to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:56 | 12.09.2012

left.gr

Κοινωνία

Πολίτες Ενάντια στα Χαράτσια: "Η ΔΕΗ παρανομεί: Εισέπραξε λογαριασμούς, αλλά κόβει το ρεύμα"

Αναφορικά με την παράνομη διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ σε πολίτες που αρνήθηκαν να πληρώσουν το χαράτσι, οι Πολίτες Ενάντια στα Χαράτσια εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση.



ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες σωρείας παράνομων ενεργειών εκ μέρους της ΔΕΗ η οποία προχωρά σε διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές επειδή δήθεν δεν έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς τους, ενώ στην πραγματικότητα η φερόμενη ως οφειλή ρεύματος έχει προκύψει από την παράνομη, αυθαίρετη, καταχρηστική και αντισυμβατική συμπεριφορά της ΔΕΗ η οποία παραβιάζοντας τα δικαιώματα και την βούληση των πολιτών καταλόγισε στο ΕΕΤΗΔΕ μέρος των χρημάτων που της είχαν καταβάλει για την εξόφληση -αποκλειστικά και δεσμευτικά- της αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος, πλέον ΦΠΑ, των δημοτικών τελών και φόρων καθώς και των υπέρ της ΕΡΤ τελών.

Η πρακτική αυτή διαπιστώνουμε ότι εφαρμόστηκε σχετικά με την πρώτη δόση ή μέρους της πρώτης δόσης του ΕΕΤΗΔΕ, μετά την διαρροή μέσω του τύπου του περιεχομένου της απόφασης του Στε περί αντισυνταγματικότητας του μέτρου της διακοπής παροχής ρεύματος λόγω μη καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ αλλά και της δημοσίευσης του ν. 4021/2011 σύμφωνα τις διατάξεις του οποίου (άρθρο 53 ), υπεύθυνη είσπραξης του μη καταβληθέντος ΕΕΤΗΔΕ έτους 2011 είναι η αρμόδια Δ.Ο.Υ. και όχι η ΔΕΗ.

Τότε, ο ορθώς ονομαζόμενος και αντισυνταγματολόγος Υπουργός Οικονομικών κύριος Βενιζέλος, ευρισκόμενος σε κατάσταση πανικού προκειμένου να επιτύχει την παράνομη και εκβιαστική υλοποίηση της φοροεισπρακτικής του πολιτικής εξέδωσε την από 6-3-2012 ανακοίνωση τύπου για το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«….για τη συντριπτική, όμως, πλειονότητα των καταναλωτών που πρέπει να συγκαταβάλουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και το ειδικό τέλος ακινήτων δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος.

Όσοι, συνεπώς, έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας. Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί για την προστασία του καταναλωτικού κοινού».

Ακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες, παραστάσεις και πρωτοβουλίες του κινήματος ενάντια στα χαράτσια, των λαϊκών συνελεύσεων, σωματείων κ.λ.π., με τις οποίες έγινε σαφές στη Διοίκηση της ΔΕΗ ότι θα υπάρξουν ποινικές και αστικές συνέπειες σε βάρος της σε περίπτωση υλοποίησης της παράλογης ανακοίνωσης Βενιζέλου, αφού γνωστοποιήσαμε με όλους τους παραπάνω τρόπους ότι:

Οι πολίτες κατέβαλαν ποσά που αφορούσαν αποκλειστικά και περιοριστικά την πληρωμή και εξόφληση των ποσών του λογαριασμού του ρεύματος που αντιστοιχούσαν στη δαπάνη κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και στα υπέρ Δήμου και ΕΡΤ τέλη ορίζοντας είτε προφορικά είτε εξωδίκως στη ΔΕΗ, όπως άλλωστε δικαιούνται σύμφωνα και με τη διάταξη του άρθρου 422 Α.Κ., την οφειλή που ήθελαν να πληρώσουν και να εξοφλήσουν.

Και επομένως, κανένα Υπουργείο, κανένας Υπουργός –ακόμα και αν είναι «συνταγματολόγος»- και καμία ΔΕΗ ή εναλλακτικός προμηθευτής δεν είχε δικαίωμα να διαστρέψει τη βούληση και δήλωσή τους και να καταλογίσει έστω και το ελάχιστο ποσό από αυτά που πλήρωσαν στο Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε..

Σήμερα διαπιστώνουμε ότι παρά το νόμο η ΔΕΗ ενήργησε σύμφωνα με τις επιθυμίες και τα επικοινωνιακά τρικ του τότε Υπουργού Οικονομικών με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει ζημία τόσο στους πολίτες των οποίων διέκοψε παράνομα την παροχή ρεύματος, με ότι αυτό συνεπάγεται, όσο και στην ίδια την επιχείρηση, μέρος των εσόδων της οποίας αποδόθηκαν στο ΕΕΤΗΔΕ αλλά και την ΕΡΤ και τους Δήμους, υπεξαιρώντας τα τέλη που όφειλε να τους αποδώσει.

Απέναντι σε αυτή την παράνομη, αυθαίρετη, εκβιαστική πολιτική λεηλασίας και εξαθλίωσης με κάθε τρόπο των πολιτών, σε εφαρμογή της πολιτικής της τρόικας εξωτερικού και εσωτερικού, η απάντηση μας θα είναι άμεση και δυναμική.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στους καταναλωτές που αρνήθηκαν να καταβάλουν το χαράτσι, όπως και η απόφαση του Στε επιβάλλει.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να αντιλογιστεί στον επόμενο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, το κατά τα παραπάνω εξοφλημένο ποσό, το οποίο παράνομα η ΔΕΗ απέδωσε ως ΕΕΤΗΔΕ.

ΚΑΛΟΥΜΕ σε μαζικές παραστάσεις του κινήματος (λαϊκές συνελεύσεις, τόπικες πρωτοβουλίες, σωματεία κ.λ.π.) στα κεντρικά και στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ, αλλά και στη λήψη ασφαλιστικών μέτρων και κατάθεση μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου (Πρόεδρο, Διευθύνοντες Συμβούλους, Διευθυντές τοπικών υποκαταστημάτων, Διεύθυνση εντολής διακοπών, Εργολάβους κ.λ.π).

ΚΑΛΟΥΜΕ την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, την ΠΟΣΠΕΡΤ και τους Δήμους να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες νομικές ενέργειες προκειμένου να διωχθούν ποινικά όσοι με τις αποφάσεις και τις πράξεις τους ζημίωσαν την ΔΕΗ την ΕΡΤ και τους Δήμους υπεξαιρόντας χρηματικά ποσά σε βάρος των συγκεκριμένων επιχειρήσεων .

- ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ
- ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
- ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
- ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

Πολίτες Ενάντια Στα Χαράτσια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)