to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πολιτική αλλαγή με περιεχόμενο

Η προσέλευση και η ένταξη των 110.000 νέων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δημιουργεί έντονη κοινωνική και πολιτική κινητικότητα.


Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, που εγκαινιάζει μια πιο άμεση πολιτική σχέση με την κοινωνία των πολιτών που κινούνται και αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο.

 

Ο στόχος για αντιστοίχιση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιτυγχάνεται, αλλά η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι συνεχής, διαδραστική και ανατροφοδοτούμενη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι πια ένα  κόμμα πιο μαζικό, ένα κόμμα λαϊκό, ένα κόμμα νεανικό, ένα κόμμα σύγχρονο και ριζοσπαστικό. Μα πάνω  από όλα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γίνεται ένα κόμμα των μελών του.  Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει σπάσει για τα καλά αυτό που ονομαζόταν μέχρι τώρα «αντισύριζα μέτωπο» και ετοιμάζεται να δώσει θετική, αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική προοπτική εξουσίας στη χώρα, όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές.  

Για να συμβεί αυτό, η συζήτηση θα πρέπει να γίνει για τα μικρά και καθημερινά, αλλά και για τα μεγάλα και για τα οραματικά. Η μάχη των ιδεών και η ιδεολογική ηγεμονία σε μια κοινωνία που χειμάζεται από μια δεκαετία νεοφιλελεύθερων πολιτικών, σε μια κοινωνία που ο κοινωνικός εκφασισμός και η ατομικότητα θριαμβεύουν, σημαίνει πως απαντάμε συλλογικά, αγωνιστικά, διεκδικητικά. Η Αριστερά δεν «εκπροσωπεί» την κοινωνία. Ετοιμάζει και οργανώνει την κοινωνία για ριζοσπαστικές τομές. Δίνει διέξοδο στους από κάτω, στους πολλούς, στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη.  Η επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα να εκλεγεί η ηγεσία του κόμματος από τα μέλη δικαιώνεται. Χιλιάδες άνθρωποι επέλεξαν να εμπλακούν σε μια αμιγώς πολιτική διαδικασία για τρεις λόγους: 

 

Πρώτον, για να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, οπλίζοντα΄άς τον με την απαραίτητη δυναμική, ώστε να προχωρήσει σε ανασύνταξη όλου του προοδευτικού χώρου, με όρους πολιτικής ηγεμονίας. Δεύτερον, για να στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής. Και, τρίτον, για να δώσουν «εντολή» για μια αριστερή, δημοκρατική διέξοδο, φέρνοντας στο προσκήνιο εκείνους που πραγματικά πλήττονται από τις νεο-συντηρητικές πολιτικές.

Σε μια εποχή που η έννοια της πολιτικής δράσης και  της συμμετοχής ανανοηματοδοτείται, επιβάλλεται να αποχωριστούμε τις βεβαιότητες του παρελθόντος. Δεν αποχωριζόμαστε όμως τις αρχές μας. Οι αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, της εθνικής ανεξαρτησίας - λαϊκής κυριαρχίας, της κοινωνικής απελευθέρωσης, αποτελούν την  πυξίδα μας στη νέα αυτή πορεία. 

Η «πολιτική αλλαγή» δεν είναι απλά ένα σύνθημα. Το θετικό περιεχόμενό της είναι εκείνο που θα συγκινήσει όλους εκείνους που πασχίζουν και αγωνίζονται για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Σε αυτό συνομολογούμε και στρατευόμαστε: στη μάχη των ιδεών, αλλά και της καθημερινής πολιτικής πράξης.

* Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)