to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:46 | 17.03.2023

Διεθνή

Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Κατατέθηκαν οι δύο προτάσεις μομφής

Αυξάνεται συνεχώς η πίεση στον Εμανουέλ Μακρόν μετά την απόφασή του να προχωρήσει σε Προεδρικό Διάταγμα προκειμένου να περάσει το αντιδημοφιλές νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό.


(Sarah Meyssonnier/REUTERS)

Κατατέθηκε σήμερα το απόγευμα η πρώτη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στη γαλλική Εθνοσυνόλευση από τους βουλευτές της μικρής ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας LIOT. 

Οι βουλευτές της LIOT ανακοίνωσαν την κατάθεση μιας «διακομματικής» πρότασης μομφής, αντιδρώντας στην απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας να περάσει το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος χωρίς ψηφοφορία στη Βουλή.

«Η ψήφος υπέρ της πρότασης μομφής θα μας επιτρέψει να βγούμε από μια βαθιά πολιτική κρίση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ομάδας LΙΟΤ Μπερτράν Πανσέρ, εκφράζοντας λύπη που «οι συνάδελφοι του Ρεπουμπλικάνοι (του κόμματος της παραδοσιακής Δεξιάς) δεν συνυπογράφουν». Ο Πανσέρ μάλιστα προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να πείσει τους βουλευτές της Δεξιάς.

Περίπου 15 βουλευτές του LΙΟΤ είναι οι πρώτοι από τους 91 υπογράφοντες το κείμενο, μεταξύ των οποίων βρίσκονται επίσης βουλευτές τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία αποτελούν τον αριστερό συνασπισμό Nupes.

«Η ψήφος υπέρ της πρότασης μομφής σημαίνει ψήφος κατά της συνταξιοδότησης στα 64 έτη και πτώση της κυβέρνησης. Όποιος σπέρνει χάος, θερίζει μομφή!», δήλωσε η επικεφαλής των βουλευτών της Ανυπόταχτης Γαλλίας (LFI, ριζοσπαστική Αριστερά) Ματίλντ Πανό.

Οι βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού (RN, Ακροδεξιά) κατέθεσαν κι αυτοί με τη σειρά τους πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

«Θα υπερψηφίσουμε και όλες τις προτάσεις μομφής που θα κατατεθούν», υπογράμμισε η βουλευτής Λορ Λαβαλέτ.

Για να πέσει η κυβέρνηση, μια πρόταση μομφής πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, δηλαδή 287 ψήφους.

Με άλλα λόγια, θα απαιτούνταν να ψηφίσουν υπέρ και γύρω στους 30 βουλευτές του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών (LR), σε σύνολο 61, μια υπόθεση που δεν φαίνεται πιθανή.

Τα σενάρια: τι θα γίνει αν ψηφιστεί και τι αν απορριφθεί η πρόταση μομφής

Eάν υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής, τότε η κυβέρνηση παραιτείται και ο νόμος για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση απορρίπτεται. Ο Γάλλος πρόεδρος είτε θα ορίσει νέο πρωθυπουργό είτε θα διαλύσει τη Βουλή και θα προκηρύξει εκλογές.

Eάν δεν υπερψηφιστεί, τότε υπάρχουν δύο δυνατότητες:

α. Προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο εντός 15 ημερών από την υιοθέτηση του νόμου από τη Βουλή (μέσω του άρθρου 49.3) και με την υπογραφή 60 βουλευτών ή 60 γερουσιαστών.

β. Διενέργεια δημοψηφίσματος μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία:

Με πρωτοβουλία του ενός πέμπτου των μελών της Εθνοσυνέλευσης -δηλαδή 185 βουλευτών- μπορεί να οργανωθεί δημοψήφισμα. Για να είναι έγκυρο θα πρέπει να έχει τη στήριξη του 1/10 των ψηφοφόρων, δηλαδή να συγκεντρωθούν οι υπογραφές περίπου 4.800.000 ατόμων εντός διαστήματος 9 μηνών.

Εάν ξεκινήσει μια τέτοια πρωτοβουλία, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη δημοσίευση της μεταρρύθμισης, πράγμα που στην περίπτωση αυτή θεωρείται σχεδόν αδύνατον.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Libération, υπάρχουν βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων που έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν την πρόταση μομφης της LIOT. 

Η συζήτηση επί των προτάσεων μομφής θα λάβει χώρα κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα 20 Μαρτίου και προς το παρόν υπολογίζεται ότι θα λάβει κατ' ελάχιστον 262 θετικές ψήφους, δηλαδή το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης πλην Ρεπουμπλικάνων, κάποιοι από τους οποίους έχουν πάρει ήδη θέση υπέρ ή κατά. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τουλάχιστον 7 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων έχουν εκφράσει είτε την πρόθεσή τους να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής, είτε ότι δεν βλέπουν εντελώς αρνητικά μια τέτοια πιθανοτητα. Σε αντίθεση με άλλους, που μάλλον αποτελούν και την πλειοψηφία, που δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συνταχθούν με μια πρόταση μομφής που προέρχεται από τα άκρα (ίσως γι' αυτό οι Nupes δεν κατέθεσαν δική τους πρόταση, αλλά συνυπέγραψαν την πρόταση της LIOT), ενώ κάποιοι αντιμετωπίζουν ως αδιανόητο το ενδεχόμενο να δουν τον Μελανσόν πρωθυπουργό, όπως δήλωσε ο βουλευτής του Λίγηρα Ζαν-Πιερ Ταιτ. Ενδεχόμενο που ίσως να ήταν αναγκαστικό για τον Μακρόν αν υπερψηφιζόταν η πρόταση μομφής και δεν ήθελε να προχωρήσει σε εκλογές. 

Χιλιάδες Γάλλοι στο δρόμο: Άρχισαν οι πρώτες συγκρούσεις στην πλατεία Κονκόρντ

Χιλιάδες κόσμου είναι και πάλι σήμερα συγκεντρωμένοι από νωρίς στην πλατεία Κονκόρντ, ενώ πριν από λίγο ξεκίνησαν οι πρώτες συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία προσπαθεί να διαλύσει τη συγκέντρωση. Φωτιές και οδοφράγματα και επαναστατικό κλίμα, με μαζική παρουσία νέων και φοιτητών. 

Στο μεταξύ και τα συνδικάτα προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις τόσο για το σαββατοκύριακο, όσο και για την επόμενη Πέμπτη 23 Μαρτίου. Η εκπρόσωπος της CGT Κατρίν Περρέ, μιλώντας εκ μέρους της ομοσπονδίας οκτώ συνδικάτων, κάλεσε σε τοπικές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου και σε συμμετοχή στη μεγάλη απεργία της 23ης Μαρτίου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)