to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:54 | 28.10.2021

πηγή: Έθνος

Διεθνή

Politico: Τα νέα hot spot του κορονοϊού - Οι χώρες σε δύσκολη θέση και αυτές που ξεπερνούν τον κίνδυνο

Ο διαδραστικός χάρτης που παρουσιάζει τις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα και αυτές που τα πάνε καλά σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη


Αυξητική είναι η τάση των κρουσμάτων κορονοϊού στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως πλέον το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι σε πλήρη εξέλιξη. Οι ηγεσίες των κρατών ανησυχούν και ακόμα και αυτές που είχαν προχωρήσει σε άρση μέτρων τους προηγούμενους μήνες, επαναφέρουν κάποια σε ισχύ με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας, αναφέρει το Politico σε δημοσίευμά του.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Βρέμης, Χάγιο Ζέεμπ, «ο εμβολιασμός λύνει μονάχα ένα μέρος του προβλήματος και όχι ολόκληρο. Ειδικότερα εξηγεί πως εξασφαλίζει την ανοσία, δεν είναι όμως απόλυτη ασπίδα, αφού φθίνει αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να στραφούν στις ενισχυτικές δόσεις.

Η εμβολιαστική εκστρατεία η λύση για τη διαχείριση πανδημίας

Μάλιστα ανάλυση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ευρώπη δείχνει πως η εμβολιαστική εκστρατεία παραμένει ο κύριος καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Στον επιδημιολογικό χάρτη που δημιούργησε το ίδιο το Politico και το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ, είναι εμφανής η ανισορροπία στην εμβολιαστική κάλυψη αλλά και στα κρούσματα στα κράτης της Ευρώπης.

Ο χάρτης της πανδημίας

Οι πρώτοι: Στο γράφημα του Politico ξεχωρίζουν οι χώρες στις οποίες η εμβολιαστική κάλυψη είναι μεγάλη, δηλαδή με ποσοστό άνω του 80%. Αυτό σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Ισπανία μεταφράζεται σε πολύ χαμηλά ποσοστά νέων κρουσμάτων κορονοϊού, θανάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Χώρες που χρειάζονται βελτίωση είναι οι  Βρετανία, Γερμανία και Αυστρία που συγκαταλέγονται στην ομάδα των κρατών που πέτυχαν εμβολιαστική κάλυψη της τάξης του 65%-75% των πληθυσμών τους, όχι όμως αρκετή για να σταματήσουν την αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού. Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη Βρετανία συνέβαλε πολύ στην άνοδο του ποσοστού των μολύνσεων.

Τα κράτη στην πιο δύσκολη θέση: Στην τελευταία κατηγορία, βάσει της ανάλυσης του Politico, βρίσκονται οι δύο χώρες που έχουν μείνει πολύ πίσω στις εμβολιαστικές τους εκστρατείες, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Τα επιβαρυμένα συστήματα υγείας τους συνέβαλαν στη σαρωτική επέλαση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, με ανησυχητικά υψηλά ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Ζέεμπ, πρόκειται για μια «επιδημία των ανεμβολίαστων», όπως φαίνεται από τα πολύ χαμηλά ποσοστά νέων κρουσμάτων και θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στις χώρες της πρώτης κατηγορίας και τα πολύ υψηλά σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)