to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πολιτική εκμετάλλευση και αρχαιολογία: Συνέντευξη με την αρχαιολόγο Δέσποινα Κουτσούμπα (βίντεο)

Η Δέσποινα Κουτσούμπα, αρχαιολόγος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων μιλάει στον Άγγελο Καλοδούκα και το left.gr για την ανασκαφή στο λόφο Καστά και την απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσής της, για την ιδεολογική χρήση των αρχαιολογικών ευρημάτων για την επιβεβαίωση «μεγάλων εθνικών αφηγήσεων», για την εγκυρότητα των πορισμάτων της αρχαιολογίας όταν αυτά διαπλέκονται με την κρατική ιδεολογία, για την εμπλοκή της τουριστικής βιομηχανίας και των ΜΜΕ στη δουλειά των αρχαιολόγων.


Με τη Δέσποινα Κουτσούμπα ξεκινάμε τη συνέντευξη από την επικαιρότητα. Την ανασκαφή στο λόφο Καστά και τη διαμάχη γύρω τόσο από την πολιτική εκμετάλλευση της ανασκαφής όσο και τη διαμάχη για τα ίδια τα ευρήματα (00:20 δευτερόλεπτο έως 08:15).

Μετά η συζήτηση πηγαίνει στο γενικότερο ζήτημα της ιδεολογικής χρήσης των αρχαιολογικών ευρημάτων από την πλευρά του κράτους για την επιβεβαίωση «μεγάλων εθνικών αφηγήσεων».

Κατά πόσο δηλαδή μπορεί ένας αρχαιολόγος που θέλει να παραμείνει αυστηρά στο έδαφος της επιστήμης να αντισταθεί στις πιέσεις, π.χ., όλα τα ευρήματα στον χώρο της Μακεδονίας να συνδέονται με τον Μέγα Αλέξανδρο και να εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες τους νεοελληνικού κράτους (08:15-15:08).

Κατόπιν θίγεται το ζήτημα της εγκυρότητας των πορισμάτων της αρχαιολογίας όταν αυτά διαπλέκονται με την κρατική ιδεολογία. Γίνεται αναφορά για την ιδεολογική χρήση της αρχαιολογίας στο σύγχρονο Ισραήλ αλλά και τα γειτονικά Σκόπια (15:08-19:55). 

Τέλος συζητάμε για την εμπλοκή στη δουλειά των αρχαιολόγων της τουριστικής βιομηχανίας και των ΜΜΕ (19:55-22:30) και για τη δυνατότητα μια άλλης λειτουργίας από την πλευρά του κράτους που θα ήταν προωθητική για την αρχαιολογική έρευνα (22:30-27:06).

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)