to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:50 | 17.07.2019

Πολιτισμός

«Πολιτικές στέγασης προσφύγων»: Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ν. Κουραχάνη

«Η διαμονή των προσφύγων σε σκηνές υποδηλώνει πολλά περισσότερα από μια κακή στεγαστική συνθήκη που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα»


Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, «η διαμονή των προσφύγων σε σκηνές υποδηλώνει πολλά περισσότερα από μια κακή στεγαστική συνθήκη που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιτελεί λειτουργίες απώθησης νέων ροών καθώς, αν καταφέρουν να μην πνιγούν στα νερά του Αιγαίου, θα ζήσουν σε συνθήκες ταυτόσημες με αυτές του θανάτου. Προλειαίνει, επίσης, το έδαφος για τη μελλοντική τοποθέτηση τους στον πάτο της εγχώριας κοινωνικής ιεραρχίας, με επαγγελματικές προοπτικές δυσμενέστερες από αυτές των οικονομικών μεταναστών των προηγούμενων τριών δεκαετιών.

Θεμελιώδες επιχείρημα του βιβλίου είναι ότι ο συγκεκριμένος τρόπος διαχείρισης του προσφυγικού δεν συνιστά ένα μεμονωμένο συμβάν. Αντίθετα, αποτελεί μια ακόμη όψη του νεοφιλελεύθερου πολιτικού προγράμματος για τους ακραία φτωχούς. Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ είναι ένα από τα πολλά πρόσωπα της 'σύγχρονης' κοινωνικής πολιτικής που, διαβρώνοντας κάθε ακαδημαϊκό της ίχνος, καθιστά τις απάνθρωπες στρατοπεδικές πρακτικές εγκλεισμού ως το νέο μέσο κοινωνικής διαχείρισης. Το δικαίωμα στη ζωή τίθεται υπό διαπραγμάτευση.

Το βιβλίο διαπνέεται από το κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που αναδύθηκε μέσα από τα ερείπια μιας κατεστραμμένης χώρας. Η αυθόρμητη συμπαράσταση από χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα, αποτελεί μία λαμπρή σελίδα στη σκληρά δοκιμαζόμενη σύγχρονη ιστορία της. Οι γιαγιάδες της Λέσβου, οι ομάδες υποστήριξης στο Λιμάνι του Πειραιά, οι αλληλέγγυοι στο City Plaza έδωσαν, μέσα σε δύσκολες στιγμές, μία νότα υπερηφάνειας και ανάτασης. Μια ικμάδα ότι, ακόμη και στους πιο άσχημους καιρούς, μπορεί να υπάρξει ελπίδα. Σε αυτούς «που κράτησαν τη λάμπα ψηλά, για να δουν της γης οι θλιμμένοι», στην ανιδιοτελή και πολύτιμη αλληλεγγύη των αφανών ηρώων, αφιερώνεται αυτό το βιβλίο.

Ν. Κουραχάνης: Απαραίτητη η στέγαση, αλλά ανεπαρκής για την κοινωνική ενσωμάτωση

Στο βιβλίο του Ν. Κουραχάνη, ταξινομούνται οι διαφορετικές στεγαστικές συνθήκες σε τρεις κατηγορίες, τα χοτ σποτ και τους καταυλισμούς, τα κοινωνικά διαμερίσματα και τις καταλήψεις. Στην πρώτη κατηγορία, ο ερευνητής διαπιστώνει, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «μια πολύ επώδυνη κατάσταση για τους φιλοξενούμενους, με ολοκληρωτική παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και μια πολύ διευρυμένη στεγαστική επισφάλεια». Στα κοινωνικά διαμερίσματα, «όπου υπάρχουν σαφώς καλύτερες συνθήκες», ο συγγραφέας αναλύει μια σειρά από ζητήματα που τίθενται, όπως το γεγονός ότι οι πρόσφυγες δεν συνδέονται με υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης και ενσωμάτωσης, «με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε ιδρυματοποίηση, υπό την έννοια ότι δεν κάνουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας, δεν υπάρχει ένα σχέδιο ώστε να προχωρήσουν προς την κοινωνική αυτονόμηση, προς την ενδυνάμωση και αυτονόμησή τους», όπως παρατηρεί ο ίδιος. Στην τρίτη κατηγορία, των καταλήψεων στέγης, διευκρινίζει ότι «μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για κάποια σποραδικά εγχειρήματα τα οποία αφενός προσφέρουν καλύτερες στεγαστικές συνθήκες και αφετέρου έχουν και ένα πλαίσιο διαφορετικής πολιτικής αντίληψης, όπου μπαίνει η αλληλεγγύη στο επίκεντρο».

