to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:21 | 29.08.2013

Πολιτική

Πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Στυλίδας με ομιλητή το Γ. Σταθάκη (video)

«Η Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση».


Ρεπορτάζ: Νίκος Παρμενόπουλος

Την «πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση» παρουσίασε την Τετάρτη 28/8 σε πολιτική εκδήλωση στην πλατεία τηςΣτυλίδας ο βουλευτής, πανεπιστημιακός και υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος,  Γιώργος Σταθάκης.

Στην εκδήλωση χαιρέτησε ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κυριακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση. O κ. Κυριακάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: Η κυβέρνηση εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών, που πρακτικά δεν υπήρξαν για το 80% του πληθυσμού συνεχίζει την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονίων επιδεικνύοντας κοινωνική αναλγησία. Πλέον, μπορούμε να μιλάμε  για «συμβόλαια εξόντωσης της κοινωνίας» για λογαριασμό της τρόικας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, επικαλούμενος  το κλείσιμο της ΕΡΤ, τις απολύσεις εκπαιδευτικών με τη διάλυση της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης, τις απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, το κλείσιμο νοσοκομείων. Επίσης, όπως τόνισε επιδεικνύει συμβόλαια εξόντωσης της δημόσιας περιουσίας, εκποιώντας κερδοφόρες  δημόσιες επιχειρήσεις όπως τον ΟΠΑΠ, τη ΛΑΡΚΟ τηνΕΑΒ και την ΕΛΒΟ. Την ίδια στιγμή συνεχίζει το καταστροφικό της έργο όσον αφορά τους μικρομεσαίους, τη διάλυση της αγροτικής οικονομίας και της δημόσιας παιδείας ενώ ετοιμάζουν να πάρουν τα σπίτια του ελληνικού λαού,  νέες απολύσεις και όλα αυτά στο όνομα της «δόσης».

Σε αυτό το ζοφερό τοπίο, συνέχισε ο κ. Κυριακάκης όλο και περισσότεροι πολίτες  αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει λύση στη συνέχιση αυτής της πολιτικής και υπάρχει άλλος δρόμος. Η προσπάθεια να πείσουν ότι «το μνημόνιο είναι μονόδρομος» με σκοπό να καλλιεργήσουν την απελπισία και παραίτηση του κόσμου πέφτει στο κενό καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες έρχονται να αγκαλιάσουν το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ ότι «υπάρχει ελπίδα» και άλλος δρόμος προοπτικής για τη χώρα και την κοινωνία. Ταυτόχρονα προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον εθνικό διχασμό χρησιμοποιώντας εμφιλιοπολεμικά σεναρια που ο λαός έχει  από καιρό ξεπεράσει και την «Χρυσή Αυγή».  Επι πλέον μέσα από τις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές και τον πόλεμο που ετοιμάζουν στην περιοχή μας σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το δίλημμα  «του εθνικού κινδύνου» για να εγκλωβίσουν τον κόσμο. Δεν θα το επιτρέψουμε να γυρίσουμε πίσω. Θα επικρατήσει η ελπίδα  που βασίζεται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μια χώρα απαλλαγμένη από τα μνημόνια που θα πετύχει με την υποστήριξη του λαού την απαλλαγή της χώρας από το χρέος και μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση θα βοηθήσει την κοινωνία να σταθεί στα πόδια της. Οι ώρες είναι κρίσιμες,  κατέληξε ο Βασίλης Κυριακάκης. Χρειάζεται οι επιμέρους αγώνες των διαφόρων κλάδων εργαζομένων να ενοποιηθούν για να αναγκάσουν την κυβέρνηση σε εκλογές με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή ο λαός αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει άλλη λύση θα είναι μαζί μας  στους αγώνες που είναι σε εξέλιξη και θα ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό.

