to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:08 | 05.01.2013

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Πολιτική απόφαση το δάνειο - μαμούθ στο Mega από την Εθνική

Με κυβερνητική κάλυψη, σύμφωνα με πληροφορίες, από consortium τραπεζών υπό την Εθνική Τράπεζα εγκρίθηκε το δάνειο - μαμούθ στο Mega, ύψους 98 εκατ. ευρώ, φιλί ζωής για το κανάλι, που σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία αποκτά πλέον διαθέσιμα κίνησης και αναχρηματοδότηση των δανείων του. Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει το Mega συνδέεται με τον κομβικό ρόλο του ως βασικού ιδεολογικού μηχανισμού αναπαραγωγής της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και στήριξής της, στο παρελθόν και στο μέλλον. Βουρ με το μνημόνιο.



Με οικονομικούς όρους, η εκχώρηση ενός τόσο υψηλού δανείου στο Mega των Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη και Ψυχάρη στη σημερινή οικονομική συγκυρία, εγείρει εύλογα ερωτήματα, δεδομένων και των πεπραγμένων της επιχείρησης: τα χρέη του Mega σε τράπεζες το α' εξάμηνο του 2012 καταγράφονταν στα 118 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές του υποχρεώσεις ξεπερνούν τα 205 εκατ. ευρώ, σημειωτέον με ένα ετήσιο τζίρο της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Και ετήσιες ζημιές που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 17 εκατ. ευρώ.

Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν προ μηνών είχε γίνει γνωστό ότι το Mega αναζητούσε ομολογιακό δάνειο ύψους μόλις 10 - 12 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το δάνειο "κολλούσε" λόγω της αρνητικής καθαρής θέσης της επιχείρησης, η οποία κρινόταν ως μη βιώσιμη. Οι απολύσεις προσωπικού προ μηνών ήταν καλοδεχούμενες από τις τράπεζες, οι οποίες έχτισαν πάνω σ' αυτές έναν λόγο να θεωρήσουν την εταιρεία βιώσιμη και γι' αυτό "δανειοδοτήσιμη". Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, προχώρησαν στη σύναψη του δανείου, με νέους όρους (χαμηλότερο επιτόκιο; επιμήκυνση;).

Ποια άλλη εταιρεία, με τα συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία, θα μπορούσε να έχει μια τόσο υψηλή τραπεζική διευκόλυνση; Όταν έχουν κλείσει οι στρόφιγγες των δανείων και χορηγούνται μόνο σε υγιείς επιχειρήσεις με προοπτικές; Παραμονές μάλιστα του διορισμού των επιτρόπων στις τράπεζες, κατά πληροφορίες στις 16 Ιανουαρίου; Τι έχει να πει η Τράπεζα της Ελλάδος;

Παρά ταύτα, η είδηση δημιούργησε προσδοκίες στην οπτικοακουστική αγορά, η οποία ελπίζει να αρχίσει να εξοφλείται για οφειλές δύο και τριών χρόνων, με ό,τι περισσέψει από την αναχρηματοδότηση των δανείων του Mega. Eταιρείες παραγωγής όπως π.χ. το Studio ATA, μπορεί να αρχίσει ενδεχομένως να καταβάλλει τις αμοιβές στους συντελεστές τηλεοπτικών σειρών (ηθοποιούς, σεναριογράφους, τεχνικό προσωπικό κ.λπ.) που μένουν απλήρωτοι επί χρόνια.

Άλλοι προμηθευτές του Mega, αλλά και το προσωπικό που απομάκρυνε προ ολίγων μηνών και χάρη στο οποίο έλαβε το δάνειο, μπορεί να ελπίζει σε ομαλή εκταμίευση των αποζημιώσεών του. Οι πιο αισιόδοξοι, όχι όμως και ανεδαφικοί, ονειρεύονται νέες παραγωγές και νέες παραγγελίες για πρόγραμμα άμεσα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας του Mega "Τηλέτυπος Α.Ε.", το κοινό ομολογιακό δάνειο που συνήψε είνει ύψους 98 εκατ. ευρώ. "Το προϊόν του ομολογιακού δανείου θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του συνολικού υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού καθώς και για τη χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών σκοπών της εταιρείας"

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)