to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:10 | 16.10.2020

Πολιτική

Politico: «Εφαγε πόρτα» η Αθήνα στο εμπάργκο όπλων και το τελεσίγραφο προς Τουρκία

Αναφορά σε πιθανό εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας περιελάβανε το draft του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, αυτό όμως αφαιρέθηκε στο τελικό κείμενο, ενώ «μαλάκωσε» και η γλώσσα απέναντι στην Αγκυρα.


Όπως μεταδίδει το Politico σε ένα πρώτο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρονταν ότι «η Κομισιόν επαναλαμβάνει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών της ΕΕ για ισχυρές εθνικές θέσεις αναφορικά με τις πολιτικές εξαγωγής όπλων στην Τουρκία». Αυτό το τμήμα όμως, δεν υπάρχει στο τελικό κείμενο.

Σύμφωνα μάλιστα με δυο διπλωμάτες, η γλώσσα που τελικά μπήκε στο κείμενο συμπερασμάτων «μαλάκωσε» σε σχέση με το draft στο οποίο δίνονταν στην Τουρκία τελεσίγραφο μιας εβδομάδας να αποσύρει το Oruc Reis από την ανατολική Μεσόγειο.

Να σημειωθεί ότι υψηλόβαθμος Ελληνας αξιωματούχος αρνήθηκε μιλώντας στο Politico ότι υπήρξε draft που έδινε μια εβδομάδα προθεσμία για απόσυρση του Oruc Reis. «Είναι σύγχυση που πηγάζει από μια εσφαλμένη αναφορά του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας», είπε ο αξιωματούχος.

Στο θέμα του εμπάργκο όπλων, πάντως, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύνοδο κορυφής θυμίζοντας ότι υπήρξαν αποφάσεις στο παρελθόν που σχετίζονται με εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

«Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης απέναντι σε δύο κράτη-μέλη θα ήταν μια πρωτοβουλία της Ευρώπης ή κρατών-μελών της ΕΕ, ώστε να μην επιτρέπονται πωλήσεις όπλων στην Τουρκία», είπε. «Εθεσα το θέμα, νομίζω ότι η θέση μου έγινε απόλυτα κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, αποφάσισαν να μην πουλήσουν F-35 στην Αγκυρα, λόγω της αγοράς των S-400».

tags: Politico

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)