to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Πολιτική μεθόδευση πίσω από τα σκάνδαλα στην ανακύκλωση»

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Σ. Φάμελλου για το σκάνδαλο έγκρισης του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης ΑΕ από το ΔΣ του ΕΟΑΝ


Το σκάνδαλο έγκρισης του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης ΑΕ από το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), παρά την αρνητική εισήγηση των υπηρεσιών και τη διαχρονικά αρνητική αξιολόγηση των επιδόσεων της καθώς και την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ουσιαστικά τερματίζει την ανακύκλωση στη χώρα,  τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλος κατά τη χθεσινή συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή.

Ο Σ. Φάμελλος υπενθύμισε στον κ. Σκρέκα ότι η λειτουργία της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης (ΑΑ) έχει απασχολήσει διαχρονικά τις υπηρεσίες που ξεκίνησε με την απόφαση ανάκλησης της έγκρισης λειτουργίας της το 2013. Ακολούθησε ξανά αρνητική αξιολόγηση και αρνητική εισήγηση του Οργανισμού Ανακύκλωσης το 2019. Μετά όμως τη βίαιη διακοπή της συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΟΑΝ το 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγουμε στο σήμερα όπου, παρά την εκτενή αρνητική εισήγηση των υπηρεσιών του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), το ΔΣ του ΕΟΑΝ, που συστάθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, ενέκρινε το επιχειρησιακό σχέδιο του συστήματος αυτού.

Όμως, όπως προκύπτει από όλα τα έγγραφα που έχουν έρθει στη Βουλή, το Σύστημα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης «δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και δεν επιτυγχάνει στόχους ανακύκλωσης, έχει επίσης πολύ χαμηλές επιδόσεις, δεν επιτυγχάνει τους στόχους ανακύκλωσης και περιέχει στο σχέδιό του ανεπαρκή τεκμηρίωση των ποσοτήτων που πραγματικά ανακυκλώθηκαν, έχει ως αποτέλεσμα μηδαμινή έως ελάχιστη συμβολή στους εθνικούς στόχους ανακύκλωσης (0,8% έως 4%),  υψηλά ποσοστά δανεισμού με ενεχυριασμό μελλοντικών εσόδων, και σοβαρότατο πρόβλημα στην ανεύρεση χορηγιών για το οικονομικό αντίτιμο».

Συνεπώς η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη για αυτό το σκάνδαλο που οδήγησε και στην παραίτηση των περιβαλλοντικών ΜΚΟ από το ΔΣ του ΕΟΑΝ. Άρα, όλες οι ΜΚΟ συνηγορούν στο ότι υπάρχει σκάνδαλο που δυναμιτίζει όλη την ανακύκλωση της Ελλάδας και μας οδηγεί σε πρόστιμα!

Παρά τις εγγυήσεις του Υφυπουργού, κ. Αμυρά, περί ισότιμης και αξιοκρατικής αξιολόγησης των συστημάτων, δόθηκε έγκριση σε ένα σύστημα που έχει αξιολογηθεί ως μη  οικονομικά βιώσιμο και που δεν επιτυγχάνει του εθνικούς στόχους ανακύκλωσης. Όμως, η απόφαση αυτή θα στερήσει τελικά από τους Δήμους και τους πολίτες από εξοπλισμό ανακύκλωσης και θα οδηγήσει σε ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στη διαχείριση απορριμμάτων.

Ο Υπουργός ΠΕΝ, κ. Σκρέκας, προσπάθησε να συσχετίσει την έγκριση της ΑΑ με τη γενικότερη καθυστέρηση της ανακύκλωσης και με την ανάγκη ενίσχυσής της από όλες τις πλευρές. Με την ευκαιρία αυτή, ο Σ. Φάμελλος, υπενθύμισε ότι οι χαμηλές επιδόσεις στην ανακύκλωση αποτελούν ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ, διότι δεν εφαρμόζει  τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως το νόμο 4496/17 που έθεσε ένα αυστηρό πλαίσιο διαχείρισης των συστημάτων. Δεν εφαρμόζει τα κίνητρα για την ανακύκλωση για τους ΟΤΑ, δηλαδή την τιμολογιακή πολιτική, δεν εφαρμόζει την υποχρέωση χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων που ισχύει από το 2018, με το νόμο 4555/18, και δεν εφαρμόζει και τη στρατηγική για την κυκλική οικονομία.

«Η έγκριση του συγκεκριμένου συστήματος ανακύκλωσης, δεδομένης της εκτενούς αρνητικής εισήγησης των υπηρεσιών του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο ως προϊόν πολιτικής μεθόδευσης. Εγκαθιστά επιπλέον ανισοτιμία στην έγκριση συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης με καθαρά πολιτικά κριτήρια», δήλωσε κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος. ​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)