to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:04 | 05.11.2021

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

«Πολιορκούν» την κυβέρνηση σταφιδοπαραγωγοί και αγρότες από την Κρήτη

Στο Σύνταγμα οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου - Αποκλεισμένο από τα ΜΑΤ βρήκαν το υπουργείο οι 1.500 αγρότες που έφτασαν με το πλοίο της γραμμής στο λιμάνι του Πειραιά – Στη συγκέντρωση εδωσαν το παρών και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ που δήλωσαν τη συμπαράστασή τους - Αλ. Χαρίτσης: Στηρίζουμε τον αγώνα τους που συνιστά αγώνα επιβίωσης


Με το πλοίο της γραμμής έφτασαν νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά περισσότεροι από 1.500 αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Κρήτη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Θα πάμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πούμε αυτά που πρέπει να πούμε… Αν μας ακούσει κάποιος…», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ένας κτηνοτρόφος, ενώ ένας δεύτερος συμπλήρωσε «Από ό,τι μάθαμε ο Υπουργός έχει φύγει στη Θεσσαλονίκη. Δεν πειράζει, εμείς θα πάμε έξω από το Υπουργείο. Ευελπιστούμε να βγει ο Υφυπουργός τουλάχιστον και να μας κάνει δεκτά τα αιτήματά μας».

«Ήταν μεγάλος ο τσέκουρας και μάλλον διπλός!», σημείωσαν ακόμη οι αγρότες. Προειδοποίησαν δε με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εάν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους. «Εάν δεν το δεχτούνε, θα κάνουμε το κουμάντο μας».

Αγρότες Κρήτη ηλεκτρικός (INTIME NEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)

Οι αγρότες επιβιβάστηκαν μάλιστα στον ηλεκτρικό για να μετακινηθούν, χωρίς πάντως κανείς τους να φοράει μάσκα.

Όταν έφθασαν έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το βρήκαν αποκλεισμένο από δυνάμεις των ΜΑΤ και κλούβες. Άρχισαν έτσι διαπραγματεύσεις για το πόσοι από αυτούς θα συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία που θα κατέθετε τα αιτήματά τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Οι αγρότες αντιδρούν στην περικοπή των επιδοτήσεων και ζητούν να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για την ΚΥΑ σχετικά με την κατανομή των βοσκοτόπων που επιφέρει αλλαγές στα κριτήρια καταβολής των κτηνοτροφικών επιδοτήσεων, καθώς και για την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Αλ. Χαρίτσης: Στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτών που συνιστά αγώνα επιβίωσης

«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αρνείται πεισματικά να δώσει λύση και να λάβει μέτρα στήριξης των παραγωγών του εμβληματικού προϊόντος της Πελοποννήσου. Με την «αδράνεια» του παραδίδει χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς στα χέρια ελάχιστων εμπόρων με δυσμενέστατους όρους διαπραγμάτευσης. Οι παραγωγοί και οι συνεταιριστικές τους οργανώσεις οδηγούνται έτσι σε πλήρη οικονομική κατάρρευση. Στηρίζουμε τον αγώνα τους που συνιστά αγώνα επιβίωσης», σημείωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλ. Χαρίτσης, που εδωσε το παρών στη σημερινή κινητοποίηση:

Στο πλευρό αγροτών και κτηνοτρόφων ο Χάρης Μαμουλάκης

Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Κρήτης που διαμαρτύρονται για την πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στην Αθήνα, βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής 5/11 ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης.

Ο Χάρης Μαμουλάκης συνομίλησε με τους συγκεντρωμένους τονίζοντας την συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματά τους και σε δήλωσή του ανέφερε: «Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, όπως και όλης της χώρας, βρίσκονται σε αδιέξοδο. Αυτό το γεγονός, δεν έρχεται μόνο ως αποτέλεσμα της πρωτοφανούς και άδικης περικοπής των επιδοτήσεων στις οποίες προχώρησε η Κυβέρνηση, ή λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Το κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει τα γεωργικά εφόδια, τις ζωοτροφές, τα λιπάσματα, κλπ, το ιδιαίτερα αυξημένο μεταφορικό κόστος, που σε περιοχές όπως η Κρήτη είναι πολύ σημαντικό, η απουσία ενισχύσεων για τις καταστροφές στην παραγωγή του ελαιολάδου την περίοδο 2019 - ‘20, η κωλυσιεργία στη διαδικασία της αναμπέλωσης, καθώς και μια σειρά καθυστερημένων κυβερνητικών αντιδράσεων σε καίρια ζητήματα, είναι καταστάσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Δυστυχώς, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει γυρίσει την πλάτη στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα της παραγωγής. Ενός τομέα που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης για την εθνική μας οικονομία, αντί να μαραζώνει.».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)