον αποκαλούμενο τουρκικό αγωγό φυσικού αερίου. Για το θέμα αυτό ο Ερντογάν δήλωσε, στη συνέντευξη τύπου, ότι, αφού γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη σύναψη συγκεκριμένης συμφωνίας από τους αρμόδιους υπουργούς, θα μεταβιβάσει το αίτημα της Σερβίας να ενταχθεί στο πρόγραμμα, στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και θα αποφασίσουν από κοινού. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν θα έχει αντιρρήσεις. Οι υπόλοιπες συμφωνίες αφορούν την συνεργασία για την εκμετάλλευση ιαματικών λουτρών, την αναστήλωση μνημείων της οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς και την συνεργασία στο τουριστικό τομέα.

Οι πρόεδροι Ερντογάν και Βούτσιτς θα συμμετάσχουν, σήμερα το βράδυ, σε κοινό οικονομικό φόρουμ σέρβων και τούρκων επιχειρηματιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Τούρκο πρόεδρο ακολουθούν 185 επιχειρηματίες από την Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, μετά τη συνάντηση με τον Βούτσιτς, ότι το μήνυμα που θα στείλει στους τούρκους επιχειρηματίες είναι να επενδύσουν άφοβα στην Σερβία.

Σήμερα το απόγευμα οι δύο πρόεδροι θα περπατήσουν μαζί στο πάρκο Καλεμεγκντάν όπου βρίσκεται το κάστρο του Βελιγραδίου το οποίο αποτελούσε το φρούριο των Τούρκων την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας.

Αύριο ο Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα επισκεφτεί την πόλη Νόβι Πάζαρ στην επαρχία Σαντζάκ, στην νοτιοδυτική Σερβία, όπου ο μουσουλμανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Ο Ερντογάν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο Σαντζάκ το οποίο είχε επισκεφτεί και το 2010 ως πρωθυπουργός. Ερωτηθείς στην συνέντευξη Τύπου για το μήνυμα που μεταφέρει στους μουσουλμάνους της Σερβίας ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε « Θα πώ αυτό που λέω και παντού, ότι δεν υποστηρίζω κανενός είδους εθνικισμό».

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)