Από την πλευρά του ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης  ανέλυσε την  πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε: 

Εδώ και τρία χρόνια εν μέσω αυτής της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής που βιώνει η χώρα μας το πραγματικό ερώτημα είναι ένα και μοναδικό: Αν αυτή η μνημονιακή πολιτική είναι μονόδρομος που επιβάλλεται εκ των πραγμάτων επειδή κάποιοι οι οποίοι δίνουν χρήματα για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους άρα υποβάλλουν τους όρους τους ή αν υπάρχει ένας άλλος δρόμος ο οποίος θα μπορούσε, μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει η χώρα  για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα του χρέους και της ανασυγκρότησης της ελληνικής κοινωνίας. Στη συνέχεια ο κ. Σταθάκης ανέλυσε  ότι η θέση ότι με το μνημόνιο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους είναι λαθεμένη και παραπλανητική. Η αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών να μειώσουν το δημόσιο χρέος και οι συνεχείς αναθεωρήσεις των δανειακών συμβάσεων  δικαιώνουν τη θέση  που εξ αρχής υποστήριζε  ΣΥΡΙΖΑ  ότι «μνημόνιο και χρέος δεν συνδέονται».  Με επιχειρήματα ο κ. Σταθάκης ανέτρεψε επίσης την άποψη ότι το μνημόνιο είναι μια αναγκαία πολιτική που μπορεί να θεραπεύσει τις κακοδαιμονίες της ελληνικής κοινωνίας  και τόνισε ότι αντίθετα το μνημόνιο επέτεινε την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Η απάντηση στο πρόβλημα είναι πολιτική, τόνισε ο κ. Σταθάκης, γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα μεγάλο βήμα όταν ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας  ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θα μπορούσε να δώσει λύση στο οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο της χώρας. Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Ανατροπή στην Ελλάδα, μήνυμα στην Ευρώπη».

Στη συνέχεια ο κ. Σταθάκης ανέλυσε τις βασικές αρχές της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ακολούθησε δημιουργική  συζήτηση και τέθηκαν μια σειρά από ερωτήματα  στους ομιλητές για το πώς η κυβέρνηση του  ΣΥΡΙΖΑ   θα αντιμετωπίσει μια σειρά ζητημάτων όπως τις ιδιωτικοποιήσεις βασικών δημόσιων επιχειρήσεων, το ξεπούλημα των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας και της δημόσιας περιουσίας, το αίτημα του κινήματος για  κατάργηση των διοδίων και των χαρατσιών και δρόμους ελεύθερους για όλους, τη δυνατότητα να βγούμε από την κρίση στα πλαίσια του ευρώ, τη συμμαχία των χωρών του νότου,  τις αλλαγές στο φορολογικό και πιστωτικό σύστημα, τη μείωση των  μισθών  και  συντάξεων και την τιμωρία των ενόχων από την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Οι ομιλητές επανέλαβαν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των μνημονίων, κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα για επαναχρηματοδότηση της οικονομίας και των δημοσίων επενδύσεων  και επαναδιαπραγμάτευση στα πλαίσια της ΕΕ. Επίσης,  επανέλαβαν τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ του μνημονίου επίπεδα,  την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων,  τη λήψη μέτρων προστασίας των κοινωνικά αδύναμων με ιδιαίτερη μέριμνα για  τους τομείς της υγείας, παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας.

 Όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης κλείνοντας την ομιλία του, το μεγάλο διακύβευμα  είναι ησύγκρουση που γίνεται στην ελληνική κοινωνία αυτή τη στιγμή. Από τη μια μεριά υπάρχει ένα πολιτικοοικονομικό σύστημα που διαμορφώθηκε όλα αυτά τα 30 χρόνια το οποίο με το μνημόνιο και πέρα από αυτό το οποίο προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην εξουσία και να προσαρμόσει τις οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές στα δικά του μέτρα. Απέναντι σε αυτό το σύστημα υπάρχει μια πολιτική δύναμη και ένα μεγάλο φάσμα πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που επιδιώκουν να ανατρέψουν αυτό το σύστημα, να το διαλύσουν και να προχωρήσουν στις βαθιές αλλαγές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Αυτή είναι η σύγκρουση και ελπίζουμε ότι  από αυτή τη σύγκρουση αυτή εμείς θα βγούμε νικητές.  Το ταξίδι που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν 15 μήνες για συμμετοχή στην διακυβέρνηση της χώρας θα ολοκληρωθεί με το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

DSC_0979DSC_0976

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)