to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:19 | 21.03.2018

Πολιτική

Πολιτικές ενάντια στον ρατσισμό που έγιναν πράξη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή την 21η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, η γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη αναφέρει αναλυτικά όσα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε τρία χρόνια διακυβέρνησης, κάνει πράξη, όταν άλλοι, σαράντα και πλέον χρόνια τώρα εναλλασσόμενοι στη διακυβέρνηση, μόνο διακήρυσσαν, παρότι αρέσκονται να τοποθετούν εαυτούς στον πυρήνα του ευρωπαϊκού κοινωνικού φιλελευθερισμού και να παρουσιάζονται ως εκλεκτοί αντιπρόσωποι της ευρωπαϊκής κουλτούρας και πολιτισμικής κληρονομιάς.


Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε τρία χρόνια διακυβέρνησης, κάνει πράξη, όσα άλλοι, σαράντα και πλέον χρόνια τώρα εναλλασσόμενοι στη διακυβέρνηση, μόνο διακήρυσσαν, παρότι αρέσκονται να τοποθετούν εαυτούς στον πυρήνα του ευρωπαϊκού κοινωνικού φιλελευθερισμού και να παρουσιάζονται ως εκλεκτοί αντιπρόσωποι της ευρωπαϊκής κουλτούρας και πολιτισμικής κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα:

  • Θεσπίστηκε το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης, με επέκταση στα ομόφυλα ζευγάρια.
  • Καταργήθηκαν αναχρονιστικές διατάξεις που εισήγαγαν διάκριση σε βάρος των ΛΟΑΤ ατόμων, όπως το άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα.
  • Ενισχύθηκε η αντιρατσιστική νομοθεσία (τροποποίηση του άρθρου 81 Α ΠΚ, νέο άρθρο 361 Β ΠΚ)
  • Συγκροτήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Διοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών, το οποίο έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, αλλά και των εμπλεκόμενων αρχών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ρατσισμού και του ρατσιστικού εγκλήματος.
  • Εκπονείται Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού.
  • Υλοποιείται ευρωπαϊκό πρόγραμμα για μια ολιστική αντιμετώπιση του ρατσιστικού εγκλήματος. 
  • Θεσπίστηκε Εθνικός Μηχανισμός Εποπτείας της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 
  • Ψηφίστηκε ο νόμος 4443/2016 για την ίση μεταχείριση, με τον οποίο επήλθαν σημαντικές αλλαγές στο συναφές θεσμικό πλαίσιο.
  • Καταργήθηκε η υποχρεωτική εφαρμογή της Σαρία στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
  • Ψηφίστηκε ο νόμος 4488/2017 με τον οποίο θεσπίζονται κατευθυντήριες αρχές για την υλοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρίες.  
  • Καταργήθηκε η διάταξη για την αρτιμέλεια ως προϋπόθεση εισαγωγής στις δραματικές σχολές. 
  • Ψηφίστηκε ο νόμος 4491/2017 για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
  • Τέλος, κυρώνεται, την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των Γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία, η οποία θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και της κακοποίησης και αποτελεί ένα σημαντικότατο βήμα για την προστασία και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών. Επίσης, μεταξύ άλλων, επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του νόμου για την ενδοοικογενειακή βία (ν. 3500/2006) και στα ομόφυλα ζευγάρια.
     

«Ομοφοβία, τρανσφοβία, αντισημιτισμός, ισλαμοφοβία, ξενοφοβία: όλες οι μορφές ρατσισμού έχουν έναν κοινό παρονομαστή: το μίσος» αναφέρει σε δήλωσή της  η γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη, για την 21η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

Η δήλωση της Γενικής Γραμματέως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρίας Γιαννακάκη, για την 21η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού αναφέρει:

Η βία που υποκινείται από το μίσος μας αφορά όλους. Στρέφεται κατά οποιουδήποτε προσώπου ή ομάδας που μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους ως «διαφορετικό», λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, γενεαλογικών καταβολών, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή αναπηρίας, αλλά και κατά όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων που είναι αντίθετοι στο μίσος και τον ρατσισμό. Όμως στην πραγματικότητα, όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι για κάποιον είμαστε «ο άλλος».

Η ελληνική κοινωνία που παλεύει να μείνει όρθια και να διατηρήσει τη συνοχή της, που καλείται να σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος, για το μέγεθος και τις δυνάμεις της, αυτό των προσφυγικών ροών, έχει επιδείξει συγκινητική αλληλεγγύη. Δεν λείπουν όμως και στην Ελλάδα οι ακραίες φωνές του μίσους και της βίας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου η ακροδεξιά μάχεται να ξανασηκώσει ανάστημα εξουσίας.

Απέναντι στην ρητορική του μίσους και στη ρατσιστική βία, όλες οι εξουσίες, η καθεμία στην ανεξάρτητη λειτουργία της και από την διακριτή θέση της στο Κράτος Δικαίου, οφείλουν να μάχονται για την προστασία όλων των πολιτών που στοχοποιούνται λόγω των χαρακτηριστικών τους. Η προστασία κάθε πολίτη από τη ρατσιστική βία και τον ρατσιστικό λόγο δεν αποτελεί μόνο ατομικό δικαίωμα του πολίτη αυτού, αλλά συλλογικό δικαίωμα για τη διαφύλαξη και την προστασία της Δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης. Και μας αφορά όλους.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε τρία χρόνια διακυβέρνησης, κάνει πράξη, όσα άλλοι, σαράντα και πλέον χρόνια τώρα εναλλασσόμενοι στη διακυβέρνηση, μόνο διακήρυσσαν, παρότι αρέσκονται να τοποθετούν εαυτούς στον πυρήνα του ευρωπαϊκού κοινωνικού φιλελευθερισμού και να παρουσιάζονται ως εκλεκτοί αντιπρόσωποι της ευρωπαϊκής κουλτούρας και πολιτισμικής κληρονομιάς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)