to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:47 | 15.12.2012

Διεθνή

Πολιτική αντιπαράθεση στην Κύπρο για την «καυτή πατάτα» της υπογραφής του Μνημονίου

Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του υποψηφίου για την προεδρία της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και της κυβέρνησης Χριστόφια έχει προκαλέσει το ζήτημα της υπογραφής του Μνημονίου για τη διάσωση της οικονομίας της χώρας. Ο κ. Αναστασιάδης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ενδεχομένως επιδιώκει να αποφύγει την υπογραφή του επί θητείας της -κατηγορία που η κυβέρνηση την απορρίπτει, δηλώνοντας ότι δεν ευθύνεται για την καθυστέρηση.


Ο κ. Αναστασιάδης, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου με μεγάλη διαφορά, δήλωσε ότι η εικόνα που δίνει η κυβέρνηση πως υπάρχουν χρήματα στα δημόσια ταμεία και ότι η Κύπρος μπορεί να αντέξει για μερικούς μήνες και επομένως δεν επείγεται, στοχεύει στο να παραταθεί η διαπραγμάτευση πέραν του Ιανουαρίου ακόμα και μετά τις εκλογές.

Ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν χρήματα στα δημόσια ταμεία, γι' αυτό και η κυβέρνηση προσπαθεί να δανειστεί από ταμεία ημικρατικών οργανισμών.

Προειδοποίησε ακόμα ότι, παρά τη συμφωνία με την τρόικα, εκκρεμούν σοβαρά θέματα όπως η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν παραταθεί η εκκρεμότητα, να τεθούν και πάλι θέματα τα οποία συμφωνήθηκε να επανεξετασθούν σε περίπτωση μη βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, όπως η ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει ακόμα μεγάλα προβλήματα και θα είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις μετά και την τελική έκθεση του οίκου Pimco για τις τράπεζες και την εκτόξευση του δημοσίου χρέους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου επέκρινε τον κ. Αναστασιάδη ότι ακολουθεί ξανά το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών, «προσπαθώντας να εκβιάσει να υπογράψουμε ένα μνημόνιο για το οποίο δεν έχουμε ακόμα καταλήξει».

Είπε επίσης ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για το ότι δεν υπάρχει κατάληξη, αφού ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κατά πόσο το δημόσιο χρέος θα είναι βιώσιμο.

«Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημιουργούν προβλήματα και στην Κύπρο» είπε ο κ. Στεφάνου.

«Ο κ. Αναστασιάδης έχει πάντοτε στο στόχαστρο την κυβέρνηση, ενώ δίνει συγχωροχάρτι σ' αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν δύσκολες καταστάσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει το καλύτερο για την Κύπρο, με στόχο να καταλήξει σύντομα στο Μνημόνιο, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρξει η τελική εκτίμηση της Pimco για το ύψος κεφαλαίων που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Εξ άλλου, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι όλοι έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν το κράτος να έχει τα αναγκαία ποσά για κάλυψη των αναγκών του και κάλεσε τους ημικρατικούς οργανισμούς από τους οποίους έχουν ζητηθεί δάνεια να ανταποκριθούν θετικά.

Ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις αντιρρήσεις των συντεχνιών που εκφράζουν αντίθεση στην παραχώρηση χρημάτων από τα Ταμεία Συντάξεων, εξέφρασε λύση γιατί κάποιοι προβάλλουν εμπόδια σ' αυτή την προσπάθεια με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγαλύτερη ανασφάλεια και αναστάτωση.



Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)