Μέσα από την έρευνά του ο Νίκος Κουραχάνης διαπιστώνει ότι οι πολιτικές που υλοποιήθηκαν για τη στέγαση αιτούντων άσυλο και προσφύγων δεν συνδέονται με ένα πλαίσιο υπηρεσιών κοινωνικής υποστήριξης που να οδηγούν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ευάλωτων πληθυσμών, αλλά εξαντλούνται στην οριακή παροχή συνθηκών διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και είναι παρόμοιες με εκείνες που προωθούνται για άστεγους, άπορους και ουσιοεξαρτημένους. Παρατηρεί, δηλαδή, ότι η ελλιπής διασύνδεση με τις προνοιακές πολιτικές του κράτους δεν αφορά μόνο στους πρόσφυγες, αλλά ευρύτερα στους ευάλωτους Έλληνες.

«Η στέγαση είναι μια απαραίτητη δράση απέναντι στην κοινωνική ενσωμάτωση ενός ατόμου στην κοινωνία, αλλά από μόνη της είναι ανεπαρκής», υπογραμμίζει ο κ. Κουραχάνης και συμπληρώνει: «Οι πολιτικές στέγασης με το υφιστάμενο πλαίσιο που εφαρμόζεται δεν βοηθούν στην κοινωνική ενσωμάτωση, αλλά, αντίθετα, καταλήγουν σε μια μορφή προνοιακής εξάρτησης υπό την έννοια ότι έχουμε κάποιους πληθυσμούς που είναι αδύναμοι και δεν μπορούν να αυτονομηθούν από μόνοι τους, χρειάζονται μια κοινωνική υποστήριξη και ενδυνάμωση προκειμένου να καταφέρουν να είναι σε θέση να ζήσουν μόνοι τους και αυτό δεν εκπληρώνεται με αποτέλεσμα να είναι διαρκώς εξαρτημένοι και να έχουν διαρκώς την ανάγκη υποστήριξης από την ΕΕ και το κράτος με τις υφιστάμενες μορφές που αυτή συντελείται».

Στις προτάσεις που καταθέτει ο συγγραφέας συμπεριλαμβάνονται η ανάγκη ύπαρξης σαφούς χρονοδιαγράμματος φιλοξενίας στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ο περιορισμός και το κλείσιμο των καταυλισμών και η διασύνδεση των διαμερισμάτων με πολιτικές κοινωνικής ένταξης.

Η μελέτη «Πολιτικές στέγασης προσφύγων» του Νίκου Κουραχάνη θα παρουσιαστεί αύριο, Πέμπτη 18/7 στις 8 μ.μ., στο Κηπάκι Τσαμαδού, στα Εξάρχεια.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ηρώ Διώτη, εργαζόμενη στο προσφυγικό, ο Αποστόλης Καψάλης, διδάκτωρ Παντείου και ερευνητής, ο Δημήτρης Παρσάνογλου, διδάσκων στο Πάντειο, και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ντίνα Δασκαλοπούλου.

Ο Νίκος Κουραχάνης (Αθήνα, 1987) διδάσκει Κοινωνική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην έννοια της κοινωνικής ιδιότητας του πολίτη καθώς και σε πολιτικές αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού ευάλωτων ομάδων, όπως οι άστεγοι, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Άστεγοι και Κοινωνικός Αποκλεισμός στην Ελλάδα της Κρίσης (2017, Τόπος, με την Καθηγήτρια Δ. Παπαδοπούλου), Κοινωνικές Πολιτικές Στέγασης (2017, Παπαζήσης), Κατοικία και Κοινωνία. Προβλήματα, Πολιτικές και Κινήματα (2019, Επιμ., Διόνικος). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή και εγχώρια επιστημονικά περιοδικά. Έχει συνεργασθεί ως ερευνητής με ποικίλους ακαδημαϊκούς φορείς και ερευνητικά κέντρα, καθώς και με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)